کارگروه ملی تجارت اموال تاریخی و هنری منقول مجاز، نخستین مجوز «حراج اموال تاریخی و فرهنگی مجاز» را صادر کرد. آثار این حراجی در موزه فرش به نمایش گذاشته شده و قرار است اواخر آذر در تهران، به فروش بروند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما کارگروه ملی با عنوان «تجارت اموال فرهنگی تاریخی و هنری منقول مجاز» با عضویت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل و مجوز نخستین حراج برای «اموال فرهنگی و تاریخی منقول مجاز» صادر شد.
در این حراجی قرار است ۳۹ اثر تاریخی و هنری چکش زده شود. هرچند پیش از این، حراجهایی برگزار شده بود که آثار تاریخی به صورت محدود و همچنین، صنایع دستی در آن خرید و فروش شده است، اما این نخستین بار است که با مجوز کارگروه ملی تجارت اموال فرهنگی تاریخی و هنری منقول مجاز، حراجی اموال تاریخی مجاز در ایران برگزار میشود.
در سال ۱۳۸۴ هیئت وزیران به پیشنهاد سازمان وقت میراث فرهنگی و گردشگری، آییننامهای را با عنوان «مدیریت، ساماندهی، نظارت و حمایت از مالکان و دارندگان اموال فرهنگی- تاریخی منقول مجاز» به استناد قانون برنامه چهارم توسعه و قانون حفظ آثار ملی مصوب ۱۳۰۹ تصویب میکند که در فصل چهارم آن به «تجارت اموال فرهنگی- تاریخی و هنری» میپردازد.
در ماده ۲۸ این آییننامه تاکید شده است «اشتغال به تجارت اموال فرهنگی- تاریخی حاصل از حفاریهای باستانشناسی یا حفاریهای غیرمجاز و همچنین اجزا و قطعات آثار تاریخی- فرهنگی غیرمنقول ممنوع است» و در ماده ۲۹ مشخص میکند که «اشتغال به تجارت سایر اموال فرهنگی- هنری و تاریخی منوط به اخذ مجوز تاسیس از رییسسازمان میراث فرهنگی و گردشگری است و رییس سازمان در صدور یا عدم صدور مجوز یادشده مختار است.»
در ماده ۳۵ این آییننامه نیز آمده است که «تعیین اصالت و قیمت اموال فرهنگی- تاریخی و هنری که خرید و فروش آنها در کشور مجاز است، برعهده کارشناسانی خواهد بود که صلاحیت علمی و حرفهای آنها توسط سازمان میراث فرهنگی وگردشگری تعیین میشود.»
در سال ۱۳۹۸ نیز هیئت وزیران، دستورالعملی را با عنوان «تجارت اموال فرهنگی ـ تاریخی و هنری منقول مجاز» برگرفته از همان آییننامه سال ۸۴ تصویب میکند و با این تاکید که اشتغال به تجارت اموال فرهنگی ـ تاریخی و هنری غیرمجاز ممنوع است، شرایط پروانه حراج را مشخص میکند.