وزیر امور خارجه چاد سخنان رئیس جمهور فرانسه را که گفته بود رهبران آفریقایی فراموش کردهاند از پاریس برای مشارکت در مبارزه با تروریسم در منطقه ساحل قدردانی کنند، تحقیرآمیز خواند و محکوم کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از خبرگزاری فرانسه، عبدالرحمان غلام الله در بیانیهای که در تلویزیون دولتی چاد قرائت شد، اعلام کرد دولت جمهوری چاد نگرانی شدید خود را در پی اظهاراتی بیان میکند که امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه به تازگی بیان کرد و این اظهارات از نوعی رویکرد تحقیر آمیز نسبت به آفریقا و آفریقاییها حکایت دارد.
دولت جمهوری چاد نگرانی شدید خود را بعد از اظهارات اخیر امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه بیان کرد که از رویکرد تحقیر آمیز درباره آفریقا و آفریقاییها حکایت دارد.
وی افزود: مکرون به جای حمله به آفریقا، باید تلاشهای خود را به راه حلهای مسائلی متمرکز کند که مردم فرانسه با آن رو به رو هستند. مردم چاد در آرزوی حاکمیت کامل، استقلال واقعی و ساختن یک کشور قدرتمند و مستقل هستند. ما از شرکای خود از جمله فرانسه میخواهیم این آرزوی مشروع را در رویکرد خود درباره روابط با آفریقا بگنجانند.
وزیر امور خارجه چاد خاطر نشان کرد: ما هیچ مشکلی با فرانسه نداریم، اما رهبران فرانسوی باید متوجه باشند که به مردم آفریقا احترام بگذارند.
وی به نقش تعیین کننده آفریقا و چاد در آزادسازی فرانسه در دو جنگ جهانی اشاره کرد که فرانسه هرگز به معنی واقعی به آن و همچنین فداکاریهایی که سربازان آفریقایی انجام دادند، اذعان نکرده است.
وزیر امور خارجه چاد افزود: مشارکت فرانسه در شصت سال حضور اغلب به منافع راهبردی این کشور محدود شده است بدون آنکه تاثیر واقعی پایدار در توسعه مردم چاد داشته باشد.
چاد که تاکنون آخرین لنگرگاه فرانسه در ساحل به حساب میآمد، در پایان ماه نوامبر به توافقات دفاعی و امنیتی پایان داد.
حدود یک هزار سرباز و کادر نظامی فرانسوی قبل از آغاز عملیات خروج که اوایل دسامبر شروع شد و قرار است ۳۱ ژانویه به پایان برسد در این کشور مستقر بودند.
محمد ادریس دبی اینتو، رئیس جمهور چاد که از سال ۲۰۲۱ در قدرت به سر میبرد، این توافقنامهها با در نظر گرفتن واقعیات سیاسی و ژئواستراتژیک زمانه ما منسوخ شده است.
فرانسه پس از بیرون رانده شدن از سه کشور منطقه ساحل یعنی مالی، بورکینافاسو و نیجر، تصمیم به تجدید نظر در حضور نظامی خود در آفریقا گرفته است.
ماه گذشته، به فاصله چند ساعت، سنگال و چاد نیز خروج سربازان فرانسوی را از خاک خود و نوعی سازماندهی را به صورت رسمی اعلام کردند. در ماه ژانویه، ساحل عاج نیز اعلام کرد پایگاه نظامی فرانسه در پورت بوئه Port-Bouet در نزدیکی ابیجان به این کشور واگذار خواهد شد.