همایش باستانشناسی پناه گاههای اشکفت آهو و کوه گاوبست در شهر بستک برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما خلیج فارس؛ مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان گفت: در این همایش نتایج پژوهشها در محوطه باستانی اشکفت آهو و کوه گاوبست با قدمتی بین هشت تا ۹ هزار سال ارائه شد.
محمد محسنی افزود: رونمایی از اوراق، اسناد تاریخی و ثبتی اشکفت آهو در این شهرستان به عنوان نقطه تلاقی ساحل خلیج فارس با فلات مرکزی، اروپا، اوراسیا و چین بسیار با اهمیت است.
وی گفت: این همایش با هدف آگاهی بخشی و افزایش اطلاعات عمومی جامعه از قدمت، تمدن و تاریخ چند هزار ساله بستک و پیوند افکار عمومی با مراکز علمی برگزار شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان گفت: اشکفت آهو، یک پناهگاه صخرهای به طول ۱۰ متر، با حدود ۲۶۰ سانتیمتر ارتفاع و عمق نزدیک به ۲۶۰ سانتیمتر است.
محمد محسنی افزود: اشکفت به معنای شکاف در دل کوه است و به دلیل اینکه در این منطقه درگذشته شمار زیادی آهو وجود داشت مردم محلی آن را اشکفت آهویی نام نهادهاند.
وی گفت: این اثر تاریخی در ارتفاع حدود هزار و ۸۰۰ متری از سطح دریا، در نزدیکی خط الراس کوه گاوبست و در فاصله حدود ۵ کیلومتری شمال شهر بستک و روستای مغدان واقع شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان گفت: در پناهگاه اشکفت آهو نقاشیهایی از انسان شکارچی، پنجه دست انسان، ۵ نوع حیوان، ابزار شکار، نقشهای نمادین و چند نقاشی نامشخص و محو شده وجود دارد.
محمد محسنی افزود: سبک نقاشیهای اشکفت آهو همانند نقاشیهای میانه دوره نوسنگی تا ابتدای عصر برنز است، اما وجود تیر و کمان در دست شکارچیان، این گمان را که نقوش اشکفت آهو وابسته به میان دوره کالکولتیک تا آغاز عصر برنز قدیم باشد را قوت میبخشد.
وی افزود: نقشهای اشکفت با گل اخرایی و به رنگ قرمز کشیده شده که به علت گذشت زمان، فرسایش طبیعی و دخالت انسانی، بسیاری از نقشها محو، تخریب و به رنگ مات و قهوهای کمرنگ تبدیل شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان گفت: نقشهای این پناهگاه قابل مقایسه با غارهای دوشه و میرملاس در لرستان و باد افشان و برنطین در هرمزگان است.
محمد محسنی افزود: محل ایجاد نقش ها، زیر پیشآمدگی صخرهای پناهگاه است که به شکل سقف، پناهگاه را پوشش داده است.
وی گفت: اشکفت آهویی در موقعیت کوهستانی با بستر صخرهای قرار دارد و دسترسی به اشکفت، بهویژه در فصول گرم سال بسیار دشوار است.
بیشتر بخوانید: پایان مرمت عمارت فکری در بندرلنگه
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان گفت: در کوه گاوبست نیز چندین پناهگاه و محوطه باستانی کشف شده است.
محسنی افزود: کوهنوردان پیش از سال ۱۳۸۰ پناهگاه اشکفت آهو را کشف کردند و پس از آن پژوهشهای کارشناسان بر روی این اثر و محوطههای باستانی منطقه آغاز شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هرمزگان گفت: این اثر ۲۴ اسفند ۱۳۸۴ با شمارهٔ ۱۵۳۵۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
محمد محسنی افزود: محوطه باستانی اشکفت آهو، این اثر تاریخی در خاورمیانه بی همتا است.
وی گفت: در این همایش افزون براعلام نتایج پژوهش ها، از تمبر یاد بود اشکفت آهو نیز رونمایی شد.
شهرستان بستک در فاصله ۲۳۴ کیلومتری غرب بندرعباس قرار دارد.
رئیس کل موزه ملی ایران هم گفت: آثاری از بستک وجود دارد که نشان از قدمت بیش از ۹ هزار ساله این شهرستان است.
جبرئیل نوکنده افزود: وجود آثاری که نشان میدهند بستک از دوره پیش از تاریخ یک زیستگاه مهم فرهنگ و تمدن ایرانی، با ویژگیهای منحصربهفرد بوده است.
سونیا شیدرنگ باستان شناس دانشگاه شهید بهشتی نیز گفت: نقوش یافت شده در اشکفت آهو جزء مهمترین نقوش صخرهای ایران محسوب میشود.