در مراسمی از سامانه پاسخگویی به سوالات دینی مبتنی بر هوش مصنوعی با عنوان «دین دان» رونمایی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مرکز قم، آیین رونمایی از سامانه پاسخگویی به سوالات دینی مبتنی بر هوش مصنوعی با عنوان «دین دان» صبح امروز در دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد.
این سامانه به همت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم طراحی شده است.
مدیر پروژه هوش مصنوعی دفتر تبلیغات اسلامی در این مراسم گفت: تلاش برای استفاده از فناوری هوش مصنوعی در پاسخگویی به سوالات دینی از حدود ۵ سال پیش آغاز شد.
سید حسن هانی افزود: دفتر تبلیغات اسلامی همواره در پی استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات بوده است و سامانه «دین دان» بخشی از این تلاشهاست تا پاسخگویی به نیازهای دینی جامعه به شکلی مؤثرتر و سریعتر انجام شود.
وی در ادامه به چالشهای موجود در حوزه پاسخگویی دینی اشاره کرد و گفت: با توجه به محدودیتهای زمانی و تقاضای بالای جامعه برای مشاوره دینی استفاده از هوش مصنوعی برای بهبود فرایند پاسخگویی ضروری است.
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم هم در سخنان خود با اشاره به تحولات فرهنگی و اجتماعی عصر حاضر گفت: ویژگی نخست دوران ما، رواج هویتیابی فردگرایانه است که موجب تکثر در جامعه شده است. در این دوره، افراد تلاش میکنند هویت شخصی خود را بیابند و این امر زندگی فردی را بیشتر از گذشته متمایز میکند.
حجتالاسلام والمسلمین احمد واعظی همچنین به ویژگی دوم عصر جدید اشاره کرد و افزود: زیستبوم فضای مجازی عامل دیگری است که نحوه ارتباطات و تأثیرگذاری فرهنگی را دستخوش تغییر کرده است.
وی تصریح کرد: امروز دیگر مرجعیتهای فرهنگی محدود به چند نفر یا گروه خاص نیست و فضای مجازی کانونهای جدیدی برای تأثیرگذاری فرهنگی ایجاد کرده است.
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی تأکید کرد: در چنین شرایطی، نهادهای دینی باید خود را متحول کنند و با بهرهگیری از ابزارهای نوین، به وظیفه تسهیل گری و هدایت جامعه بپردازد.
در ادامه، سیدابوالحسن فیروزآبادی، دبیر سابق شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی فیلترینگ، به بررسی تأثیرات هوش مصنوعی پرداخت و افزود: با ورود هوش مصنوعی، ما وارد عصر جدیدی شدهایم. هوش مصنوعی نه تنها بر موانع زبانی غلبه کرده است، بلکه ارتباطات میان مردم جهان را آسانتر کرده است.
وی افزود: امروز، هوش مصنوعی به ما این امکان را میدهد که در مواجهه با هر فرد، متناسب با تواناییهای عقلانی او گفتگو کنیم و تغییرات سریع در این عصر نیازمند آمادگی برای مواجهه با تکنولوژی در علوم انسانی است.
فیروزآبادی همچنین به روند تغییرات سریع فرهنگی و اجتماعی اشاره کرد و گفت: ما با یک آینده سریع و متغیر مواجه هستیم و باید برای آن آماده باشیم. نهادهای دینی باید به این تحولات پاسخ دهند و ابزارهای نوین را در خدمت هدایت بشر قرار دهند.