رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان شرقی استفاده از دانش و نوآوری را راهکار اصلی مدیریت شرایط کم آبی در استان دانست.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز آذربایجان شرقی علیرضا دهناد گفت: با استفاده از دانش و نوآوری میتوانیم چالشهایی که در اثر تغییر اقلیم در باغات ایجاد میشود را مدیریت کنیم.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان شرقی در رویداد ملی مدیریت باغات سیب در شرایط کم آبی و تغییر اقلیم که با همکاری موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور برگزار شد افزود: استفاده از ارقام مناسب از جمله راهکارها برای مقابله با خشکسالی در باغات سیب است.
وی بیان کرد: جامعه جهانی بیش از سه دهه است که حساسیت خود را نسبت به تغییرات اقلیم افزایش داده است؛ براساس دادههای مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست ۱۷ کشور در دنیا دچار تنشهای آبی هستند و ایران نیز جزو ۹ کشور آسیب پذیر در برابر تغییرات اقلیمی است.
وی ادامه داد: تغییرات اقلیمی موجب افزایش آلودگی هوا و آلودگی هوا موجب افزایش تغییرات اقلیم میشود.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی گفت: شرایط اقلیمی کشور ایران به گونهای است که بخش کشاورزی آن برای تولید مواد غذایی، به شدت به آبیاری وابسته است و حدود ۹۰ درصد فرآوردههای کشاورزی از زراعت آبی حاصل میشود.
رئیس موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور نیز در این رویداد گفت: تغییرات اقلیمی مثل یخبندانهای پاییزه، گرمای زمستانه، تولید محصولات باغی را با چالش روبهرو کرده است؛ ما بایستی با افزایش تابآوری باغداران و آموزش کارشناسان این مسئله را حل کنیم.
مهدی طاهری با بیان اینکه ضرورت دارد سطح زیر کشت باغات غیراقتصادی در استان آذربایجان شرقی کاهش یابد ادامه داد: استفاده از روشهای جدید هرس، آبیاریهای نوین و ... باعث افزایش بهره وری در باغات خواهد شد.
وی با اشاره به اهمیت توسعه سیستمهای آبیاری هوشمند گفت: سیستمهای آبیاری هوشمند با بهره گیری از حسگرهای پیشرفته ارزیابی دقیق از وضعیت رطوبت نسبی هوا، خاک و گیاه انجام داده و در زمان لازم عملیات آبیاری به طور خودکار آغاز و پس از رفع نیاز آبی گیاه، بلافاصله آبیاری قطع میشود.
طاهری بیان کرد: استفاده از ساییان در باغات باعث کاهش تبخیر و تعرق، کاهش مصرف آب آبیاری به میزان حداقل ۳۰ درصد، محافظت در مقابل سرما، تگرگ، برف و بارشهای شدید، محافظت در برابر طیف نور مضر و شدت نور بالا و آفتاب سوختگی برگ و میوه، کاهش سرعت بادهای شدید و شکسته شدن شاخههای گل و میوه و جلوگیری از ریزش، کاهش دما در حد بهینه، افزایش فتوسنتز و افزایش میزان قند، رسیدن بهینه محصول، محافظت در برابر خسارت پرندگان، حشرات و سایر جانوران زیان آور و افزایش کیفیت محصول میشود.
وی گفت: استفاده از مالچ موجب کاهش تبخیر و تعرق از سطح خاک شده و مصرف آب را در محصولات مختلف کاهش داده و از ریشهها در برابر سرما و یخبندان نیز محافظت میکند.
رویداد ملی مدیریت باغات سیب در شرایط کم آبی و تغییر اقلیم در پردیس سعید آباد، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی پس از ارائه نظرات توسط کارشناسان و پژوهشگران حوزه باغبانی به کار خود پایان داد.