توافقات ژنو۲ باید تایید مردم سوریه را بهمراه داشته باشد
وزیرخارجه لبنان با ابراز بدبینی درباره نتیجه کنفرانس ژنو۲ تاکید کرد دعوت نشدن ایران به این کنفرانس تاثیری بر نفوذ و قدرت این کشور در منطقه ندارد.
به گزارش واحد مرکزی خبر، عدنان منصور در گفتگو با شبکه تلویزیونی المیادین در مونترو سوئیس درباره روند مذاکرات کنفرانس ژنو2 گفت: از نخستین سخنرانی تا سخنرانی پایانی در سالن حضور داشتم و به دقت این سخنرانی ها را زیر نظر داشتم. مسئله جالب توجه این است که در گفتمان سیاسی کشورهای شرکت کننده هیچ تغییری حاصل نشده است.این کشورها همان موضعی که در سه سال گذشته در تعامل با بحران سوریه داشتند بار دیگر دیروز مطرح کردند.این در حالی است که در سه سال گذشته تغییرات زیادی در تحولات سوریه ایجاد شده است. امروز شاهد حضور گروه های تکفیری در سوریه هستیم. سه سال پیش گروه های داعش و جبهه النصره در این کشور حضور نداشتند.
وی درباره ادعای وزیر خارجه عربستان سعودی مبنی بر مشارکت حزب الله لبنان در درگیری های سوریه افزود: من نمی پذیرم هیچ کشوری حزب الله لبنان یا گروه دیگر این کشور را متهم کند.حزب الله افتخار لبنان است چرا که با مقاومت خود توانست اولین پیروزی را علیه اسرائیل به دست آورد.این که به حزب الله اتهام بسته شود تروریست است یا جنایاتی را مرتکب شده است قابل قبول نیست.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا موضع عربستان در تعامل با سوریه تغییر نکرده است، گفت: برخی از کشورهای جهان در تعامل با تحولات سویه و نظام این کشور پیش داوری می کنند.من انتظار داشتم کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس لحن میانه رو را رعایت می کردند. کشورهایی که در گذشته خواهان کناره گیری رئیس جمهور اسد از قدرت و تشکیل دولت انتقالی در سوریه شده بودند همان موضع سابق خود را تکرار کردند و این موضع گیری ها کمکی به حل بحران سوریه نمی کند. زمانی که میان دو طرف درگیر مشکلاتی وجود دارد باید به دنبال یافتن منافع مشترک بود.
منصور در پاسخ به این پرسش که آیا هیچ تغییری در کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس ایجاد نشده است، گفت: زمانی که بحران سوریه در مارس 2011 آغاز شد برخی از کشورها فکر میکردند نظام سوریه ظرف چند هفته یا چند ماه سرنگون خواهد شد ولی چنین نشد. به هر میزان که نیرو از ارتش سوریه فرار کرده باشد ولی همچنان نهادهای دولتی این کشور پابرجا و یکپارچه است.اقدامات خشونت بار در سوریه نتوانست مانع از ادامه کار ارتش و نهادهای دولتی این کشور شود.
همه طرف ها به این نتیجه رسیده اند که باید بحران سوریه با مشارکت نظام این کشور حل و فصل شود و بیانیه ژنو1 نیز به این مسئله اشاره می کند. متاسفانه همچنان برخی از کشورها موضع خود را در تعامل با نظام سوریه تغییر نداده اند و بر سرنگونی نظام سوریه و کناره گیری رئیس جمهور اسد از قدرت تاکید دارند. من بر این باورم این کشورها نمی توانند به این هدف خود برسند. در سوریه یک دولت و گروه های مخالف متعددی وجود دارد و باید دو طرف از طریق تفاهم سیاسی به توافق برسند. کسانی که بر کناره گیری رئیس جمهور اسد از قدرت، تشکیل دولت انتقالی با اختیارات کامل اصرار دارند نمی توانند به حل بحران در سوریه کمک کنند و تنها به پیچیده کردن بیشتر این بحران کمک می کنند.
وزیرخارجه لبنان درباره انتقاداتی که درباره ساختار ائتلاف مخالفان نظام سوریه به نمایندگی از مخالفان مطرح است، گفت: من از اخضر ابراهیمی پرسیده ام آیا قرار است همه گروه های مخالف دولت سوریه در گفتگوهای روز جمعه حضور داشته باشند؟ وی از پاسخ به این پرسش خودداری کرد. شکی در این نیست برخی از مخالفان دولت سوریه، ائتلاف مخالفان را به رسمیت نمی شناسند و برخی از گروه های افراطی دینی در سوریه مخالف کنفرانس ژنو2 و هر نوع گفتگویی هستند. در صورتی که گروه های مخالف نظام سوریه نتوانند به نقطه مشترکی برسند نمی توان به راه حل مناسبی برای پایان دادن به بحران این کشور رسید. امروز درگیری های مختلف میدانی میان مخالفان نظام سوریه آغاز شده است. زمانی که برخی از گروه های مخالف با کنفرانس ژنو2 مخالفت می کنند، پرسش هایی درباره به نتیجه رسیدن این کنفرانس مطرح است.
وی درباره پیش بینی خود از نتیجه این کنفرانس افزود: در صورتی که گروه های مخالف بر کناره گیری رئیس جمهور اسد از قدرت و تسلیم قدرت به یک دولت انتقالی اصرار داشته باشند این کنفرانس به نتیجه نخواهد رسید. باید از طریق راه حل سیاسی به بحران در سوریه پایان داد و توجه به راه حل سیاسی نیز باید به نظر همه طرف ها توجه داشته باشد. زمانی که برخی از گروه ها برای گفتگو پیش شرط مطرح می کنند دیگر نیازی به گفتگو وجود ندارد. در صورتی که گروه های شرکت کننده در این کنفرانس به توافقی برسند باید رضایت ملت سوریه را نیز به دست آورند. برخی از کشورهای شرکت کننده در مواضع دیروز خود می خواستند شروط خود را بر ملت سوریه تحمیل کنند.
وی درباره ارزیابی خود ازهیئت نظام سوریه بیان داشت: هیئت نظام سوریه همیشه از اعتماد به نفس قوی برخوردار است. سه سال است که در کنفرانس های بین المللی با مسئولان سوری دیدار می کنم و این مقامات از روحیه قوی برخوردارند. تحولات میدانی سوریه که به سود نظام این کشور است باعث بالا رفتن روحیه اعتماد به نفس نظام سوریه شده است. با توجه به تحولاتی که در سوریه و برخی از کشورهای عربی می گذرد باید این کشورها بیش از گذشته بر حفظ بافت اجتماعی کشورهای عربی تاکید داشته باشند. امروز گروه های تروریستی تهدیدی برای این کشورها هستند. زمانی که تروریست ها این کشورها را تهدید می کنند نیازی به گفتگو درباره موضوعات حاشیه ای نیست.
منصور در پاسخ به این پرسش که مخالفت با حضور ایران در این کنفرانس به چه دلیلی بود، گفت: دبیر کل سازمان ملل برای حضور وزرای خارجه کشورهای عضو این کنفرانس دعوتنامه ارسال کرد. اگر رئیس دولتی این دعوتنامه را ارسال می کرد و سپس آن را پس می گرفت قابل درک بود ولی بان کی مون دبیرکل سازمان ملل به صورت رسمی ایران را برای شرکت در این کنفرانس دعوت کرده بود و سپس این دعوت را پس گرفت این وضع به معنای اعمال فشار بر وی برای پس گرفتن این دعوتنامه بوده است. من بر این باورم پس گرفتن این دعوتنامه، بان کی مون را آزار داده است. امیدوار بودم این مسئله درباره ایران رخ نمی داد چرا که همه طرف ها به سازمان ملل در تعامل با بحران های بین المللی به عنوان یک نهاد بی طرف نگاه می کنند. اقدام دبیر کل سازمان ملل در پس گرفتن دعوتنامه خود از ایران اقدامی عجیب و بی سابقه در روابط بین الملل و دیپلماتیک است.
از سوی دیگر باید به این مسئله اشاره شود این که ایران در این کنفرانس حضور داشته باشد یا نداشته باشد این وضع تاثیری بر حضور و نفوذ ایران در منطقه ندارد.
وزیرخارجه لبنان در پاسخ به این پرسش که آیا موضع رسمی ایران و روسیه پابرجا بودن رئیس جمهور اسد در قدرت است، گفت: زمانی که کشوری خواهان کناره گیری رئیس جمهور اسد از قدرت می شود به معنای دخالت در امور داخلی سوریه است. هیچ کشوری در جهان حق ندارد موضع خود را بر کشورهای دیگر تحمیل کند. اگر قرار باشد این خواسته به یک عرف تبدیل شود و هر کشوری که از رئیس جمهور کشور دیگر ناراضی باشد از وی خواهد خواست از قدرت کناره گیری کند. این مسئله در روابط سیاسی قابل قبول نیست و دخالت آشکار در امور داخلی شمرده می شود. ایران و روسیه اعلام نکرده اند از رئیس جمهور سوریه حمایت می کنند. این دو کشور تاکید دارند ملت سوریه سرنوشت خود را تعیین خواهد کرد.
در صورتی که ملت سوریه رئیس جمهور اسد را نخواهد، کشورهای دیگر قادر نیستند وی را در قدرت نگاه دارند و در صورتی که ملت سوریه خواهان ادامه کار رئیس جمهور اسد در قدرت باشد هیچ کشوری قادر نیست وی را از قدرت برکنار کند. در سه سال گذشته تلاش های برای سرنگونی نظام سوریه صورت پذیرفت ولی به نتیجه نرسید.
وی در پاسخ به این پرسش که نتیجه این کنفرانس را چگونه ارزیابی می کنید، گفت: من به نتیجه این کنفرانس خوشبین نیستیم چرا که طرف های شرکت کننده بر مواضع سابق خود اصرار دارند. برای این که هر مذاکره ای به نتیجه برسد باید به نقاط مشترک رسید. مواضع دیروز ائتلاف مخالفان این امید را نمی دهد که مذاکراتی که در آینده برگزار می شود به نتیجه خواهد رسید. پیش شرط تعیین کردن به حل بحران سوریه کمک نمی کند.
وی درباره انفجارهایی که در حومه جنوبی بیروت رخ داده است، گفت: من از دو سال پیش هشدار داده بودم بحران سوریه پیامدهای وحشتناکی برای کشورهای منطقه به ویژه لبنان خواهد داشت. زمانی که حوادث تروریستی در سوریه و عراق آغاز شد تاکید کردیم شبکه های پنهان تروریستی در لبنان حضور دارند و دایره فعالیت خود را گسترش می دهند و باید با این تروریست ها مقابله کرد.