رئیس معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور از کاهشی شدن استفاده از نهادههای شیمیایی در شالیزارهای مازندران خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، وحیدخسروی رئیس معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور در آیین گرامیداشت روزجهانی خاک که در آمل برگزار شد، گفت: در سالهای اخیر و با اجرای طرحهای مشترک برای زیست بوم شالیزارهای مازندران، روند جایگزینی فعالیتهای تحقیقاتی و ترویجی در استفاده از نهادههای شیمیایی که باعث تخریب به بافت و خاک حاصلخیز مازندران منجر میشد، رو به استقبال است.
وی با اشاره به برنامههای هرساله نهادهای بین المللی برای پاسداشت خاک افزود: از سوی معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور در آمل نیز هر سال این برنامه با حضور کارشناسان، محققان و کشاورزان پیشرو برگزار و اهمیت حفظ و راهکارهای حفظ زیستی و حاصلخیزی خاک در مازندران بررسی می شود.
رئیس معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور ادامه داد: بر اساس کار مشترک معاونت موسسه برنج با موسسه تحقیقات گیاهپزشکی دستورالعمل مدیریت تلفیقی محصول برنج در زیست بوم شالیزار برای مصرف بهینه نهاده ها، کاهش خلا عملکرد و پایداری تولید تهیه شده است.
خسروی گفت: در این دستورالعمل تلفیقی، برای تولید بیشتر محصول و کاهش خلاء عملکردی و نیز مصرف بهینه نهادهایی که بتوان تنوع زیستی را در شالیزارها حفظ و غذای سالم به مردم داد، با همکاری کارشناسان ترویجی وکشاورزان پیشرو، یافتههای تحقیقاتی درشالیزارها اجرا میشود.
وی افزود: امسال هم وهمزمان با روز جهانی خاک، برای افزایش آگاهی در مورد اهمیت خاک و ترویج مدیریت پایدار آن و اینکه نقش حیاتی خاک در امنیت غذایی، حفظ تنوع زیستی و تغییرات اقلیمی در نظر گرفته میشود، به کشاورزان اطلاع وهشدارهای لازم داده شد.
در این نشست، ولی محمد فلاح پژوهشگر پیشکسوت حوزه حاصلخیزی خاک اراضی شالیزاری هم گفت: در کشت محصول، جدای از حفظ وحراست از بستر ومحیط خاک، صرفه اقتصادی محصول ودرآمد حاصله از تلاش کشاورز برای امرار ومعاش مورد توجه و اولویت است.
وی افزود: اینکه بحث اقتصادی هم نقش دارد و صرفا یک فرمول بر اساس فیزیولوژی گیاه نیست و نیاز ارقام مختلف برنج به عناصر غذایی متفاوت میباشد.
ارائه بیش از ۱۰۰ طرح تحقیقاتی متناسب با جنس خاک وارقام کشت برنج
مسئول بخش فنی وتحقیقاتی معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور هم در این آیین، از ارائه بیش از ۱۰۰ طرح تحقیقاتی متناسب با جنس خاک هر منطقه و نیز برای هر رقم جداگانه برای کشت به کشاورزان خبر داد.
محمد محمدیان گفت: درسالهای اخیر، کارهای تحقیقاتی خاک وتغذیه گیاه برنج درقالب طرحهای تحقیقاتی به صورت مشترک با کشاورزان پیشرو وهمکاری کارشناسان ومحققان موسسه تحقیقات برنج انجام شد که خوشبختانه دستاوردهای بسیارخوبی برای کشاورزان نیز داشته است.
وی افزود: دراین راستا دورههای آموزشی عمومی وتخصصی برای حاصلخیزی واهمیت خاک برای کشاورزان و عمومی شدن فرهنگ ترویجی دربین کشاورزان برای حفظ بسترغنی بودن خاک وشالیزارهای استان برگزار شد.
مسئول بخش فنی وتحقیقاتی معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور همچنین درخصوص چالشهای مهم استفاده بیش از حد برخی از کشاورزان از سموم شیمیایی واثرات سوء ان برسلامت خاک ونیز مصرف کنندگان گفت: البته قبول داریم که متاسفانه برخی از کشاورزان مصرف کود آنها درشالیزارها متناسب نیست وبیش از اندازه اعلام شده از سوی کارشناسان کشاورزی اقدام به کود ومحلول پاشی میکنند.
محمدیان با توصیه به این کشاورزان که عواقب استفاده خودسرانه وبدون توجه به نیاز واقعی شالیزار ورقم کشت شده، باعث نتیجه سوء وکاهش عملکرد درواحد سطح خواهد شد، تصریح کرد، بهترین وموثرترین اقدام از سوی هرکشاورزی برای افزایش بهره بری و همچنین کمک به حفظ محیط زیست وسلامت محصول، استفاده از توصیههای فنی وکارهای ترویجی کارشناسان بخش کشاورزی است.
وی تصریح کرد: باید زبان طبیعت را فهمید و با آن مهربان بود تا بتوان از خاک بهره برداری درستی کرد.
مسئول بخش فنی وتحقیقاتی معاونت موسسه تحقیقات برنج کشور اضافه کرد: این توانایی در بخش تولید و تامین بسیاری از محصولات غذایی کشور وجود دارد، اما به شرطی که درست و کارشناسی از پتاسیلهای خدادادی کشور استفاده نماییم.