مدیرکل دفتر حفاظت از زیستبومهای دریایی و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیطزیست گفت: از ۱۴ پهنه شناسایی شده برای توسعه سواحل مکران ۳پهنه مربوط به مگاصنعت یا صنایع سنگین مثل پتروشیمی و فولاد میتواند در آنجا استقرار پیدا کند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما محمدطالبی متین افزود: وجود سواحل و دریاها برای هر کشوری، پتانسیل خوبی به حساب میآید که کشور ما هم از این پتانسیل در سه پهنه آبی دریای خزر، خلیجفارس و دریای عمان برخوردار که از لحاظ استراتژیک موقعیت خوبی برای ایران فراهم آورده است.
وی افزود: با توجه به عدم توسعه در آن منطقه، بر اساس احکام دائمی ماده ۶۸ در سال ۹۵، سازمان توسعه مکران تشکیل و در سال ۹۸ بر اساس قانون مصوب مجلس شورای اسلامی به شورای توسعه مکران تغییر نام داد.
مدیرکل دفتر حفاظت از زیستبومهای دریایی و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به اینکه سازمان حفاظت محیط زیست به هیج وجه مخالف توسعه نیست افزود: این سازمان در چند سال گذشته کارهایی انجام داد و باشناسایی زیستگاههای حساس اولویت بندی کرده است.
آقای طالبی متین درباره مشخص شدن پهنههای صنعتی در سواحل مکران، گفت: در فاز اول تقریباً ۷ پهنه دارای حساسیت اکولوژیکی از نظر محیط زیستی در استان هرمزگان شناسایی شد و ۱۴ پهنه برای استقرار صنایع مختلف را مشخص کردیم. از این تعداد ۳ پهنه مربوط به مگاصنعت یا صنایع سنگین مثل پتروشیمی و فولاد است.
طالبی متین درباره مهمترین موضوعات مشخص شده برای آسیب کمتر به محیط زیست سواحل مکران گفت: هر کار توسعهای که بخواهد صورت بگیرد آثاری بر محیط زیست دارد، اما باید مسیری انتخاب کرد تا کمترین تاثیر را داشته باشد.
مدیرکل دفتر حفاظت از زیستبومهای دریایی و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به سواحل، قانون اراضی مستحدثه و ساحلی و قانون تالابها واسناد بالادستی گفت: به عنوان مثال اگر سند آمایش سرزمینی میگوید این سواحل پتانسیل گردشگری دارد باید خودمان را با آن تطبیق دهیم و ملاک استقرار ما باید کمترین آثار زیست محیطی را بر محیط زیست داشته باشد.
مدیرکل دفتر حفاظت از زیستبومهای دریایی و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیطزیست درباره شرایط زیستگاهها و حیات وحش سواحل مکران گفت: اکوسیستم مهم در سواحل مکران، اکوسیستم مرجانی است. نزدیک به ۲۵ درصد تولید دریا وابسته به مرجانها بوده که اهمیت زیادی دارد. یکی از زیستگاههای با ارزش ما اکوسیستم حرایی است. ما در بین مرکز ایران و پاکستان و مشخصاً گواتر، حراها را داریم که یکی از ویژگیهای آن، تثبیت کربن در ریشه و ساقههایشان است. اگر ما یک درخت حرا بکاریم مانند آن است که ۱۰ درخت در خشکی کاشتهایم. به غیر از آن بسیاری از گونههای دریایی، یک دوره از زندگیشان را مثل نوزادی، بلوغ یا تولید مثل را در آنجا میگذرانند. بعضی از حراها پناهگاه موجودات کوچک بوده تا وقتی بزرگتر شدند به سمت دریا بروند.
وی افزود: زیستگاه بعدی مربوط به تخمگذاری لاکپشتها است. در استان سیستان و بلوچستان، بیشتر لاکپشت سبز داریم. ۵ لاکپشت در خلیج فارس داریم که ۳ گونه آن در سواحل ما تخمگذاری میکنند. تمام نقشههای آن احصا و از زیستگاههای با ارزش به حساب میآیند. سواحل جزر و مدی و سواحل گیوی جز سواحل در دسترس ما است که با توجه با شاخصهای خاص هر ساحل، از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
طالبی متین درباره راهکار عملیاتی توسعه مکران و حفظ محیط زیست گفت: دستگاههایی که به دنبال توسعه سواحل مکران هستند، باید به قوانین توجه کرده و پهنهبندیهای انجام شده را رعایت کنند، زیرا این پهنهبندیها باعث توسعه شده و محیط زیست با کمترین چالشها مواجه خواهد بود.
طالبی متین در پایان درباره استفاده از انرژیهای پاک و خورشیدی در توسعه سواحل مکران گفت: در برنامه هفتم آمده که باید به سمت استفاده از انرژیهای پاک و خورشیدی حرکت کنیم. یکی از ظرفیتهای خوب سواحل مکران این است که میتوانیم از انرژی بادی، خورشیدی و انرژی امواج استفاده کنیم.
سواحل مکران تقریباً ۵۵۰ کیلومتر طول دارد که از گواتر که در مرز پاکستان قرار دارد، شروع و تا جاسک ادامه دارد.