تولید بیش از ۷ ونیم میلیون قطعه بچه ماهی قزل آلا در استان کویری سمنان با بهره گیری از روشهای بهره وری از منابع آبی، علاوه بر تامین نیاز درون استانی، ظرفیت ارائه به بازار ۵ استان همجوار را نیز ایجاد کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️ ️ مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با اعلام این خبر گفت: ۵ مرکز تکثیر حد واسط ماهی قزل آلا در استان سمنان هم اکنون حدود ۴ هزار قطعه نیاز مراکز پرورش شهرستانهای مختلف استان را پوشش میدهد و علاوه بر آن ۴ هزار قطعه مازاد را به متقاضیان استانهای خراسان جنوبی، تهران، مازنداران، گلستان و یزد عرضه میکند.
بهرام فلاحی لیما با بیان اینکه تولید و پرورش ماهی قزل آلا حدود ۳ دهه در استان سمنان سابقه دارد تصریح کرد: یکی از عمدهترین مشکلات تولید کنندگان این بخش در ۲۰ سال گذشته واردات و نقل و انتقال پر هزینه و حساس بچه ماهی به استخرهای پرورش بود که با ایجاد مراکز تولید بچه ماهی از تخم چشم زده علاوه بر همجواری جفرافیایی و آب و هوایی و در دسترس بودن و کوتاهی مسافت، زمینه تولید ارگانیک این ماهی را فراهم کرد.
وی همچنین از ایجاد بستر مناسب توسعه تولید ماهی قزل آلای بازاری با عرضه درون استانی بچه ماهی خبر داد و گفت: هم اکنون در تمام فصول سال استان برای تامین بچه ماهی در وزنهای مختلف خود کفا شده است و این ظرفیت سازی، امکان تولید دورهای و مستمر ماهی برای پاسخگویی به بازار را تسهیل کرده است.
مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان طرح بهره گیری بهینه از منابع آبی محدود استان در پرورش ماهی را از روشهای اثر گذار در تقویت تولید این گونه در استان برشمرد و گفت: به رغم کویری و کم بارش بودن استان سمنان، اما تولید کنندگان ماهی در استان با ایجاد همزمانی ماهی ریزی در فصول کشاورزی طوری برنامه ریزی کردند که فقط با روش آب گذری در سر چشمهها و انتقال خروجی آب غنی شده مراکز پرورش ماهی به مزارغ و باغات پایین دست استفاده دو منظوره را برای تمام نقاط کوهپایهای نوار شمالی شهرستانهای استان اجرایی کردند.
فلاحی با بیان اینکه تا کنون حدود ۵ هزار مخزن و استخر آب کشاورزی دارای مجوز در استان سمنان شناسایی شده است گفت: با اجرای طرحهای ترویجی و آموزشی تا به حال فقط بین ۵ تا ۱۰ درصد این منابع آبی با هدف تولید دو منظوره ماهی ریزی شده است ولی با همین میزان کم، افزون بر ۶۰۰ تن تولید ماهی گرمابی استان سمنان با استفاده از این روش میسر شده است و با تکمیل این روند امکان استفاده از هر محل ذخیره آب موقت کشت و کار جهت تولید ماهی میسر خواهد شد.
به گفته وی مهمترین موانع و مشکلات تولید کنندگان ماهی با روش دو منظوره از منابع آبی استان؛ افزایش قیمت خوراک ماهی، برداشته شدن یارانه واردات تخم ماهی از خارج از کشور، قطعی برق مراکز پرورش ماهی، تامین نقدینگی و نوسان قیمت ماهی در فصول مختلف سال و تطابق نداشتن با هزینههای تولید است.
ظرفیت تولید انواع آبزیان در استان سمنان در سه بخش ماهی سردآبی و گرم آبی و زینتی بین یک هزار و ۵۰۰ تا یک هزار و ۷۰۰ تن در سال است که درصورت توسعه استفاده دو منظوره از منابع آب کشاورزی تا دو برابر قابل افزایش است.