شهید محمدسعید جعفری ۴ آبان ۱۳۵۹ در منطقه قراویز سرپل ذهاب بر اثر انفجار مین در سن ۲۸ سالگی به شهادت رسید.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه،شهید سیدمحمدسعید جعفری ۱۸ بهمن ماه سال ۱۳۳۱ در شهرستان قصر شیرین متولد شد. او از جوانترین فرماندهانی بود که هدایت جنگ ایران و عراق را به عهده گرفت. شهید جعفری در زمان آغاز جنگ تحمیلی یک جوان ۲۸ ساله بود و در همین سن به فرماندهی سپاه کرمانشاه منصوب شد.
شهید سید محمد سعید جعفری اولین فرمانده سپاه استان کرمانشاه است که نقش مهمی در مبارزه با رژیم طاغوت داشت و در ابتدای جنگ نیز با حضور در جبهه های نبرد حق علیه باطل، مقابل صدامیان ایستاد.
از نوجوانی آموزش دروس حوزوی را در نزد روحانیت کرمانشاه آغاز کرد و از محضر اساتیدی همچون شهید محراب آیتالله عطاالله اشرفیاصفهانی و شهید آیتالله بهاءالدین کنگاوری (محمدی عراقی)، آیتالله مجتبی حاجآخوند، آخوند ملاعلی معصومیهمدانی و استاد علیمجتبی کرمانی تا آغاز دروس خارج، استفاده علمی کرد.
پشتکار، استعداد، نفوذ کلام و اعتماد به نفس، از وی شخصیتی اثرگذار بر مردم ساخته بود. سعید خوشسیما و خوشسیره بود. و لبخندش قفل دل ها را می گشاید و در متن مردم نفوذ فوق العاده می یابد. حتی در میان اهل سنت و نیز شیعیان اهل حق نیز صاحب وجاهت است.
ارتباط وسیع وی با روحانیت کرمانشاه در سال 56 و جامعه روحانیت غرب کشور به منظور تهیه و انتشار اعلامیههای ضد شاه با نظارت و همراهی مرحوم آیتالله سیدمرتضی نجومی همراه شد و با اوجگیری خیزش ملت نقش اساسی در سازماندهی مراسم و تظاهرات و جلوگیری از انحراف حرکت و شعارها در منطقه ایفا کرد.
به دلیل عدم امکان آموزش مسلحانه و استفاده آشکار سلاح در ساعات حکومت نظامی، شهید جعفری پایگاهی مخفی در نیمه دوم آذرماه در ارتفاعات برفگیر (خورین) حدفاصل کرمانشاه-کامیاران راهاندازی کرد. نخستین آموزش متمرکز نظامی نیروهای انقلاب و هسته اولیه مجموعهای که بعدها آنرا سپاه پاسداران نامیدند، مشغول آموزش شدند.
نقش سرگرد علیداد همتی به عنوان مسئول آموزش نیروها در این میان مورد توجه است. تعدادی از نیروهای آموزشدیده این دو مجموعه در نیمه دوم دیماه سال 57 به منظور کمک به حفاظت جان امام (ره) به تهران اعزام شدند.
با همراهی این گروه با سایر مرتبطان حلقه کرمانشاه در تهران تشکیل شد و پیشآهنگی خضرزنده را به پادگان آموزش نظامی تبدیل کرد و نیروهای پادگانهای خورین و چغانرگس را در آنجا مستقر شدند و با عنوان «پاسداران انقلاب اسلامی» شروع به فعالیت کردند. این پادگان هماکنون با نام آموزشگاه رزم مقدماتی رزم شهدا یکی از مهمترین پادگانهای آموزشی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در کشور است.
با تشدید درگیریها در کردستان و سقوط منطقه شهری سنندج و محاصره پادگان آن بهوسیله گروهکها، تسلیحات گسترده این پادگان در شُرف تصرف گروهکهای معاند با نظام قرار گرفت. شهید سپهبد قرنی با ارائه اختیارات تام به شهید جعفری در نیروهای نظامی منطقه غرب ورود نیروهای آموزشدیده را به عرصه دفاع طلب کرد.
شهید جعفری با استقرار در هوانیروز کرمانشاه و هماهنگی عملیات هوایی از پادگان نوژه، عملیات سنندج را آغاز کرد. با خاموش کردن آتش نیروهای مهاجم به پادگان و هلیبرد نیروهای آموزشدیده پادگان خضر زنده به درون پادگان در محاصره سنندج، نخستین عملیات نظامی انقلاب اسلامی را در 28 اسفندماه سال 1357 با موفقیت کامل رهبری کرد.
در این عملیات پرخطر نظامی با به شهادت رسیدن نخستین شهیدان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شهید امیر شاهرضایی و امیر و حسین اشکتلخ، پادگان سنندج از تصرف گروهکها خارج شد.
متأسفانه با هجوم عراق به ایران دو گروه که در نزدیکترین خط مرزی ایران با عراق مستقر بودند با مقاومت محدودی متلاشی و دو فرمانده غیور آن به شهادت رسیدند.
شهید جعفری با سخنرانیهای متعدد در کرمانشاه به دعوت عمومی و بسیج نیروهای مردمی به جهاد اهتمام کرد و با جمعی از یاران و شاگردان جان برکف خویش به عنوان نخستین گروه پیشتاز در مبارزه و جهاد به جبهه دشمنان در حال پیشروی شتافت و در حالیکه دشمن از سرپلذهاب گذشته بود، با آنان روبهرو شدند.
یکماه مقاومت سرسختانه این گروه اندک که با حمایت هوانیروز کرمانشاه و رشادتهای شهیدان علیاکبر شیرودی و احمد کشوری و یحیی شمشادیان پشتیبانی میشد، منجر به زمینگیر شدن نیروهای متجاوز عراق در دشت ذهاب و تخلیه و عقبنشینی آنها از منطقه شهری سرپلذهاب و انتقال جبهه مقاومت ایران به ارتفاعات «قراویز» در غرب سرپلذهاب شد.
عاقبت در چهارم آبانماه سال 1359 در خط مقدم جنگ و ارتفاعات «قراویز» پس از عمری کوتاه، اما پربرکت در حال سجده جان به جان آفرین تسلیم کرد.
علمای کرمانشاه بر پیکر او نماز خواندند و مردم کرمانشاه باشکوهترین تشییع را برای او برپا کردند.