به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما مری لو مک دونالد ( Mary Lou McDonald)، رهبر حزب جدایی طلب شین فین ( Sinn Fein) می گوید در صورت پیروزی در انتخابات عمومی جمهوری ایرلند، در نخستین تماس تلفنی، از کایر استارمر، نخست وزیر بریتانیا خواهد خواست تا همه پرسی برای جدایی ایرلند شمالی از انگلیس و پیوستن به جمهوری ایرلند برگزار شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما از لندن، انگلیس نخستین بار در سال 1169 میلادی، به ایرلند حمله و آن جزیره را اشغال کرد بدین ترتیب، به فریدریش انگلس ( Friedrich Engels) در نامه به کار مارکس، ایرلند را نخستین مستعمره انگلیس نامید. از آن پس انگلیسی ها به دیگر کشورهای جهان لشکر کشیدند و بارها به ایرلند هجوم بردند.
بدین ترتیب، اختلاف ها میان انگلیس و ایرلند، ریشه در تاریخ دارد. ریشه و علت اختلافات میان مردم ایرلند با انگلیسی ها، هم سیاسی است و هم مذهبی است. جنبه سیاسی آن، خواست ایرلندی ها برای پایان استعمار انگلیس و دستیابی آنان به استقلال بود که به ویژه از قرن نوزدهم و با حمایت مادی و معنوی جامعه پرنفوذ ایرلندی تباران در آمریکا نیز برخوردار بود، خواهان پایان چند قرن استعمار بریتانیا بر تمامی جزیره ایرلند بود. ریشه مذهبی اختلافات، کاتولیک بودن اکثریت ساکنان بومی جزیره ایرلند بود و به همین علت جنگ استقلال ایرلند علیه استعمار بریتانیا، مبارزه با استعمار کلیسای پروتستان انگلستان بر مردم کاتولیک ایرلند نیز نام گرفته بود.
در اوایل قرن بیستم، زمانی که مبارزه مردم ایرلند در آستانه موفقیت و تشکیل جمهوری ایرلند حتمی شده بود، دولت بریتانیا در اقدامی به منظور حمایت از اقلیت پروتستان در ایرلند، بخش شمال خاوری جزیره ایرلند، موسوم به آلستر را که محل اصلی سکونت پروتستان های اغلب انتقالی به این منطقه بود، با نام استان ایرلند شمالی ، ضمیمه پادشاهی بریتانیا کرد. تاسیس جمهوری ایرلند در 1922 به آرمان یکپارچگی تمامی جزیره ایرلند پایان نداد و شین فین، یکی از حزب های اصلی در جریان مبارزه برای استقلال و شاخه مسلح آن، ارتش جمهوریخواه ایرلند ( آی-آر- ای) با استناد به قانون اساسی کشور تازه تاسیس جمهوری ایرلند، که یکپارچگی جزیره را هدف نهایی می خواند، به مبارزه سیاسی و مسلحانه خود ادامه داد. با این که در پی پیمان "جمعه نیک"، آرامش نسبی در ایرلند شمالی برقرار شد، آرمان ادغام ایرلند شمالی در جمهوری ایرلند و یکپارچگی ایرلند هنوز زنده است.
انتخابات عمومی جمهوری ایرلند روز جمعه این هفته برگزار می شود و مری لو مک دونالد، آن را "فرصتی تاریخی" می نامد و امیدوار است تا سال 2030 میلادی، همه پرسی درباره یکپارچه شدن ایرلندی ها در جزیره ایرلند، صورت پذیرد.
شین فن در انتخابات پارسال توانست پس از حدود یک قرن اکثریت کرسی ها را در مجلس محلی ایرلند شمالی به دست آورد موفقیتی که به همان اندازه که شادی را در میان مردم ایرلند ایجاد کرد نگرانی را در هیئت حاکمه انگلیس در پی داشت چرا که پس از اسکاتلند این دومین منطقه است که هواداران جدایی از انگلیس موفق به کسب اکثریت می شوند.
ایرلند شمالی که اکنون با شعار زمان تغییر دولت اهداف خود را پی می گیرد علاوه بر موقعیت راهبردی از آنجا که تنها راه زمینی انگلیس به اتحادیه اروپاست جایگاه آن نزد لندن بسیار مهم است و به همین علت مقامات انگلیس با نگرانی وضعیت این منطقه را نظاره می کنند.
انگلستان یا بریتانیا از چهار منطقه انگلیس، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی تشکیل شده است.