معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: سومین عامل مرگ و میر در کشور تغذیه ناسالم است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ دکتر علیرضا رئیسی در نشست خبری پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم افزود: کمبود مصرف امگا ۳ موجب مرگ ۵ هزار نفر در سال میشود.
وی ادامه داد: مصرف ماهی موجب تامین امگا ۳ مورد نیاز بدن میشود.
دکتر رئیسی اضافه کرد: برخی از باسیلها میتوانند در غلات پخته شده و مرطوب رشد کرده و موجب مرگ شود که در مرحله اولیه اختلالات گوارشی و مسمومیت است و در موارد ویژه به مرگ منجر میشود.
دکتر رئیسی گفت: نظارت بر عرضه غذا در مکانهای عمومی و نظارت بر بهداشت محیط همچنین نظارت بر نمونه برداری و همکاری با پزشکی قانونی در تعیین علت مرگ بر اثر مصرف مواد غذایی است.
دکتر رئیسی افزود: هر زمان اختلالات سلامت در مصرف مواد غذایی به صورت دسته جمعی باشد، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در این زمینه ورود میکند.
دکتر رئیسی درباره عرضه غذاهای حرام در برخی رستورانها گفت: این گونه مواد غذایی از مسیر غیرقانونی تهیه میشود و احتمال آلودگی و مسمومیت به سبب مصرف آنها بالاست.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه برخی توصیههای بسیار نادرست در فضای مجازی مشاهده میشود گفت: این گونه توصیهها گاه بی تاثیر و حتی گاهی بسیار زیان بار است.
دکتر رئیسی افزود: باید توصیههای مواد غذایی را از منابع معتبر دریافت کرد و مواد دارویی و غذایی را نیز از مکانهای معتبر و دارای مجوز تهیه کرد.
وی گفت: امنیت غذایی تعریف گستردهای دارد و شامل تامین کننده غذای آن منطقه، میزان تامین غذا، ظرفیت ذخیره سازی و روش فرآوری غذا در منطقه و نوع غذاهای بومی و سبک غذای آن منطقه است.
دکتر رئیسی گفت: در کشورهای با درآمد کم بیشترین سوء تغذیه مشاهده میشود بنابراین اقتصاد تغذیه مهم است.
معاون بهداشت گفت: جمهوری اسلامی ایران در بین کشورهای متوسط جهان است.
وی افزود: گاهی لاغری چاقی عدم تناسب در مصرف مواد غذایی نیز به گونهای سوء تغذیه مصرف میشود.
دکتر رئیسی گفت: مصرف روغنهای اشباع همچون روغنهای حیوانی خطرناک است، اما خوشبختانه بیشتر روغنهای موجود در بازار کشور غیر اشباع است.
وی افزود: سرانه مصرف گوشت روزانه باید ۷۰ گرم باشد که در کشور ما حدود ۳۵ گرم است.
وی اضافه کرد: سرانه مصرف فیبرها همچون سبزیجات باید روزانه ۲۵ گرم است که در کشور ما حدود ۱۵ گرم است.
دکتر رئیسی گفت: کاهش مصرف فیبر موجب بروز مشکلات گوارشی و همچنین افزایش ابتلا به سرطان در دراز مدت است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در ادامه با اشاره به فواید استفاده از شیر مادر برای رشد کودکان اضافه کرد: میزان مصرف لبنیات باید ۲ تا ۳ واحد در روز باشد که در کشور ما یک واحد است.
وی افزود: هرگونه افزایش قیمت در لبنیات موجب کاهش این سهم در سبد غذایی میشود.
روغن مناسب، غذای سالم، خانواده سالم
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت هم در این نشست از اجرای پویش "روغن مناسب، غذای سالم، خانواده سالم " خبر داد.
دکتر اسماعیلزاده گفت: روغن کانولا مناسبترین روغن است و روغن کنجد ارجحیتی به روغن آفتابگردان و ذرت ندارد.
وی افزود: میزان چربی ترانس باید کمتر از یک درصد باشد و اگر بیش از ۵ درصد شود خطرناک خواهد بود.
وی گفت: گیاهان در طول تاریخ تغییر کردهاند، اما گاه این تغییر طبیعی است و گاهی با استفاده از فناوری است.
دکتر اسماعیل زاده گفت: زیان در فناوری تراریخته با شواهد علمی چندان ثابت شده نیست.
وی افزود: شکلاتها و بیسکویتها نیز حاوی روغن و اسیدهای چرب زیانبار هستند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه معاونت بهداشت وزارت بهداشت گفت: روغن کانولا حاوی تمام مواد سودمند مورد نیاز بدن است و در کنار آن نیاز به مصرف هیچ نوع روغن دیگری از جمله روغن زیتون وجود ندارد.
دکتر اسماعیل زاده گفت: در کنار مصرف روغن آفتابگردان باید روغن زیتون هم مصرف کرد و بهتر است برای سرخ کردن غذاها از روغنهای مخصوص استفاده شود هرچند مقداری پالم دارد، اما خطرناک نیست.
وی افزود:سر خ کردن با روغنهای مایع خطرناک است و به صورت کلی بهتر است سرخ کردن از تهیه غذا حذف شود یا به حداقل کاهش یابد.
وی گفت: بهتر است مصرف ماهی در سرانه غذای خانوار وجود داشته باشد.
دکتر اسماعیلزاده گفت: استفاده از نمک در روز نباید بیشتر از ۵ گرم باشد.