نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی با حضور استاندار در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، سرپرست ادارهکل توزیع نیروی برق خراسان رضوی در جریان رسیدگی به نخستین دستورکار این نشست که بررسی ماده ۲۵ قانون بهبود کسب و کار در تأمین انرژی صنایع بود، گفت: سالانه بیش از چهار هزار و ۵۰۰ مگاوات برق در استان خراسان رضوی تولید میشود که با صرف نظر از سه هزار مگاوات برقی که در خود استان مصرف میشود، مابقی بهازای سرمایهگذاریهایی که در حوزه زیرساختهای تولید انرژی در خراسان رضوی شده است، به شبکه سراسری راه پیدا میکند.
علیرضا خدابنده افزود: با این حال، در فصلهای سرد سال بهطور پیوسته این نیاز در استان ایجاد میشود که به میزان ۹۰۰ مگاوات و حتی بیشتر از شبکه سراسری برق کشور استقراض شود.
او ادامه داد: در راستای اجرای ماده ۲۵ قانون بهبود محیط کسبوکار اگر قرار است حمایت خاصی از نیروگاههای برق تجدیدپذیر و خصوصی شود، باید تولید آن به این بخش تزریق و فکری به حال این کسری تولید شود.
سرپرست اداره کل توزیع نیروی برق خراسان رضوی با تأکید بر اینکه در مشهد بیش از ۱۵۰ هزار واحد صنفی فعال بهعنوان مصرفکننده مطلق انرژی وجود دارد، ادامه داد: اکنون در بخش صنعتی خراسان رضوی، مصرف سالیانه به میزان ۴۰۰ مگاوات صنایع سنگین حوزه برق منطقهای خراسان، ۲۵۰ مگاوات حوزه توزیع برق استان و ۲۵۰ مگاوات حوزه توزیع برق شهرستان مشهد است که کسری حدود ۹۰۰ مگاواتی ما در فصلهای سرد با این گزارش جزئی قابل مقایسه و تأمل خواهد بود.
مدیرکل جهاد کشاورزی خراسان رضوی هم در این نشست بر ضرورت توجه بیشتر به تقویت زیرساختهای توزیع برق برای صنایع تأکید کرد و گفت: در سال جاری بیش از ۲۲ هزار میلیارد تومان خسارت به دلیل تأمین ناقص انرژی فقط در بخش باغداری استان به وجود آمده است.
غلامرضا قنبری افزود: اکنون تعیین تکلیف بیش از هزار پرونده مربوط به چاههای آب کشاورزی در دستور رسیدگی قرار دارد و از آنجا که کشاورزی بهدلیل تولید مواد اولیه صنعت، اهمیت بیش از آن دارد، تجهیز چاههای آب بخش کشاورزی به پنلهای خورشیدی و انرژی پاک و تجدیدپذیر باید در اولویت باشد.
پیشنهاد رفع تعلیق کارتهای بازرگانی به ازای بدهکاری ارزی
پیشنهاد دبیرخانه شورای گفتوگوی استان، جایگزینی تضامین قانونی رفع تعهد ارزی از کارت بازرگانی به تضامین دیگر دومین دستور کار این جلسه بود.
رییس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی در جریان رسیدگی به این دستورکار گفت: مزیت اصلی صادراتی استان همیشه زعفران بوده است، اما اکنون، کامپاند پلیاتیلن در جایگاه نخست صادرات استان قرار گرفته است. درحالی که ما اصلاً تولیدکننده این محصول نیستیم. ما معنای این را میدانیم این یعنی رانت.
کاظم شیردل افزود: باید مدت زمان مقرر برای رفع تعهد ارزی واحدهای صادرکننده به یک سال افزایش پیدا کند، زیرا بهدلیل تحریمها، فرآیند صادرات و بازگشت ارز با پیچیدگیهای فراوانی روبهروست و تولیدکننده زمان بیشتری نیاز دارد تا ارز حاصل از صادرات را به کشور برگرداند.
شیردل ادامه داد: علاوه بر این، باید به اداره کل صمت خراسان رضوی تکلیف شود که در مدت زمان مشخص و کوتاه، ابتدا فهرستی از واحدهای تولیدکننده خوشنام و صادرکنندگان مطرح استان احصا کند و با توجه به حجم سرمایهگذاری واحدها، آن دسته از اشخاص حقیقی و حقوقی که کمتر از ۶۰ درصد رفع تعهد ارزی داشتهاند، مدارک لازم برای رفع محدودیت و تعلیق کارت بازرگانی آنها به سازمان توسعه تجارت ارسال شود.
سهمیه واردات موز و انبه برداشته میشود؟
سومین دستورکار نشست امروز شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان، رفع سهمیهبندی یا حداقل افزایش سهمیه خراسان رضوی برای واردات برخی محصولات کشاورزی همچون موز و انبه به ازای صادرات سیب درختی بود.
بنابر گزارش دبیرخانه شورا، برای هر کامیون موزی که به استان وارد میشود، واردکنندگان باید بیش از ۳۵۰ میلیون تومان به کسانی پرداخت کنند که در واقع شبکه سوداگری این بازار هستند.
رئیس اتحادیه بارفروشان مشهد نیز با تأکید بر اینکه بر اساس گزارش گمرک کشور، بیشترین میوههای صادراتی کشور شامل سیب درختی، خیار، مرکبات، انار، انگور و هندوانه است، گفت: در شرایطی که کشورهای همسایه بهویژه کشورهای عربزبان منطقه همچون عراق، امارات، قطر، کویت و عمان از واردکنندگان عمده میوههای ایرانی به شمار میروند، خراسان رضوی در شش ماهه نخست امسال در رتبه دوم صادرکنندگان سیب درختی کشور قرار داشت که نشان از ظرفیتهای بالای استان دارد.
محمد قنبری شکوه افزود: در مجموع میزان سیب تولیدشده در استان در سال به بیش از ۱۹۸ هزار و ۷۱۰ تن میرسد که میانگین عملکرد کشاورزان استان را به رکورد فوق العاده ۱۲.۵ تُن در هر هکتار رسانده و ثابت میکند که علیرغم نامگذاری استان آذربایجان غربی بهعنوان استان معین تولید و صادرات سیب درختی، خراسان رضوی هم ظرفیت زیادی در تولید این محصول مهم کشاورزی دارد.
قنبری شکوه ادامهداد: به همین دلیل، تأکید ما این است که سهمیه واردات موز و انبه استان به جای صادرات سیب افزایش پیدا کند تا شرکتهای صادرکننده بتوانند در قبال واردات محصولات کشاورزی دیگر، رفع تعهد ارزی خود را انجام دهند.
استاندار خراسان رضوی هم در این نشست گفت: مجموعه استان توانمندی خود را در میزبانی از همایشهای بین المللی به نمایش گذاشت و در آینده هم باید این مسائل را مدیریت کرد.
مظفری افزود: دستور این جلسه از مباحث صادرات و واردات و اصلاح بعضی از قوانین و مقررات این حوزه تا اصلاح آیین نامه تبصره ۲۵ در خصوص خسارات قطعی برق و گاز و رفع تعلیق کارتهای بازرگانی صادرکنندگان بود.
استاندار تاکید کرد: مصوبات شورای گفتگو قطعی است و طبیعتاً بخشی باید ابلاغ بشود و بخشی هم باید مجوزهای ملی برای آنها گرفته شود.