معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپوراهواز گفت: ۴۰ درصد سرطانها قابل پیشگیری هستند و تحقیقات نشان داده هر چهار هفته تاخیر در شناسایی سرطان و شروع درمان، میزان مرگ و میر را ۱۰ تا ۲۰ درصد افزایش میدهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، دکتر پژمان بختیاری نیا اظهار کرد: بنابراین باید به سمت برنامههای تشخیص زودرس که همان غربالگری است حرکت کنیم.
وی افزود: غربالگری در افراد بدون علامت، اما در معرض خطر با توجه به عواملی مانند جنسیت، سن و یا سابقه خانوادگی انجام میشود تا در صورت وجود سرطان، تشخیص و اقدامات درمانی آغاز شود.
بختیاری نیا ادامه داد: غربالگری به اندازهای اهمیت دارد که یک اقدام اثر بخش در سطوح مختلف پیشگیری و درمان سرطان شناخته میشود و یک نوع سرمایه گذاری و یک اقدام هزینه اثربخش به شمار میرود.
رییس مرکز بهداشت خوزستان گفت: برنامههای غربالگری در کشور برای سرطان سینه در زنان ۳۰ تا ۶۹ ساله، سرطان دهانه رحم برای ۳۰ تا ۵۹ ساله و روده بزرگ که برای مردان و زنان ۵۰ تا ۶۹ ساله در خانههای بهداشت، پایگاهها و مراکز جامع سلامت انجام میشود و برای کارهای تشخیصی بالاتر به سطوح درمانی بالاتر ارجاع خواهند شد.
وی توضیح داد: برای کنترل سرطان در تمام نقاط، همه ذینفعان از جمله دولت، سازمانهای علمی و تخصصی، نهادها و انجمنهای خیریه و مردم باید مشارکت کنند تا، چون سرطان چند عاملی است.
بختیاری نیا اضافه کرد:، اما نتایج بهتر زمانی حاصل میشود که تمام ذینفعان بخش قابل توجهی از سرمایه گذاری را به سمت برنامههای نظاممند تشخیص زود هنگام، دسترسی بیشتر مردم و کاهش پرداختیها سوق دهند تا مقرون به صرفهتر و هزینه اثربخشتر باشد.
آخرین وضعیت سرطان در ایران و خوزستان
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در خصوص آخرین آمار سرطان مورد تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال ۱۳۹۷ گفت: سرطان دومین علت مرگ و میر در جهان است، اما در ایران بروز سرطان از متوسط جهانی پایین تراست، اما پیشبینی میشود در ۲ دهه آینده، بروز آن در جهان و کشورافزایش یابد.
وی ادامه داد: این پیش بینی به دلیل افزایش امید به زندگی و سالمند شدن جمعیت، تغییر سبک زندگی یا ناسالم شدن شیوه زندگی مردم و عوامل محیطی در کل جهان است که بروزبیماریهای مزمن و غیرواگیر مانند سرطان را افزایش میدهد.
بختیاری نیا اظهار کرد: وضعیت کشور ما نشان میدهد در سال ۱۳۹۷، آمار ۱۴۰ هزار نفر مبتلا به سرطان در کشور با تفکیک جنسیتی ۴۹ درصد زنان و ۵۱ درصد مردان هستند.
رییس مرکز بهداشت خوزستان بیان کرد: شایعترین سرطانها در کشوربه صورت کلی روده بزرگ، پوست و معده است به صورتی که در مردان به ترتیب پروستات، پوست، معده، روده بزرگ و مثانه و در زنان سینه، تیروئید، روده بزرگ، پوست و معده شایعتر هستند.
وی با اشاره به اینکه در خوزستان نیز وضعیت بروز سرطانها مانند کشوراست گفت: با وجود اینکه این استان ۶ درصد جمعیت کشور را تشکیل میدهد، اما کمتر از پنج درصد موارد سرطان مربوط به این خوزستان است یعنی بار سرطان از نسبت جمعیتی ما کمتراست.