معاون مدیرکل اموال و داراییهای دولتی گفت: شهرداری ها، بسیاری از شرکتهای دولتی به ویژه شرکتهای زیر مجموعه وزارت نیرو، اطلاعات اموال و داراییهای دولت را در سامانه سادا ثبت نکرده اند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، بر اساس برنامه ششم تمام دستگاههای اجرایی باید حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون نسبت به ثبت تمام اموال غیرمنقول اعم از اراضی، املاک، ساختمانها و فضاهای اداری در سامانه سادا اقدام میکردند که این موضوع تاکنون به صورت کامل عملی نشده است. بر این اساس، تمام دستگاههای اجرایی به جز وزارت اطلاعات، نیروهای مسلح و سازمان انرژی اتمی باید اطلاعات اموال و داراییهای خود را در این سامانه ثبت نام کنند.
ثبت اموال و داراییهای دولت در سامانه سادا به منظور مدیریت و ارتقای شفافیت داراییهای دولت است. دولت از این طریق میتواند از تعداد و میزان داراییهای خود، از نوع این مال و وضعیت بهره برداری آنها آگاه شود. سپس با آگاهی از این موارد، میتوان در حوزه هزینههای نگهداری و بهینه سازی مدیریت املاک دولتی را مدیریت کرد.
آقای طیب نیا وزیر وقت اقتصاد در سال ۱۳۹۵ میزان اموال و داراییهای دولت را مبهم اعلام کرده بود. در همین راستا با آقای صادق شعبانی معاون مدیرکل اموال و داراییهای دولتی وزارت اقتصاد گفتگو کردیم. آقای شعبانی گفت: سامانه سادا نوین از آذر سال ۱۴۰۲ به صورت عملیاتی فعالیت خود را آغاز کرد. در تیر ۱۴۰۳ نیز به صورت رسمی توسط وزیر وقت امور اقتصادی و دارایی رونمایی شد. اکنون حدود ۱۵ هزار کاربر در نقشهای مختلف در این سامانه فعال هستند.
او ادامه داد: براساس ماده ۲۹ برنامه ششم، تمام دستگاههای اجرایی به جز وزارت اطلاعات، نیروهای مسلح و سازمان انرژی اتمی باید در این سامانه ثبت نام کنند. ما طی بخشنامهای به تمام این دستگاه ها، از آنها خواسته ایم که در این سامانه فعالیت کنند و اطلاعات مربوط به املاک و داراییهای خود را در آن به ثبت برسانند.
طبق گفته آقای شعبانی، آخرین آمار عملکرد این سامانه نشان میدهد، شهرداری ها، بسیاری از شرکتهای دولتی به ویژه شرکتهای زیر مجموعه وزارت نیرو، اطلاعات اموال و داراییهای دولت را در سامانه سادا ثبت نکرده اند. در حال حاضر، حدود ۷۰ درصد از دستگاهها اطلاعات را در سامانه سادا ثبت میکنند. اما لازم است در این خصوص فرهنگ سازی شود. لازم به ذکر است؛ این سامانه نسبت به نوع مال طبقه بندی شده و به اموال شرکتی، اموال تملیکی و اموال عمومی هیچ گونه ورودی نخواهد داشت. این طبقه بندی صرفا برای تجمیع اطلاعات و مدیریت استراتژیک در حوزه اموال است.
۷۰ درصد دستگاههای اجرایی با سامانه سادا نوین همکاری کردند
آقای شعبانی دلایل عمده شرکتهای دولتی برای عدم ثبت اطلاعات اموال را اینطور بیان کرد: این مال، برای خود ماست، چرا باید در این سامانه ثبت کنیم؟ اما باید بدانند این اموال در حوزه شرکت طبقه بندی میشود و دولت هیچ ادعایی نسبت به این مال نخواهد داشت و صرفا برای تجمیع داده است. عمده دستگاههای اجرایی همکاری خوبی با ما داشتند، اما شهرداری ها، بسیاری از شرکتهای دولتی به ویژه شرکتهای زیر مجموعه وزارت نیرو، همکاری مطلوبی با ما نداشتند. اما ۷۰ درصد از دستگاههای اجرایی با سامانه سادا نوین همکاری داشته اند.
ثبت اموال و داراییهای دولتی در سامانه سادانوین، تکلیف برنامه هفتم است که تخلف از آن پیگرد قانونی دارد. علاوه بر این، براساس برنامه هفتم نیز در صورتی که وزارت اقتصاد اموال ثبت نشده در سامانه سادا را شناسایی کند، مالکیت آن به وزارت اقتصاد منتقل میشود.