مشاور عالی ستاد علوم و فناوریهای شناختی معاونت علمی ریاست جمهوری با اشاره به ارتقای یک پلهای ایران در حوزه علوم اعصاب، گفت: این دستاورد در شرایط تحریم و کمبود زیر ساختها محقق شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، دکتر محمد تقی جغتایی امروز در سیزدهمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی که در دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد، با اشاره به آینده علوم شناختی، گفت: علوم شناختی بر پایه چهار رکن سرمایه مغز، سلامت مغز، نوروتکنولوژی و مغز دیجیتال است. حوزه نوروساینس یکی از حوزههای پرطرفدار است، به گونهای که دانشمندان تمایل به دو حوزه قضایی و علوم اعصاب دارند.
وی با اشاره به توسعه علوم اعصاب در نیمه دوم قرن بیستم، عواملی، چون رشد حوزههای زیستی، دانش فناوری اطلاعات و بیوالکتریک، رشد مطالعات الکتروفیزیولوژی، هوش مصنوعی و تحریک عمقی و سطحی مغز را از جمله عوامل این رشد در نیمه دوم قرن بیستم عنوان کرد.
جغتایی با اشاره به جایگاه علوم اعصاب تا ۵۰ سال آینده، افزود :بر اساس گزارشهای جهانی تا ۱۰ سال آینده برای شناسایی بیماریهای روانی با ابزارهای مارکر ساده قادر به تشخیص هستیم.
مشاور عالی ستاد علوم شناختی معاونت علمی ریاستجمهوری با اشاره به سرمایههای مغزی، این حوزه را شامل دانش، مهارتهای خلاقانه و سلامت مغز دانست و گفت : مجموعه این مهارتهای سرمایه مغزی موجب میشود که فرد در جامعه به یک فرد فعال تبدیل شود.
وی مغز را یک نیروی محرکه برای رشد بشر عنوان کرد و افزود: اگر جامعه میخواهد رشد کند، باید در حوزه مغز سرمایهگذاری کند؛ از این رو است که موضوع سرمایه انسانی در اکثر اسناد جهانی وارد شده است.
جغتایی با اشاره به نوروتکنولوژی افزود: بازار فناوریهای شناختی در دنیا در حال توسعه است، به گونهای که بر اساس گزارش یونسکو این بازار تا سال ۲۰۲۷ رشد ۲۰ برابری را تجربه میکند.
وی رتبه حوزه علوم شناختی ایران در دنیا را ۱۷ دانست و گفت : این رتبه در سال گذشته ۱۸ دنیا بوده است و این ارتقا در شرایطی بوده که محققان ایرانی تحت تحریمها تحقیقات خود را ادامه میدهند.
رئیس انجمن علوم اعصاب ایران افزود: در این حوزه فرصتهایی، چون تاسیس ستاد علوم شناختی، تاسیس رشتههای علوم اعصاب، ایجاد زیر ساخت از جمله آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز، ایجاد ۴۰ آزمایشگاه و مرکز تحقیقات، ۴۰ انجمن دانشجویی، تعریف فرصتهای مطالعاتی و همکاری بینالمللی با FAONS، IBRO و SFN در کشور وجود دارد.