مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجانغربی از وضعیت مطلوب معاونت سوادآموزی استان در سالتحصیلی گذشته وکسب رتبه دوم کشوری خبرداد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی، مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجانغربی در برنامه منظر از صداوسیمای استان گفت: سوادآموزی یک امر و تکلیف دینی و شرعی است که ریشه در دین ما دارد که پیامبر اکرم در این ارتباط فرمودند: "اطلُبوا العِلمَ مِنَ المَهدِ إلَى اللَّحْدِ" که اهمیت این موضوع را نشان میدهد؛ بنابراین امام راحل (ره) با دوراندیشی خود در ۷ دی ماه ۱۳۵۸ فرمان تاسیس نهضت سوادآموزی را جهت مبارزه با بی سوادی صادر کرد دستور امام برای این بود که فرهنگ وابسته را به فرهنگ مستقل و خودکفا در درازمدت تبدیل کنیم که همه وابستگیهای ما بخاطر جهل بوده است.
مطهری افزود: سال ۱۳۵۵ براساس سرشماری در رده سنی ۶ سال و بالاتر، استان ما ۳۸.۲۶ درصد نرخ باسوادی داشت و میانگین کشور ۴۷.۵ درصد بود و اختلاف ۱۰ درصدی را بین آمار استانی و کشوری شاهد بودیم. آمار نرخ باسوادی در رده سنی ۶ سال و بالاتر در سال ۱۳۹۵ به ۸۲ درصد در استان و ۸۷.۶ در کشور رسیده که به یُمن انقلاب اسلامی اختلاف بین میانگین استانی و کشوری به عدد ۵.۶ درصد رسیده است که قابل توجه است که جا دارد از زحمات همکارانم در طول این سالها قدردانی کنم.
وی در ادامه گفت : در سال ۱۳۵۵ در رده سنی ۱۰ الی ۴۹ سال نیز میانگین نرخ باسوادی در آذربایجانغربی ۳۷.۰۱ درصد بوده که این آمار در کشور رقم ۴۸.۸ درصدی را نشان میداد که اختلاف آن نزدیک به ۱۲ درصد بود، اما با سرشماری سال ۱۳۹۵ میانگین استان رقم ۹۰.۷ درصد و میانگین کشور ۹۴.۷ درصد را نشان داد که نشان میدهد اختلاف استان با کشور ۸ درصد کاهش پیدا کرده که آن چیزی جز زحمات شبانه روزی همکاران نهضت سوادآموزی نیست.
مدیر کل آموزش و پروش استان درادامه افزود: میانگین نرخ باسوادی در کشور ۹۸ درصد است و این درصد برای استان ما روی عدد ۹۶.۲ قرار گرفته که اختلاف بسیار ناچیز و قابل اغماضی است بطوریکه میتوان گفت با آمار کشوری پایاپای حرکت میکنیم.
مطهری همچنین خاطر نشان کرد: ما در استان ۲ هزار و ۱۰۰ آموزش دهنده داریم و دورههای سوادآموزی، تحکیم و انتقال را با این همکاران برگزار میکنیم که در سال تحصیلی ۱۴۰۳ – ۱۴۰۲ برای دورههای سوادآموزی ۲۲ هزار و ۶۰۰ نفر را پذیرش کرده و تحت آموزش داریم.
به گفته وی مدلهای ارائه خدمات به افراد تحت پوشش متفاوت است که بسته به شرایط فرق میکند. ما آموزشهایمان فرد به فرد، گروهی، کلاسی، تلفیقی یا خودآموز است و آموزش و پرورش بطور رایگان وظیفه تامین فضا آموزشی، افراد آموزش دهنده، کتاب و نوشت افزار را بر عهده دارد.
مدیر کل آموزش و پروش استان گفت: برای جذب افراد بیسواد کارهایی که صورت گرفته به دو طریق دسته بندی میشود. در دنیا معمولا جریانهای سوادآموزی الزاماتی را معین میکنند که اگر کسی باسواد نشود از حق و حقوق اجتماعی محروم میشود، اما در ایران جریان سوادآموزی مبتنی بر آگاهی و آگاهیسازی است که مبتنی بر گفتمان رشد و پیشرفت و تعالی است که فرد بی سواد ترغیب میشود تا فهمی از مشکلش داشته باشد و سپس جذب شده و ثبتنام کرده، آموزش دیده و رشد میکند.
مطهری گفت: مقام معظم رهبری فرمودهاند: "برای گسترش سواد و زدودن بی سوادی همه دستگاهها و کل نظام باید حرکت و احساس مسئولیت کنند. " با تاسی از این گفتمان رهبر انقلاب در خصوص سوادآموزی بنابراین باید از ظرفیت شورای پشتیبانی سواد آموزی استان و ظرفیت شناسایی وضعیت سواد افراد توسط دستگاههای اجرایی نظیر دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی، جهاد کشاورزی، کمیته امداد و ... استفاده کرد. در کنار آنها باید بستههای تشویقی تعریف کرد و بعضی مقررات در زمینه استفاده از خدمات بیمههای حمایتی وضع کرد که حالت الزام آور داشته باشد.
وی افزود: مهمترین برنامه در سال جاری طرح مدرسه محوری است چراکه ما مدرسه را بعنوان پایگاه و مرجع اجرای برنامههای سوادآموزی تعیین کردهایم و مدیران مدارس باید با بهره گیری از ظرفیت فرهنگیان شاغل و بازنشسته و کارکنان دولت نسبت به شناسایی، متقاعدسازی و جذب و ثبت نام و آموزش بی سوادان و کم سوادان محدوده مدرسه اقدام نمایند.
مدیر کل آموزش و پروش استان در پایان گفت: در پایان شاکریم که خدا فرصت خدمت را به مردم شریف استان به ما هدیه داده است. نهضت سوادآموزی جزو معدود نهادهایی است که برای ارائه خدماتش به درب خانه مردم مراجعه میکند به نحوی که کلیه خدمات آن رایگان است. از مردم عاجزانه خواهش میکنیم اگر کسی در اطراف شما بی سوادی در بازه سنی (۱۰ الی ۶۰) وجود دارد به نهضت معرفی کنند.