سرپرست جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی قزوین: مسائل اقتصادی علت اول و اصلی سقط عمدی نیست.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، سرپرست جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی قزوین در گفتگوی ویژه خبری شبکه قزوین گفت: سقط جنین روشی برای پایان دادن به بارداری است که در برخی موارد به صورت عمد و گاهی ناخواسته صورت می گیرد، اما ۸۰ درصد مادرانی که اقدام به سقط جنین می کنند، دچار عوارض جسمی و یا روحی می شوند.
علمشاهی افزود: هرچند آمار رسمی در این زمینه وجود ندارد اما مطالعات نشان می دهد ما سالیانه از 320 تا 530 هزار سقط در کشور شاهد هستیم که 60 درصد در منزل و توسط مادر و پدر اتفاق می افتد و متاسفانه ۹۳ درصد سقط جنینها در شاکله خانواده و با تصمیم همسران رُخ میدهد و فقط هفت درصد مربوط به سایر موارد می شود.
وی گفت: از این آمار فقط هزار سقط قانونی صورت می گیرد و مابقی غیرقانونی است.
به گفته سرپرست جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی قزوین؛ آمارها نشان میدهد که نرخ باروری استان ۱.6 دهم بوده و پایین تر از میانگین کشوری است و در چند سال آینده دچار بحران سالمندی در جامعه خواهیم شد.
علمشاهی گفت: سقط جنین تبعات بسیار بدی برای جامعه، خانواده و سلامت مادر دارد و اگر از حوزه پزشکی به عوارض این موضوع بپردازیم، می توانیم این عوارض را در ۲ دسته جسمی و نیز روحی و روانی تقسیم بندی کنیم.
وی ادامه داد: مهمترین عارضه ای که سقط جنین برای مادر می تواند به همراه داشته باشد، موضوع باقی ماندن بقایای بارداری در داخل رحم مادر است، یعنی خانمی که اقدام به سقط جنین می کند اگر به طور کامل سقط صورت نگیرد، بقایای بارداری داخل رحم باقی می ماند که ممکن است باعث عفونت های شدید، خون ریزی های بسیار زیاد و حتی در پاره ای اوقات منجر به مرگ وی شود.
مددخانی کارشناس جمعیت هم گفت: باور غلطی وجود دارد که جنین بعد از 4 ماهگی روح دارد در حالیکه جنین از بدو تشکیل دارای روح است.
وی ادامه داد: جنین دیه دارد و به آن ارث تعلق می گیرد و مادر در صورت سقط عمدی باید دیه پرداخت کند.
این کارشناس تاکید کرد: در نگاه اول ذهنیت عموم جامعه در خصوص دلایل انجام سقط جنین مربوط به حوزه اقتصادی و معیشتی است، اما علت سقط جنین در تحقیقاتی که در قزوین صورت گرفته نشان می دهد عوامل دیگری از جمله فرهنگی، اجتماعی از موانع بسیار مهم فرزندآوری محسوب می شود.
به گفته این کارشناس، کافی بودن تعداد فرزندان و اشتغالزایی و ادامه تحصیل از عمده مواردی است که از سوی مادران عنوان شده و به عنوان دلیلی برای سقط جنین مطرح می شود که در همه این موارد مسائل اقتصادی در پایین ترین رتبه قرار دارد.
مددخانی گفت: افزایش سن ازدواج و فاصله بالای بین ازدواج و فرزند آوری یکی از موانع مهم فرزندآوری محسوب می شود .
وی گفت: خطر کاهش فرزندآوری و معضل پیری جمعیت در چند سال اخیر از چنان اهمیتی برخوردار بود که مقام معظم رهبری شخصا تاکیدات ویژهای را نسبت به لزوم جوان سازی جمعیت داشتند و در سال ۱۴۰۰ نیز دستور تشکیل ستاد ملی جوان سازی جمعیت را دادند.
وی اذعان کرد: در همین راستا قانون "حمایت از خانواده و جوانی جمعیت" نیز با ۷۳ ماده و ۸۱ تبصره در سال ۱۴۰۰ به تصویب رسید تا موضوع جوان سازی جمعیت به صورت ساختاری و قانونی در دستور کار دولتها قرار گیرد و در طول این سه سال طبق رصدها به شرط عزم مردم و مسئولان می شود امیدوار بود.
اسکندری قاضی دادگستری در گفتگوی تلفنی در این خصوص گفت: سقط جنین ممنوع بوده و از جرائم دارای جنبه عمومی می باشد و مجازاتهایی برای اقدامکنندگان به سقط جنین است و قانون صراحتا سقط جنین را غیرقانونی خوانده و تنها موارد محدودی را جایز دانسته است. مشکلاتی مانند مشکلات پزشکی، تهدید جان مادر و… که دستورالعمل این موارد کاملا مشخص شده، کاملا قانونی و در تبصره14 این قانون به آن اشاره شده است.
وی اعلام کرد: پرداخت دیه و مجازات تعزیری حبس برای عامل سقط جنین عمدی و برای سوداگران و یا مشاغل پزشکی مداخله گر در مرگ جنین هم 2 تا 5 سال حبس در نظر گرفته شده است.
به گفته این قاضی دادگستری ؛ کشف این جرم به دلیل اینکه بصورت مخفی صورت می گیرد دشوار است و به همین خاطر عاملان آن مجازات نمی شوند وگرنه در صورت محرز شدن جرم دستگاه قضا با جدیت برخورد خواهد کرد.
اسکندری همچنین گفت: در قانون قبلی سقط بعد از 4 ماهگی مجازات قصاص را داشت اما در قانون جدید اینگونه نیست و به نظر بنده به دلیل سبک بودن مجازات این مجرمان بار دیگر اقدام به عمل مجرمانه خود یعنی سقط جنین میکنند و قوانین بازدارنده نیست و نیاز هست مجلس در این موضوع ورود کند.