رییس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به اینکه در پیشگیری از بیماریهای قلبی، عروقی، نوع چربی مصرفی در مقایسه با میزان کل چربی مصرفی، اهمیت بیشتری دارد گفت: «اُمگا سه» چربی دوستدار قلب و ضدالتهاب در بدن است که به میزان فراوان در ماهیهای چرب و اقیانوسی و روغن ماهی وجود دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، مهنوش صاحبدل بیان کرد: اسیدهای چرب غیراشباع، ساختار متفاوتی از چربیهای اشباع و ترانس دارند که معمولا در دمای اتاق و یخچال مایع هستند.
وی افزود: اسیدهای چرب غیراشباع در بیشتر روغنهای گیاهی، بسیاری از مغزها، زیتون، آووکادو و ماهیهای چرب مانند سالمون وجود دارند ودستهای از این چربیها از جمله چربی موجود در روغن زیتون در صورتی که جایگزین چربیهای اشباع مانند کره شوند، میتوانند باعث کاهش قابل توجهی در سطح کلسترول کل، کلسترول بد خون و تری گلیسیرید شوند.
صاحبدل ادامه داد: دسته دیگری از چربیهای غیراشباع شامل دو گروه چربیهای امگا سه و امگا هستند که تعادل در مصرف آنها در رژیم غذایی اهمیت زیادی دارد.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به اینکه بر اساس مطالعات مصرف ماهی با کاهش خطر بیماریهای قلبی- عروقی همراه است گفت: مصرف ماهیهای دارای مقدار بالا چربیهای امگا سه مانند سالمون و ماهی تن که با تن ماهی بسیاری از کنسروها تفاوت دارد و ساردین، ۲ بار درهفته، برای همه افراد جامعه پیشنهاد میشود. وی عنوان کرد: برخی گیاهان نیز حاوی چربیهای امگا سه هستند که در روغن کلزا، روغن سویا، بذر کتان و گردو یافت میشود.
صاحبدل ادامه داد: اسیدهای چرب ترانس در طی فرآیندهای مورد استفاده در صنایع غذایی که به منظور افزایش ماندگاری مواد غذایی و ساخت روغنهای جامد انجام میشود تولید میشوند.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان اضافه کرد: با توجه به اثر چربیهای ترانس بر افزایش کلسترول بد و کاهش کلسترول خوب خون، لازم است مصرف آنها تا حد ممکن در رژیم غذایی محدود شود و توصیه بر این است که بیشتر از یک درصد کالری روزانه از اسیدهای چرب ترانس تامین نشود. وی توضیح داد: اسیدهای چرب ترانس به صورت طبیعی نیز در برخی مواد غذایی حیوانی مانند گوشت یا محصولات لبنی وجود دارند، در محصولات لبنی بدون چربی یا کم چرب و گوشت «لخم»، میزان این اسیدهای چرب ترانس به شدت کاهش پیدا میکند.
صاحبدل گفت: بیشتر دریافت اسیدهای چرب ترانس در رژیم غذایی از روغنهای جامد شده و مارگارین است و محصولات غذایی تولید شده با این روغن ها، غذاهای سرخ شده و آماده نیز از منابع اصلی دریافت این چربیهای خطرنا ک در رژیم غذایی افراد هستند.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان اضافه کرد: چربی اشباع معمولا در پروتئینهای حیوانی، لبنیات پرچرب، پوست مرغ، روغنهای جامد، کره و دنبه یافت میشود که مصرف بیش از اندازه این چربیها، با بروز بیماریهای قلبی، عروقی و اختلال در چربی خون ارتباط مستقیم دارد. وی اظهار کرد: اگر اسید چرب غیراشباع مانند روغنهای گیاهی از جمله روغن زیتون و کلزا جایگزین اسیدهای چرب اشباع شوند، باعث کاهش سطح کلسترول بد خون و در نتیجه، کاهش خطر حملات قلبی و مرگ ناشی از بیماریهای قلبی -عروقی میشود.
صاحبدل توصیه کرد: مقدار پروتئین حیوانی به ویژه گوشت قرمز، لبنیات پرچرب و روغنهای جامد کاهش یابد، چربیهای قابل مشاهده روی سطح گوشت ها، هنگام طبخ و مصرف باید به طور کامل جدا شود.
رییس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان گفت: غذاهای آماده دارای مقادیر قابل ملاحظه چربیهای اشباع هستند و مصرف آنها باید با رژیم غذایی سالم و سرشار از غلات سبوس دار و میوه و سبزی تازه جایگزین شود. وی افزود: جایگزین کردن پروتئینهای حیوانی دارای مقادیر بالای چربیهای اشباع با پروتئینهای گیاهی مانند سویا توصیه میشود.