آئین رونمایی از ۷ رقم بذر کاهو با استفاده از فناوری هیبرید و کشت محصول به نژادی شده گلرنگ با حضور وزیر جهاد کشاورزی و رئیس جهاددانشگاهی، برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی این نهاد از ۷ رقم بذر کاهوی تولید و تجاری شده با استفاده از فناوری هیبریدبا حضور وزیر جهاد کشاورزی و رئیس جهاددانشگاهی، رونمایی شد؛ و کشت محصول به نژادی شده گلرنگ را آغاز کرد.
بر اساس این گزارش، امروز پنجشنبه ۱۰ آبان، طی مراسمی با حضور دکتر غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی و دکتر حسن مسلمی نائینی رییس جهاددانشگاهی، مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران برای خودکفایی کشور در حوزه امنیت غذایی، آئین رونمایی از ۷ رقم بذر کاهو با استفاده از فناوری هیبرید و کشت محصول به نژادی شده گلرنگ را برگزار شد.
تقدیر وزیر جهادکشاورزی از انجام امور با روحیه جهادی در جهاددانشگاهی
وزیر جهادکشاورزی در این مراسم با تاکید بر اهمیت بذر به عنوان یکی از نهادههای کلیدی کشاورزی گفت: شرایط اقلیمی در دنیا به سرعت در حال تغییر است و پیش بینیها را در این حوزه دچار چالش کرده است. از این رو بهرهمندی از قابلیتهای نهفته در بذرها با هدف دستیابی به عملکرد مطلوب در محصول و ایجاد مقاومت به چالشهای محیطی زنده و غیر زنده حائز اهمیت است.
وی افزود: باید بذری تولید شود که با توجه به محدودیتهای منابع آب و خاک در کشور، با تحقق عملکرد بهتر محصول کشاورزی، موجب افزایش تولید، بهبود تراز تجاری و تامین امنیت غذایی شود.
دکتر نوری قزلجه با بیان این که در حال حاضر در حدود ۹۸ درصد بذور مصرفی کشور در داخل تولید میشود گفت: وزن بذور تولیدی در کشور ۷۰۰ هزار تن با ارزشی حدود یک میلیارد یورو است؛ ولی حدود ۹۰ درصد بذور مهم و هیبریدی سبزی و صیفی که عمدتا مصرف گلخانهای دارند وارداتی هستند.
وی تاکید کرد: خودکفایی در تامین این بذور از جهات متعددی دارای ضرورت است که باعثتلاش ما در جهت خودکفایی در تولید بذر شده، و با ایجاد ظرفیت صادراتی امکان ارزآوری نیز وجود خواهد داشت.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که ۴۵۰ شرکت فعال در حوزه تهیه، تامین، تولید، و تحقیقات بذر فعال هستند گفت: ما باور داریم بخش خصوصی چابکتر و اقتصادیتر است و تمام ظرفیت وزارت جهادکشاورزی و جهاددانشگاهی در خدمت همه فعالان عرصه تولید، تهیه و اصلاح بذر است و تمام بخشها برای امینت غذایی داخل کشور پای کار هستند.
وی گفت: امروز جهاددانشگاهی و بخش خصوصی در کنار این وزارتخانه برای تامین نیازهای غذایی کشور تلاش میکنند؛ جهاددانشگاهی یکی از نهادهایی است که روحیه جهادی دارد و این نوع کار کردن باید در همه عرصهها وارد کنیم.
وزیر جهاد کشاورزی بیان کرد: با این نوع کارهای جهادی است که میتوان عقب افتادگیها را جبران کرد و کارهای بزرگی را انجام داد به خصوص جاهایی مانند تولید سبزی و صیفی که نیاز ضروری داریم.
دکتر نوری قزلجه ادامه داد: مقدمات را برای تولید انبوه بذور سبزی و صیفی فراهم خواهیم کرد و در این زمینه به طور کامل از تولید کنندگان و محققان حمایت میکنیم؛ همه با روحیه جهادی باید دست به دست هم بدهیم و برای تامین نیازهای کشور تلاش کنیم.
وی گفت: امروز شاهد آن هستیم که هفت رقم بذر هیبریدی در یک محصول (کاهو) را که حاصل تلاشها، زحمات و تعامل و همکاری جهاددانشگاهی با موسسات تحقیقاتی است به نتیجه رسیده است.
سیاست جهاددانشگاهی در حوزه کشاورزی خودکفایی در عرصه امنیت غذایی است
رییس جهاددانشگاهی نیز در این مراسم با اشاره ۴۵ سال فعالیت فناورانه این نهاد گفت: جهاددانشگاهی از ابتدای تشکیل و آغاز جنگ تحمیلی به عنوان مبدع دفاع دانشبنیان اقدامات تاثیرگذاری در کشور انجام داده که در باور کسی نمیگنجید.
دکتر مسلمی نائینی با اشاره به فعالیتهای این نهاد در حوزه فنی و مهندسی؛ پزشکی؛ کشاورزی و علوم انسانی گفت: در حوزه کشاورزی سیاست جهاددانشگاهی خودکفایی در بحث امنیت غذایی است.
وی با اشاره به تاکیدات رهبر معظم مقام رهبری در زمینه در زمینه خودکفایی در تولید بذر گفت: واردات بذر در کنار ارزبری ممکن است مشکلاتی در رابطه با ناسازگار بودن با اقلیم کشور نیز وجود داشته باشد که همین موضوع اهمیت این موضوع را میرساند.
رئیس جهاددانشگاهی با اشاره به برخی اقدامات این نهاد در حوزه کشاورزی و دامپروری گفت: تحقیقات و تولید گیاهان دارویی در پژوهشکده گیاهان دارویی؛ بهنژادی دامهای سبک و سنگین در پژوهشگاه ابن سینا؛ پرورش آبزیان در بوشهر و تهران برخی از این اقدامات است.
وی همچنین با اشاره به فعالیتهای زندهیاد دکتر سعید کاظمیآشتیانی بنیانگذار پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی و سلولهای بنیادی در ایران در زمینه درمان ناباروری گفت: در حوزه فنی و مهندسی نیز این نهاد با طراحی و ساخت دکلها و متههای حفاری نفت و سیستم رانش اولین قطار مترو ملی و... در مسیر انجام امور بر زمین مانده و رفع نیازهای کشور حرکت کره است.
رئیس جهاددانشگاهی در ادامه گفت: با توجه به توان خوبی که در کشور و جهاددانشگاهی وجود دارد میتوانیم در زمینه تولید بذر لبیک گفته و در آینده نزدیک خودکفا شویم تا نیازی به واردات بذر نداشته باشیم. امیداوریم با حمایت وزیر جهاد کشاورزی و مدیران استانی بتوانیم در این زمینه کارهای بزرگتری انجام دهیم.
دکتر مسلمی نائینی در پایان گفت: مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران وابسته به جهاددانشگاهی است و کار بزرگی انجام داده است. جهاددنشگاهی آماده است هر روز کار جدیدی انجام دهد و مشکلی از کشور را حل کند.
در ادامه دکتر حسین شاهسوارانی اظهار کرد: صنعت بذر در جهان صنعتی بزرگ، رو به رشد و با گردش مالی زیاد است. گیاهان سبزی و صیفی مهمترین منبع درآمد برای کشاورزان خُرده پا و حاشیهای محسوب میشوند؛ بنابراین اتخاذ تدابیری برای تولید بذر باکیفیت و در دسترس قرار دادن بهموقع و باقیمت مناسب آن برای کشاورزان، ضروری است.
سرپرست مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران تصریح کرد: تولید بذر محصولات سبزی و صیفی در داخل کشور نقش بسیار مهمی در اقتصاد و تأمین امنیت غذایی کشور خواهد داشت. هرچند که در سالهای اخیر برخی از شرکت خصوصی و بخش دولتی به حوزه تحقیقات تولید بذر ورود پیداکردهاند، اما هنوز حجم بالایی از وابستگی در کشور وجود دارد که نیازمند شدید حمایت از تحقیق و توسعه این فناوری میباشد.
وی افزود: با توجه به اهمیت موضوع، جهاد دانشگاهی برحسب رسالت خود در حل مشکلات فناورانه کشور، و در راستای سیاستهای خود مبنی بر اعتماد و باور به جوانان به این حوزه ورود پیدا کرد و مسئولیت اجرای این پروژه را به بانک گیاهی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران سپرد.
دکتر شاهسوارانی بیان کرد: پروژه اصلاح و تولید بذور هیبرید با تمرکز بر چهار محصول کاهو، گوجهفرنگی، خیار و فلفل از سال ۱۳۹۸ در غالب طرح فناورانه دفتر کشاورزی جهاد دانشگاهی در مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران تعریف و اجرا شد.
گفتنی است، شروع فعالیتهای این طرح در دو واحد گلخانهای ۵۰۰ و پنج هزار متر بود. همچنین گلخانه هیدروپونیک با متراژ ۵ هزار متر برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده که تاکنون پیشرفتی در حدود ۷۰ درصد داشته است. این مرکز دارای آزمایشگاههای تخصصی بذر، آزمایشگاه فیتوشیمی، آزمایشگاه مولکولی میباشد که در دستیابی به فناوری تولید بذر بسیار مهم هستند.