رئیس هیئت کاوشهای باستان شناسی کنارصندل گفت: دشت جیرفت پهنه گستردهای است، شهر قدیم جیرفت تپههای باستانی کنارصندل از هم مجزا نیستند همه در پهنه گسترده هلیل رود قرار دارند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکزکرمان،پروفسور سید منصور سید سجادی رئیس هیئت کاوشهای باستان شناسی کنارصندل گفت: در شهر قدیم کاوشهایی انجام شده و فرایند ثبت جهانی این مجوعه مبنی بر دادههای علمی است.
رئیس هیئت کاوشهای باستان شناسی کنارصندل بیان کرد: باستان شناس حق ندارد همه منطقه کاوش را حفاری کند یک سری اطلاعات را جمع آوری میکنند و باید نسلهای بعدی هم باتوجه به علم روز بتوانند حفاری کنند و اشتباهات احتمالی را برطرف نمایند.
او افزود:در این پهنه گسترده باستانی ساختارهای شهری وجود دارد چند کارگاره حفاری را شماره گذاری کردیم که شامل بخشهای مختلفی مثل اداری و صنعتی است در یکی از کارگاهها که در بالای تپه باستانی قرار دارد دنبال دیواره شرقی دژ میگردیم.
او در خصوص خط کتیبه کشف شده گفت: حدس میزنیم ظرفهای کلوریت ستونهای تزئینی برجسته را در جنوب قندهار و افغانستان دیده شده شیارهای ستونهای تزئینی بوده و امیدواریم در کاوشهای جدید کنارصندل پیدا کنیم و تطبیق دهیم.
پروفسور سید سجادی بیان کرد: کتیبه و لوحهای باستانی با خطوطی نوشته شدند که ما نمیتوانیم متوجه شویم، از زمان داریوش کتیبهای وجود دارد به زبان ایلامی، فارسی باستان و آکادی میباشد فارسی باستان که کشف شده است.
او افزود: کتیبهای که در کنارصندل کشف شده است یک نوع خطی میباشد که هیچ جا پیدا نشده همراه این زبان یک زبان دیگری باید پیدا کنیم و در حال کاوش هستیم وجود این خطوط نشان از وجود تمدن دارد.
سید سجادی بیان کرد: با توجه به مستندات تاحدودی ۸۰ درصد به نتیجه مطلوب رسیدیم و چیزی که مهم است نتیجه کاوشهای جدید ست.
او در خصوص ثبت جهانی شدن کنارصندل گفت: به دنبال مستندات علمی بیشتری هستیم و قطعا با همکاری متولیان امر این اتفاق رخ میدهد و تپه باستانی کنارصندل ثبت جهانی میشود.
نادر علیدادی سلیمانی رئیس اداره ثبت آثار میراث فرهنگی و گردشگری کرمان گفت: ما بایک حوزه بسیار غنی روبرو هستیم که دارایی همه مردم است.
او با اشاره به کاوشهای صورت گرفته گفت: در کناره غربی دشت اسفندقه ابزارهایی پیدا کردیم که حدودا مربوط به ۴۰ هزار سال قبل است.
علیدادی سلیمانی افزود: قدیمترین معابد در دنیا به دوره نوسنگی مربوط است که ما دارای چنین تاریخ و تمدنی هستیم.
رئیس اداره ثبت آثار فرهنگی اداره میراث فرهنگی کرمان بیان کرد: برای کاوش در شهر قدیم جیرفت نیاز به متخصص دوران اسلامی داریم.
او با اشاره به شکلگیری شهرکهای جدید در محدوده آثار باستانی افزود: خدمات شهرکهای جدید برای محوطه باستانی بسیار مخرب است و ما باید برای حفظ تاریخ و تمدن کهن خود تلاش کنیم.
علیدادی سلیمانی گفت: آخرین کاوشها ۱۳۸۶ انجام شده و دومین فصل کاوشهای جدید بعد از وقفه ۱۶ ساله از سر گرفته شده است و ما کاوشهای هدفمند این شهر را دنبال میکنیم.