ساز و کارهای حمایتی معاونت علمی ریاست جمهوری از الگوهای زبانی بزرگ بومی ایران در نشست معاون علمی رئیس جمهور و گروههای فناور از دانشگاه تربیت مدرس، الزامها و سازوکارهای حمایتی از طرحهای مشابه مبتنی بر هوش مصنوعی بررسی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، در نشست اعضای طرح دانشگاهی توسعه نمونه زبانی بزرگ بومی با معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهور، روند پیشرفت این طرح و سازوکارهای حمایتی معاونت علمی از توسعه نمونههای بومی هوش مصنوعی بررسی و تبیین شد.
حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور با اشاره به الگوها و موضوعات اولویتدار حمایت معاونت علمی از طرحهای بومی و فناورانه در حوزه هوش مصنوعی گفت و ادامه داد: معاونت علمی در قالب حمایتهای تسهیلاتی از شرکتها و حمایت مالی از طرحهای دانشگاهی توسعه دهنده مرزهای دانش و فناوری، بستر را برای توسعه فناوری و کاربردی سازی آن در عرصه حکمرانی و رفع نیازهای جامعه فراهم میکند.
رویکرد معاونت علمی، شرکتداری نیست و متناسب با اهمیت و نوآورانگی طرحها، حمایتهای مالی و تسهیلاتی را در جهت رفع یک نیاز یا فرهنگسازی و جریان سازی انجام میدهد. هدایت طرحها به طوری که جریان سازی کنند، در آینده اقتصادی شده و بتوانند ارزش افزوده و اشتغال ایجاد کنند جزو مهمترین رویکردهای معاونت علمی در این حمایتها است.
وی با اشاره به حمایت از توسعه ابزارها و کارکردهای هوش مصنوعی گفت: دانشگاهها در توسعه ابزارها، کاربردها و ترویج فرهنگ کاربردی سازی فناوریهای پیشرفته از جمله هوش مصنوعی، نقشی کلیدی دارند و به همین منظور، طرحهای توسعهای و فناورانه دانشگاهی مورد حمایت معاونت علمی هستند.
از جمله همین برنامهها، توسعه دستیارهای هوش مصنوعی به منظور فرهنگسازی و ترویج این حوزه در قالب فراخوان با دانشگاههای برتر است و به تناسب این فراخوان، هریک از این دانشگاهها ماموریت توسعه و راهاندازی یک دستیار هوش مصنوعی را برای یکی از حوزههای حکمرانی و اجرایی، از وزارتخانهها تا نهاد قانونگذاری کشور طراحی خواهد کرد.
افشین با بیان اینکه معاونت علمی ریاست جمهوری آمادگی دارد تا با همه دانشگاههای شاخص و برتر، حدأقل یک طرح دستیار هوش مصنوعی تعریف کند، ادامه داد: دانشگاهها در صورت موفقیت در اجرای طرح در قالب تعریف طرحهای جدید با تسهیلات ویژه حمایت میشوند.
وی افزود: این امر موجب شود ضمن تشویق زیست یوم دانشگاهی به فعالیت در حوزه کاربردی سازی فناوری، فرهنگ توسعه هوش مصنوعی در دانشگاه و جامعه نخبگانی نهادینه شود.
رئیس بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه در قالب قرارداد با دانشگاهها از توسعه طرحهای هوش مصنوعی حمایت خواهد شد، ادامه داد: علاوه بر حمایت از طرحهای ترویجی و مأموریتمحور در دانشگاهها برای توسعه هوش مصنوعی، معاونت علمی تلاش میکند با حمایت از توسعه یک زیرساخت منسجم و یکپارچه، زمینه را اجرای طرحها و ایدههای نوآورانه دانشگاهی در حوزه هوش مصنوعی فراهم کند.
در این نشست، همچنین، سارا بوربور، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس و مدیر گونه زبانی بزرگ با اشاره به فرآیند پیشرفت این طرح به اهداف آن اشاره کرد و گفت: از اهداف طرح زبانی بزرگ میتوان به توسعه نمونههای تخصصی زبانی فارسی در حوزههای بومی، افزایش دقت و کارایی مدلها در حوزههای بومی و تسهیل دسترسی کاربران به مدلهای با کیفیت برای استفاده در کاربردهای واقعی اشاره کرد.
در این طرح اولویتهای کاربردی از حوزههای بومی و پرکاربرد شامل آشپزی، گردشگری، سیاسی و ترجمه انتخاب شدند.
وی افزود: این ابزار در نرم افزارهای آشپزی، پایگاههای اطلاع رسانی گردشگری سامانههای ترجمه، امکان ایجاد دستیارهای جانبی و چتباتهای حرفهای کاربرد داشته و به نیازهای تخصصی کاربران پاسخ میدهد.