در حالی که مدیر آموزش و پرورش تربتحیدریه با ارجاع به نظر کارشناسان اداره کل نوسازی مدارس استان خراسان رضوی، تخریب دبیرستان قدیمی رازی در این شهر را ضروری اعلام می کند اما رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تربت حیدریه با اتکا به دیدگاه کارشناسان این اداره مخالف تخریب این بنای تاریخی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ سال گذشته موضوع تخریب یا بازسازی دبیرستان رازی در رسانهها و شبکههای اجتماعی این شهرستان سر و صدای زیادی به پا کرد و موافقان و مخالفان تخریب این بنای تاریخی نظرات متفاوتی را در این زمینه مطرح کردند. با این حال بنای قدیمی این مدرسه که تاسیس آن به سال ۱۳۳۵ برمی گردد همچنان در حالت بلاتکلیفی و در خطر تخریب است.
در جدیدترین خبر در این باره، مدیر آموزش و پرورش شهرستان تربتحیدریه، در جریان بازدید اصحاب رسانه از بنای در حال تخریب مدرسه تاریخی رازی گفت: طبق نظر کارشناسان اداره کل نوسازی و تجهیز مدارس خراسان رضوی و کارشناسان اداره میراث فرهنگی تربتحیدریه، بنای با قدمت کمتر از ۱۰۰ سال تاریخی محسوب نمیشود و تخریب آن ضروری است.
حجت صالحی افزود: با وجودی که در تاریخ ۲۳ تیر ۱۴۰۱ اداره کل نوسازی مدارس استان این نظر را اعلام کرد ابتدا و با در نظر گرفتن حفظ هویت تاریخی بنا، قرار بر مقاومسازی شد.
وی ادامه داد: یکی از دانش آموختگان این مدرسه که اکنون رییس انجمن تربتیهای مقیم تهران نیز هست به دنبال تامین بودجه برای مقاومسازی بنا بود و حتی ۲۱ تیر امسال این بودجه اولیه نیز به مبلغ ۱۱۰ میلیارد ریال به تصویب رسید و کار شروع شد.
صالحی افزود: اما زمان شروع کار مشخص شد نوع مصالح به کار رفته در ساخت و ساز، برای مقامسازی و ادامه تحصیل دانشآموزان به هیچ وجه تامین کننده امنیت دانش آموزان نیست و حتی اداره میراث فرهنگی نیز، این نظر را تایید کرد.
از سوی دیگر، رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تربتحیدریه در رابطه با این بنا گفت: دبیرستان رازی به دلیل داشتن شان ملی و تاریخی، جزو بناهای واجد ارزش حوزه میراث فرهنگی قلمداد میشود.
علی محمدی افزود: دبیرستان رازی هر چند قدمتی کمتر از ۱۰۰ سال دارد، اما جزو بناهای باارزش داخل محدوده بافت تاریخی شهر لحاظ شده و بر این اساس برابر طرح مصوب مانند ساختمانهای اداره نوغان و باغ ملی که کمتر از ۱۰۰ سال قدمت دارند، ولی ثبت آثار ملی شدهاند باید حفظ شود.
وی ادامه داد: دبیرستان رازی علاوه بر این که جزو میراث مادی محسوب میشود، به دلیل هویت آموزشی و علمی، جزو میراث معنوی و عنصری هویتی این شهرستان قلمداد میشود.
محمدی افزود: این مجموعه به عنوان عنصری شاخص در بافت کالبدی تربتحیدریه پیرامون سایر بناهای ارزشمند از جمله مجموعه قطبالدین حیدر، رباط طبسی، باغ ملی و دیگر آثار تاریخی قرار دارد و به عنوان یکی از نمادهای فرهنگی علمی این شهر محسوب میشود و مسلما تخریب آن لطمهای غیرقابل جبران به تاریخ و هویت شهر فرهنگی تاریخی تربتحیدریه خواهد بود.
رییس اداره میراث فرهنگی تربتحیدریه همچنین گفت: به منظور بررسی بیشتر، پیشنهاد شده دوباره کارشناسانی از حوزه نوسازی مدارس و حوزه مرمت و میراث فرهنگی با مطالعه دقیق همه جوانب موضوع تخریب یا مقاومسازی از این بنا بازدید میدانی به عمل آورده و نظر نهایی خود را اعلام کنند.
دبیرستان رازی تربتحیدریه واقع در خیابان کاشانی هشت با بیش از نیم قرن سابقه، یکی از قدیمیترین مراکز آموزشی در بافت مرکزی این شهر است. این دبیرستان در فضایی به مساحت سه هزار مترمربع شامل ۲ قسمت قدیمی و جدید است که زمان ساخت بخش قدیمی آن به سال ۱۳۳۵ و قسمت نوساز به ۱۳۷۳ بازمیگردد. دبیرستان در مجموع دارای ۱۵ کلاس است که هر چند دیوارهای ساختمان قدیمی محکم هستند، اما سقف آن ناایمن است و اکنون در طبقه دوم ساختمان، کلاس درسی تشکیل نمیشود.