ایران بیش از هر کشور دیگر به گونهای کامل و از نزدیک، فعالیت های اتمی اش راستی آزمایی شده است درحالیکه فرانسه، آلمان، انگلستان و ایالات متحده، تلاشها برای احیای برجام را بی اثر کردهاند،
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، نماینده روسیه در سازمان ملل متحد نامهای رسمی در شورای امنیت درباره تخلفات غرب از برجام منتشر و بر لزوم تلاش برای احیای برجام تاکید کرد. و گفت جمهوری اسلامی ایران در میان کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی، بیش از هر کشور دیگر به گونهای کامل و از نزدیک، فعالیت هایش راستی آزمایی شده است و به صورت انحصاری، اطلاعات مفصلی درباره وضعیت برنامه هستهای اش را (به آژانس) ارائه کرده است. درحالیکه فرانسه، آلمان، انگلستان و ایالات متحده، تلاشها برای احیای برجام را بی اثر کردهاند،
به گزارش پایگاه اینترنتی رسمی نمایندگی روسیه در سازمان ملل متحد، واسیلی نبنزیا نماینده روسیه در سازمان ملل متحد ساعتی پیش نامهای رسمی درباره تحولات روسیه منتشر کرد.
این نامه خطاب به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان متحد و لیندا توماس گرینفیلد، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد که رئیس ادواری شورای امنیت است، تنظیم شده است. متن کامل این نامه که با امضای واسیلی نبینزیا تهیه شده، به قرار زیر است:
عالیجنابان!
جناب آقای آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد!
سرکار خانم و لیندا توماس گرینفیلد، رئیس شورای امنیت و نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد!
عطف به نامه نمایندگان دائم فرانسه، آلمان و انگلستان درمورخه ۶ دسامبر ۲۰۲۴ در خطاب به دبیرکل و رئیس شورای امنیت (سازمان ملل) مایلم نکات ذیل را با شما به اشتراک بگذارم.
متاسفانه اعضای فوق الذکر، به صورت مرتب به تحریف واقعیتهای عینی درباره برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مبادرت میورزند که این تلاش آنها برای پیشبرد دستورکار سیاست زده آنها مبنی بر اعمال فشار بر جمهوری اسلامی ایران است. آنها در تلاش برای منحرف ساختن توجهها از اقدامات خودشان در نقض فاحش برجام و قطعنامه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت، به گونهای شیطنت امیز در تلاش هستند ایران را به این صورت جلوه دهند که مسئول وضعیت کنونی درخصوص اجرای برنامه است. البته که این تلاشها محکوم به شکست است، زیرا به هیچ وجه نمیتوان علت واقعی رکود در (اجرای) برجام را مخفی ساخت که عبارتست از خروج یکجانه ایالت متحده از برجام در سال ۲۰۱۸.
آنچه عمیقا نگران کننده است این است که فرانسه، آلمان و انگلستان، بجای جستوجو برای راه حل دیپلماتیک، همچنان اتهامات مغرضانه و تهدیدهایی را مطرح میکنند که صرفاً سبب تشدید تنشهایی میشود که درخصوص اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ مطرح است.
این ادعاها که برجام به این سه کشور «این اجازه را داده است» که براساس خود برجام، از عمل به تعهداتشان دست بکشند، با حقیقت هیچ تناسبی ندارد. این مسئله نه تنها درباره تصمیم آنها برای عمل به تعهداتشان مبنی بر رفح تحریمها در روز مشخص شده در اکتبر ۲۰۲۳ مصداق دارد، بلکه در نگاهی گستردهتر درخصوص گامهای مخرب آنها نیز مصداق دارد مبنی بر اینکه آنها بایستی اقداماتشان را برای احیای تمام عیار برجام، اصلاح میکردند. با عنایت به این نکته که آنها خط مشی و قوانین خود را با مفاد موردتوافق در قطعنامه ۲۲۳۱ همسو نکردند، نامه اخیر آنها درواقع، اذعان آنها به مقصر بودن درخصوص نقض برجام است.
درخصوص نسبت واقعی علی و معلولی درباره وضعیت کنونی مربوط به برجام، مایل هستیم تاکید کنیم خود فرانسه، آلمان، انگلستان و ایالات متحده بودند که تلاشهای چندجانبه را برای احیای برجام، تضعیف کردند و نه اینکه جمهوری اسلامی ایران عامل این کار بوده باشد. این کشورهای عضو (سازمان ملل)، بجای بازگشت به اجرای مفاد برجام، هنوز در تلاش هستند تا بهانههایی بیایند برای اینکه مسئولیت رکود درباره این «توافق» را به گردن ایران بیندازند؛ باوجود اینکه مقامات متعدد ایران، آمادگی ایران را برای بازگشت به قالبهای برجام اعلام داشتهاند مشروط به اینکه گامهای متقابلی ازطرف واشنگتن، لندن و بروکسل (اتحادیه اروپا) برداشته شود.
یادآوری این نکته شایان توجه است که جمهوری اسلامی ایران در میان کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی، بیش از هر کشور دیگر به گونهای کامل و از نزدیک، فعالیت هایش راستی آزمایی شده است و به صورت انحصاری، اطلاعات مفصلی درباره وضعیت برنامه هستهای اش را (به آژانس) ارائه کرده است. درحالیکه فرانسه، آلمان، انگلستان و ایالات متحده، تلاشها برای احیای برجام را بی اثر کردهاند، ایران به معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای و توافق پادمانهای جامع با آژانس بین المللی انرژی، همچنان پایبند است؛ همانطور که همکاری در این چارچوب، یکی از اهداف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت بوده است.
افزون بر این، اشاره فرانسه، آلمان، و انگلستان به اینکه ظاهرا «سازوکار حل و فصل اختلافها» را برطبق بند ۳۶ برجام، به راه انداختهاند، باعنایت به روح و متن برجام، سخنی بی اساس است، زیرا در موارد متعدد ازجمله در بیانیه وزارت امورخارجه روسیه در تاریخ ۱۴ و ۲۴ ژانویه ۲۰۲۰، تصریح شده است که این «سازوکار» هرگز به علت شکافهای چشمگیر یا فقدان تصمیمها و رویههای ضروری کمیسیون مشترک برجام، راه نیفتاده است. برای ما غیرقابل پذیرش است که این کشورهای عضو، به گونهای نادرست، مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را تفسیرکنند، آنهم کشورهایی که به خاطر منافع سیاسی خودشان، به گونهای خودسرانه و غیرقانونی عمل میکنند.
باعنایت به اینکه نویسندگان نامه فوق الذکر (سه کشور اروپایی)، باتاکید و به گونهای غیرمسئولانه به احتمال استفاده از سازو کار «بازگشت خودکار تحریم ها» اشاره میکنند، مایل هستم تحلیلهای حقوقی جامعی را یادآور شوم که روسیه تنظیم کرد و در مورخه ۲۰ اوت ۲۰۲۰ براساس نامه شماره اس/۲۰/۸۱۶ به شورای امنیت ارائه کرد و به صورت سند سمی در این نهاد، منتشر شد. دلایل متعددی که اقدام ایالات متحده را برای راه انداختن این سازوکار در سال ۲۰۲۰، ناممکن میساخت، الان درباره اقدام فرانسه، آلمان و انگلستان نیز مصداق دارد، زیرا این کشورها در نقض برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ به ایالات متحده پیوستهاند و درنتیجه، خودشان را از حق استفاده از امکانات لحاظ شده در برجام، محروم ساختهاند.
روسیه بار دیگر بر تعهد تزلزل ناپذیر خود به برجام تاکید میکند. ما همه کشورهای عضو را که تعامل سازنده دارند ترغیب میکنیم که به پیشرفت سازنده در مسیر اجرای کامل قطعنامه فوق به منظور حصول اطمینان از ثبات و جلوگیری از تشدید هرچه بیشتر اوضاع جاری در خاورمیانه کمک کنند که ناشی از اقدامات خطرناک و غیرمسئولانه گروه کوچکی ازکشورها است.
موجب امتنان خواهد بود که این نامه به عنوان یک سند رسمی شورای امنیت، منتشر شود.
عالیجنابان! لطفا دغدغه شدید بنده را در این زمینه پذیرا باشید.
امضاء واسیلی نبنزیا (Vasily Alekseyevich Nebenzya)