در گفتگوی ویژه خبری، مشکلات مختلف نانوایان از جمله کیفیت آرد، تأثیر مسافران تابستانی، نظارتهای بهداشتی و هوشمندسازی نظارتها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران ، هادی نژاد، معاون نظارت اداره کل صمت مازندران در برنامه گفتگوی ویژه خبری اظهار داشت: آرد و گندم به عنوان کالاهای اساسی تحت نظارت کارگروه آرد و نان قرار دارند.
وی افزود: این کارگروه با محوریت استاندار، اداره غله، جهاد کشاورزی و اتاق اصناف نظارت بهینهای بر انحرافات مصرف آرد و نان انجام میدهد و هیچ تصمیمی خارج از تصمیمات کارگروه نخواهد بود.
هادی نژاد گفت: نظارتها براساس گشتهای مشترک و کارگروهی انجام میشود و هدف این است که مردم بتوانند خروجی نظارتها را لمس کنند.
وی افزود: تاکنون بیش از ۱۰ هزار نظارت بر خبازیها انجام شده و بیش از ۲ هزار تخلف به ثبت رسیده است که عمدتاً به مسائل بهداشتی مربوط میشود.
هادی نژاد از راهاندازی سامانه نانینو برای هوشمندسازی نظارتها خبر داد که نشان میدهد هر نانوایی چگونه و در چه ساعاتی نان میپزد، اما این سامانه نیز چالشهای خود را دارد.
چراغی، رئیس اتحادیه خبازان مازندران در این برنامه گفت: در استان مازندران ۴۶۳۱ واحد نانوایی وجود دارد که ۲۱۴۴ واحد روستایی و بقیه شهری هستند.
وی اشاره کرد که از نانی که به مردم تحویل میشود، ۵۰ درصد کیفیت آرد تأثیر دارد و نانوایان باید بتوانند آرد با کیفیت دریافت کنند.
چراغی همچنین از تأثیر مسافران تابستانی بر کاهش سهمیه نانواییها و شلوغی صفهای نانوایی گفت.
وی افزود: اگر آرد با کیفیت تولید شود و مردم نان بهتری بگیرند، رضایتمندی افزایش مییابد. در جایی که نان خوب است، نانوا حق انتخاب آرد دارد و جایی که کیفیت ضعیف است، انتخاب آرد وجود ندارد.
چراغی خاطرنشان کرد: مسافران تابستانی باعث کاهش سهمیه نانواییهای مازندران میشوند و این مسئله یکی از علل شلوغی صفهای نانوایی است.
وی اظهار داشت که طرح هوشمندسازی نان اجرا شد تا مسیر تخلفات گرفته شود، اما برخی چالشها همچنان وجود دارد.
مدیر نظارت بر مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی مازندران هم اظهار داشت: کارخانجات آرد باید ضوابط خاصی را رعایت کنند و گندم براساس استانداردها توزیع میشود.
دکتر اصفهانی زاده همچنین افزود: نانواها باید تخمیر و پخت را به درستی انجام دهند تا نان با کیفیتی داشته باشند.
وی بیان کرد: دولت برای آرد یارانه پرداخت میکند تا نان ارزان به دست مردم برسد و قطعاً به دنبال هدررفت بیتالمال نیست. ما از تولیدات داخل استفاده میکنیم و از محل واردات هم گندم تأمین میشود.
اصفهانی زاده گفت: در ۱۵ شهرستان و در ۶۵ نانوایی بحث آرد کامل و نان کامل که سبوس دارد، اجرا میکنیم و نانواها تخمیر ۲ ساعته را به درستی اجرا میکنند.
وفائی نژاد، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی مازندران در ادامه به روی خط ارتباطی برنامه آمد و بیان کرد که بیشتر گندم مورد نیاز از استانهای دیگر یا از واردات تأمین میشود و دربارهی کپکزدگی گندمها توضیح داد که در صورت وجود چنین مشکلی، دستگاههای بهداشتی ورود میکنند.
وی همچنین به استفاده از گندمهای مختلف برای پخت نان بربری و لواش اشاره کرد.
وفائی نژاد گفت: در کارگروه سلامت مطرح کردیم که درصد متناسبی از آرد برای پخت نان بربری و لواش استفاده کنیم.
عالیشاه، دادستان مرکز مازندران هم در این برنامه تاکید کرد که نانوایان قشر زحمتکشی هستند و باید به مشکلات آنها گوش داده شود.
وی همچنین از نهادهای مختلف خواست تا در حل مشکلات نانوایان و بهبود کیفیت نان همکاری کنند.
دادستان مرکز استان افزود: باید دید نان تولید شده آیا به مصرف انسان میرسد یا خیر؟ و آیا الگوی مصرف مردم تغییر کرده یا نه؟ و ببینیم سامانه نانینو چه اندازه میتواند رفع مشکل کند.
دکتر حسینی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران بیان کرد که نظارتهای بهداشتی بر نانواییها انجام میشود و بر شستشوی مرتب دستها، کوتاهی ناخن و تهویه مناسب در محیط نانواییها تاکید کرد.