برنامههای «مستند فرهنگ»، «جهان ترجمه»، «کتاب فرهنگ»، «سرزمین من» و «نگین»، از جمله برنامههای است که امروز از شبکههای رادیویی پخش میشوند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، برنامه «مستند فرهنگ» امروز در دو نوبت با نگاهی به زندگی علی رواقی، چهره ماندگار زبان و ادبیات فارسی و شهید محسن فخری زاده، دانشمند هستهای ایران از رادیو فرهنگ پخش میشود.
این مستند امروز ساعت ۱۴:۳۰ به روایت زندگی و خدمات فرهنگی، ادبی و قرآنی علی رواقی، چهره ماندگار و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی اختصاص دارد.
علی رواقی، ۸ آذر ۱۳۲۰در مشهد متولد شد. وی استاد ادبیات فارسی، قرآنپژوه، شاهنامهپژوه، مصحح و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی است. همچنین استاد رواقی برگزیده دومین همایش چهرههای ماندگار در ۱۳۸۱ است. وی مدتی استاد دانشکده ادبیات دانشگاه تهران بود و در حال حاضر مدیر مؤسّسه فرهنگی شهید محمّد رواقی است و در این مجموعه، فعالیتهای علمی و فرهنگی خود را پی میگیرد.
یکی از اقدامات علمی علی رواقی، تحقیق و پژوهش در ترجمههای قرآن کریم است که این فعالیت را از سال ۱۳۴۴ شمسی شروع کرده است. «تفسیر قرآن پاک» نخستین اثر اوست که در سال ۱۳۴۸ منتشر شده است. ترجمه «قرآن موزه پارس» در سال ۱۳۵۵ شمسی و تصحیح کتاب «تفسیر بصائر یمینی» در سال ۱۳۵۹ دومین و سومین آثار پژوهشی او هستند. بررسی مجموعه «ترجمههای قرآن» در کتابخانه آستان قدس با نام «قرآن قدس» در دو جلد و تصحیح کتابهای «برگردانی کهن از قرآن کریم» و «ترجمهای فارسی از قرآن مجید» از دیگر کارهای تحقیقی وی بهشمار میروند.
همچنین برنامه «مستند فرهنگ» ساعت ۲۰:۳۰، روایتی از بیست سال زندگی شهیدمحسن فخریزاده، دانشمند هستهای ایران در سایه ترور، برای امنیت و رفاه مردم ایران و ناگفتههایی از ترور پیچیده این شهید است که هفتم آذرسال ۱۳۹۹ در آبسرد دماوند به شهادت رسید.
برنامه «مستند فرهنگ» کاری از گروه تولید و تامین رادیو فرهنگ است که روی موج اف ام ردیف۱۰۶ مگاهرتز وای ام ۵۸۵ کیلوهرتز شنیدنی است.
برنامه «جهان ترجمه» امروز با محوریت روایت ماجرای ترجمه آثار مشهور به روانشناسی مردمی از رادیو فرهنگ پخش میشود.
تاریخ اندیشه را تاریخ تفکرات مهم و تأثیرگذار میدانند که از دورهای به دوره دیگر و از فرهنگی به فرهنگ دیگر انتقال پیدا میکنند، اما در این میان به ترجمه که یکی از مهمترین موتورهای محرکه این نوع تاریخ است توجه چندانی نشده است. معمولاً وقتی صحبت از متفکری غربی میشود، تلقی رایج این است که که افکار یا گفتمان این متفکر بی هیچ دردسری عیناً وارد زبان فارسی شده است، حال آنکه چنین تلقی بسیار ساده انگارانه و برآمده از نگاهی ذات گرایانه به مسئله گفتمان و انتقال آن است.
در برنامه این هفته «جهان ترجمه» ماجرای چکونگی اولین ترجمه کتابهای روانشناسی به زبان فارسی روایت میشود.
برنامه «جهان ترجمه» کاری از گروه تولید و تامین است که هر هفته چهار شنبه ساعت ۲۱ پخش میشود. این برنامه به آشنایی با وضعیت ترجمه در ایران و جدیدترین آثار ترجمه شده در بازار نشر اختصاص دارد.
برنامه «کتاب فرهنگ»، امروز با بررسی علوم شناختی، رسانه و افکار عمومی از رادیو فرهنگ پخش میشود.
در این برنامه، مزاری و محمد مهدی مومنیها به عنوان کارشناس حضور دارند و درباره موضوع «علوم شناختی، رسانه و افکار عمومی» گفتگو میکنند.
در بخش گزارشی برنامه نیز، حمیرا فراتی درباره این موضوع که «چگونه میتوانیم به این اعتماد برسیم که اطلاعاتی که از رسانهها دریافت میکنیم درست است؟» و راهکارهای مقابله با اخبار جعلی با مردم و کارشناسان گفتگو کرده است.
گزارش مردمی هادی اسدی گزارشگر برنامه نیز درباره میزان اعتماد به اطلاعات در شبکههای اجتماعی است پخش میشود.
همچنین در بخشی دیگر از برنامه، سارا اکبری به این موضوع که «رسانهها چطور میتوانند از علوم شناختی برای جلب توجه مخاطبان استفاده کنند» پرداخته است.
«کتاب فرهنگ» با گویندگی نگین خواجه نصیر ساعت ۱۸ از گروه تاریخ و اندیشه رادیو فرهنگ روی موج اف ام ردیف۱۰۶ مگاهرتز پخش میشود.
برنامه «سرزمین من» با موضوع بررسی رویدادهای تاریخی و گشتی در دیدنیها و موزههای کشور، امروز درباره نیروی دریایی از رادیو فرهنگ پخش میشود.
اینمجله رادیویی، رویدادهای تاریخی و اجتماعی را بررسی میکند. این برنامه از گروه تاریخ و اندیشه رادیو فرهنگ پخش میشود و به وقایع و روزنگار تاریخی میپردازد و امروز محمدرضا مختاری اصفهانی پژوهشگر تاریخ معاصر در بخش «یادها و یادگارها»، مروری بر مهمترین رویدادهای سرزمین من در این روزها دارد.
در بخش «ان سوی تاریخ» محمد ساجدی تحلیلگر سیاسی در خصوص تحولات تاریخی منطقه توضیح میدهد.
در این برنامه با الهام نداف کارشناس گردشگری درباره جاذبههای گردشگری انزلی در بخش «شکوه ایران» گفتگو میشود.
گفتگو با ناخدا یکم محمود طبرسی سبزواری، مدیر کاخ موزه انزلی در بخش «گنجینه» و گفتگو با امیر عبدالله معنوی به مناسبت روز نیروی دریایی از بخشهای دیگر برنامه است.
در ورقی دیگر از این مجله رادیویی نیز با بابایی استاد دانشگاه در خصوص تاریخ پرواز در ایران گفتگو میشود. در بخشی دیگر نیزحجت الاسلام کرمی درباره خطبه فدکیه صحبت میکند.
«سرزمین من» کاری از گروه تاریخ و اندیشه رادیو فرهنگ است که ساعت ۱۳ به تهیه کنندگی و سردبیری محمدرضا حاج حیدری و گویندگی سید دانیال معنوی با کارشناسی محمدعلی مومنی، روی موج اف ام ردیف۱۰۶ مگاهرتز پخش میشود.
مستند «شلیک به شیشه عطر»، به فعالیت های پدر علم هستهای ایران میپردازد.
شهید محسن فخریزاده، یکی از برجستهترین دانشمندان هستهای و دفاعی ایران، با مدیریت طرحهای کلیدی و راهبردی، نقشی بیبدیل در توسعهی توانمندیهای علمی و امنیتی کشور ایفاء کرد و به عنوان نمادی از تلاش و پیشرفت در شرایط سخت بینالمللی بود. او که زندگی خود را وقف ارتقا توانمندیهای علمی و دفاعی ایران کرد، نقش محوری در پیشرفت فناوریهای استراتژیک ایفا کرد. فعالیتهای وی نه تنها در زمینههای هستهای بلکه در توسعه فناوریهای پزشکی و زیستی نیز تأثیرات شگرفی داشت.
شهید فخریزاده، ۷ آذر ۱۳۹۹، در یک عملیات تروریستیدر منطقهی آبسرد دماوند، در نزدیکی تهران به شهادت رسید.
مستند «شلیک به شیشه عطر» با اجرای حمیدرضا رضایی، امروز ساعت ۱۶:۴۰ از رادیو ایران پخش میشود.
برنامه «نگین»، امروز نگاهی به زندگی محمدرضا شفیعی کدکنی ادیب، نویسنده، پژوهشگر، استاد دانشگاه تهران و شاعر اهل ایران دارد.
در این برنامه زندگی محمدرضا شفیعی کدکنی، پژوهشگر و شاعر مجموعه شعر در کوچه باغهای نشابور و به کجا چنین شتابان با تخلص «م. سِرشک»، مروز میشود.
محمدرضا شفیعی کدکنی، که بیشتر به عنوان پژوهشگر، منتقد و استاد زبان و ادبیات فارسی معروف است، یکی از چهرههای مطرح شعر معاصر ایران به شمار میرود که از دهه ۵۰ به جرگه شاعران پیوست. شفیعی همچنین مدتی را بنا به دعوت دانشگاههای آکسفورد انگلستان و پرینستون آمریکا و ژاپن به عنوان استاد به تدریس و تحقیق اشتغال داشت. شفیعی کدکنی از سال ۱۳۴۸ تاکنون استاد دانشگاه تهران است.
مهر ۱۳۹۸ در هفتمین دوره جشنواره بینالمللی هنر برای صلح، «نشان عالی هنر برای صلح» به شفیعی کدکنی اهدا شد.
برنامه «نگین» از شنبه تا چهارشنبه به تهیه کنندگی عبدالله علایی و با اجرای فاطمه آل عباس و حسن همایی ساعت ۱۴:۵۵ از رادیو ایران پخش میشود.