تخم مرغ شگفتانهای در طبیعت
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان تخم مرغ را جزو مواد غذاییهای سرشار از خواص شگفت انگیز معرفی کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان،ندا فرح بخش با بیان اینکه تخم مرغ به عنوان یک ماده غذایی سالم و مقوی ومنبع خوبی از پروتئین، ویتامینها و املاح ضروری همواره مورد توجه بوده است، گفت: پروتئینها، بلوکهای ساختمانی زندهای هستند که برای تقویت، ترمیم ماهیچهها و بافتها ضروری هستند و به طور کلی یک تخممرغ حاوی حدود ۶٫۳ گرم پروتئین است.
وی افزود: پروتئینها، بلوکهای ساختمانی زندهای هستند که برای تقویت، ترمیم ماهیچهها و بافتها ضروری هستند و به طور کلی یک تخممرغ حاوی حدود ۶٫۳ گرم پروتئین است.
فرح بخش ادامه داد: یک تخم مرغ حاوی طیف وسیعی از مواد مغذی از جمله پروتئین، اسیدهای چرب امگا ۳ و ۶، کلسترول، ویتامین A، ویتامین D، ویتامین E، ویتامینهای گروه ب، کلسیم، منیزیم، گوگرد، فسفر، روی، سلنیوم و آهن است، پروتئین و اسیدهای آمینه موجود در تخم مرغ با کیفیتترین نوع پروتئین در بین تمام مواد غذایی میباشند و به دلیل ارزش بالای بیولوژیکی آن کیفیت سایر پروتئینها را نسبت به آن میسنجند.
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان اضافه کرد: بخش اصلی سفیده تخم مرغ پروتئین و اسیدهای آمینه است به همین جهت سفیده تخم مرغ یکی از مواد غذایی محبوب در بین ورزشکاران است و حتی بسیاری از پودرهای پروتئین از سفیده تخم مرغ تهیه میشوند. زرده تخم مرغ علاوه بر پروتئین حاوی کلسترول، ویتامینها و مواد معدنی فراوان است و در حقیقت در مصرف زرده تخم مرغ باید حد اعتدال را نگه داشت.
خواص شگفت انگیز تخم مرغ برای سلامتی
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت استان خوزستان فواید یا خواص شگفت انگیز تخم مرغ برای سلامتی را به شرح ذیل عنوان کرد:
- تخم مرغ غنی از مواد مغذی است.
- تخم مرغ پروتئین با کیفیت عالی ارائه میکند.
- تخم مرغ سطح کلسترول خوب را بهبود میبخشد. (یکی از خواص اصلی تخم مرغ این است که به افزایش سطح لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) یا همان کلسترول خوب کمک میکند)
- منبع عالی ویتامین D است. (زرده تخم مرغ یکی از معدود غذاهایی است که به طور طبیعی حاوی ویتامین D است و با توجه به اینکه نزدیک به یکچهارم بزرگسالان از کمبود خفیف یا متوسط ویتامین D رنج میبرند، تخممرغ میتواند کمک بزرگی به تامین ویتامین دی آنها کند)
- تخم مرغ سیر کننده است و به مدیریت وزن کمک میکند. (تخممرغ نسبتا کم کالری و منبع غنی پروتئین با کیفیت است بنابراین یکی از بهترین گزینههای غذایی برای کمک به مدیریت وزن است.)
- تخم مرغ یکی از بهترین منابع غذایی کولیندار است. (کولین یک ماده مغذی مهم است که در کبد ساخته میشود، با این حال، از آنجایی که اکثر مردم کولین کافی برای تامین نیازهای روزانه دریافت نمیکنند با خوردن تخم مرغ میتوانند این ماده غذایی را به بدنشان برسانند.)
- منبع خوبی از امگا ۳ است. (امگا ۳ انواع خاصی از اسیدهای چرب اشباع نشده چندگانه هستند و خانوادهای از چربیهای ضروری برای بهبود عملکرد غشای سلولی از سلامت قلب و مغز گرفته تا محافظت از چشمان به شمار میروند و از آنجایی که بدن مقدار محدودی امگا ۳ را به تنهایی تولید میکند، مصرف فعال آنها از طریق منابع غذایی مختلف مفید است.)
- تخم مرغ حاوی آنتی اکسیدانهایی است که برای چشم مفید است. (تخم مرغ حاوی طیف وسیعی از ویتامینها و مواد معدنی از جمله ویتامین A، ویتامین E و سلنیوم است که همگی به عنوان آنتی اکسیدانهای مهم در حمایت از سلامت چشم، عملکرد شبکیه و کاهش دید با افزایش سن عمل میکنند.)
- به افزایش دریافت مواد مغذی برای پیری سالم کمک میکند. (تخم مرغ یک منبع در دسترس، مقرون به صرفه و بهراحتی قابل هضم از پروتئین باکیفیت عالی و ویتامینها و مواد معدنی ضروری است که آن را به یک منبع غذایی خوب برای داشتن رژیم غذایی ایدهآل افراد مسن تبدیل میکند).
- تخم مرغ میتواند به سلامت روان کمک کند. (ترکیب ویتامین B ۲، B ۱۲، کولین، آهن و تریپتوفان موجود در تخم مرغ همگی در کاهش خطر اضطراب، علائم افسردگی و کمک به خواب طبیعی نقش دارند.)
- با کاهش خطر بیماری قلبی مرتبط است.
- تخممرغ به بهبود حافظه کمک میکند.
- به تقویت عضلات کمک میکند.
- تخم مرغ برای سوزاندن کالری موثر است.
- به تقویت برنامه غذایی گیاهخواران کمک میکند. (تخممرغ علاوه بر منبع عالی پروتئین و تامین ویتامینهای A و D، طیف وسیعی از ویتامینهای گروه B، فسفر، سلنیوم و ید را در خود دارد که برای افراد گیاهخوار تامین آنها صرفا با گیاهان میسر نیست پس گیاهخواران با خوردن تخم مرغ کمک موثری به سلامت خود میکنند)
در تقویت سلامت پوست موثر است.
خودداری از مصرف تخم مرغ به صورت خام
وی تاکید کرد: باید از مصرف تخم مرغ خام خودداری کنید مواد مغذی در تخم مرغ خام جذب بدن نمیشوند و مانع جذب بعضی از مواد مغذی موجود در سایر غذاها از جمله ویتامین B۱ نیز خواهند شد، همچنین در تخم مرغ خام ممکن است نوعی باکتری بیماری زا بنام سالمونلا وجود داشته باشد.
دکتر فرح بخش گفت: باکتری سالمونلا در انسان باعث تورم معده و روده، اسهال خونی، استفراغ، سردرد، بیحالی و درنهایت زمین گیری میشود. عفونت با باکتری سالمونلا پس از خوردن غذاهایی نظیر گوشت، شیر تازه یا تخممرغ خام یا آشامیدن آب آلوده به این باکتری ایجاد میشود. باکتری سالمونلا در شرایط انجماد مواد غذایی زنده میماند ولی با پختن کامل از بین میرود.
وی میگوید: متخصصان تغذیه در این موضوع اتفاق نظر دارند که تخم مرغ فواید زیادی دارد، تخممرغ یک غذای عالی و یکی از شگفتانگیزترین خوراکهاست.