آیین روز مزرعه و انتقال یافتههای پژوهشی توسعه کشت گیاهان علوفهای سردسیری چند ساله در شهرستان میاندوآب برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی، آیین روز مزرعه و انتقال یافتههای پژوهشی با موضوع توسعه کشت گراسهای علوفهای سردسیری چند ساله با حضور محققین، پژوهشگران و متخصصین ملی، استانی و شهرستانی بخش کشاورزی در جمع کشاورزان، دامداران و مروجین این شهرستان در یک مزرعه تحقیقاتی واقع در روستای گوگ تپه میاندوآب برگزار شد.
در این آیین عضو هیئت علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران با اشاره به اهمیت توسعه کشت گیاهان کم آب بر گفت: آذربایجان غربی و شرقی از قطبهای مهم دامپروری و تولید علوفه در کشور هستند، با توجه به تغییرات اقلیمی و کاهش نزولات جوی در سالهای اخیر توسعه کشت گیاهان کم آب بر از اهمیت ویژهای برخوردار است.
بابک ناخدا افزود: گراسهای علوفهای از گیاهان کم آب بر هستند که با هدف افزایش بهره وری آب در تولید نباتات علوفهای با نیاز مراقبتی پایین بمنظور حفظ منابع آب و خاک و تنوع زیستی در منطقه کشت میشوند.
بابک ناخدا یادآور شد: گراسها از گیاهان علوفهای خوش خوراک، باکیفیت عالی و سرشار از پروتئین هستند که پس از تعلیف دام، مشکلات گوارشی از قبیل نفخ ایجاد نمیکنند.
وی ادامه داد: این گیاهان سیستم ریشهای عمیق و توسعه یافتهای دارند که به نفوذ آب در خاک کمک شایانی میکنند، با افزایش مواد آلی خاک موجب حاصلخیزی آن میشوند و با ایجاد پوشش دائمی در سطح خاک از فرسایش آن جلوگیری میکنند.
ناخدا افزود: گراسهای علوفهای با شرایط اقلیمی و آب و هوایی مناطق رشد خود به خوبی سازگاری یافته و به تنشهای زیستی و غیر زیستی از قبیل: آفات، بیماریها، علفهای هرز، سرما، گرما، شوری و خشکی مقاوم بوده و قدرت تولید بذر خوبی دارند.
در ادامه عضو هیئت علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی آذربایجانشرقی با اشاره به شرایط کشت، ویژگیهای رشدی و انواع گونههای مختلف، مقایسه صفات مورفولوژیک و ارزش غذایی گراسهای علوفهای گفت: گراسها اولین گیاهانی هستند که در اوایل بهار رشد میکنند و آخرین گیاهانی هستند که برگهای آنها در اثر سرما در پائیز از بین میرود. از این رو از نظر استفاده از آب سبز و تأمین علوفه برای چرای اوایل بهار و اواخر پائیز از اهمیت خاصی برخوردارند.
رضا محمدی افزود: نیاز آبی یونجه بعنوان علوفه مرسوم در منطقه حدود ۱۲ هزار مترمکعب است، این در حالی است که نیاز آبی گراسها حدود ۴ هزار و ۵۰۰ الی ۵ هزار مترمکعب میباشد. از اینرو با توسعه کشت گراسها در منطقه، علاوه بر حفظ مراتع و چراگاه ها، مصرف آب در تولید علوفه نیز، در حد قابل توجهی کاهش مییابد.
وی یادآور شد: گراسها قادر به استقرار و ادامه حیات در خاکهای فقیر هستند، گونههای مختلف گراسهای علوفهای سردسیری چند ساله که در روستای گوگ تپه شهرستان میاندوآب کشت شده است شامل: فسکیوی بلند، بروموس، آگروپایرون، داکتیلیس و فالاریس است.
در پایان این برنامه ترویجی فراگیران از مزرعه پژوهشی و چرای دامها از گونههای مختلف گراسهای کشت شده، بازدید کردند.
ذرت خوشهای علوفه ای Grass Sorghum: به نام (سرگو sorgo) معروف است. دارای ساقههای بلند آبدار و شیرین است. سورگوم (ذرت خوشهای) هر یک از انواع گیاهان جنس سورگوم که از خانواده گندمیان است؛ برای علوفه، علف خشک، دانه و برای تهیه شربت کشت میشوند ذرت خوشه ای؛ غله و علوفه مناطق خشک و نواحی با رطوبت متوسط است.
انواع ذرت خوشه ای: ذرت خوشهای شیرین (sweet s) ذرت خوشهای دانهای (grains s)، و ذرت خوشهای علوفهای (grass s)
سودان گراس از ارقام ذرت خوشهای علوفه است که گیاه یک ساله با ساقههای باریک و قدرت پنجه زنی بالا است.