مجری طرح خودکفایی گندم وزارت جهاد کشاورزی گفت: میزان خرید تضمینی گندم مازاد بر نیاز کشاورزان به ۱۱ میلیون و ۹۹۳ هزار تُن تا ۷ ساعت صبح روز چهار شنبه دوم آبان ماه رسید.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مجری طرح خودکفایی گندم وزارت جهاد کشاورزی اعلام نمود: براساس آخرین گزارش دریافتی از سامانه شرکت بازرگانی دولتی ایران (سیفا) تا صبح امروز چهارشنبه دوم آبان ماه ۱۴۰۳، یازده میلیون و ۹۹۳ هزار تن گندم از کشاورزان به ارزش ۲۱۱.۲۷ هزار میلیارد تومان خرید تضمینی شده است.
سهراب سهرابی اظهار داشت: این میزان خرید تضمینی نسبت به مدت مشابه سال زراعی گذشته ۱.۶۴۰ میلیون تن معادل ۱۶ درصد رشد نشان میدهد. وی درباره پرداخت مطالبات گندمکاران نیز تصریح کرد: تاکنون ۱۸۶ هزار میلیارد تومان از پول کشاورزانی که گندم خود را به مراکز دولتی خرید تضمینی تحویل دادهاند، پرداخت شده و براساس گزارش روابط عمومی سازمان برنامه و بودجه کشور مابقی مطالبات گندمکاران تا پایان هفته جاری پرداخت خواهد شد.
مجری طرح خودکفایی گندم گفت: ۱۰ استان برتر خرید تضمینی گندم به شرح ذیل هستند:
استانهای خوزستان با یک میلیون و ۶۲۳ هزار تن، کردستان یک میلیون و ۱۷۲ هزار تن، گلستان یک میلیون و ۱۱۰ هزار تن، فارس ۹۱۸ هزار تن، کرمانشاه ۸۲۵ هزار تن، همدان ۷۰۶ هزار تن، آذربایجان غربی ۶۷۵ هزار تن، آذربایجان شرقی ۶۰۳ هزار تن، لرستان ۵۴۰ هزار تن، خراسان رضوی ۵۲۸ هزار تن بیشترین میزان خرید تضمینی گندم را به خود اختصاص دادهاند.
ده استان پیشرو که بیشترین رشد میزان خرید تضمینی گندم سال جاری را در مقایسه با سال گذشته داشته اند به ترتیب مربوط به استانها به شرح ذیل است. گلستان ۱۰۰٪، اصفهان ۹۵٪، خراسان شمالی ۸۶٪، همدان ۷۲٪، مرکزی۷۲٪، چهارمحال و بختیاری ۴۲٪، خراسان رضوی ۳۹٪، آذربایجان شرقی ۳۸٪، خراسان جنوبی ۳۵٪، قزوین ۳۴٪ رشد نسبت به خرید تضمینی سال گذشته داشته اند.
بر پایه گزارش های خرید تضمینی گندم از ابتدای سال ۱۳۶۸ تا کنون استانهای به شرح ذیل رکورد خرید تضمینی در دو سال گذشته شکسته اند به شرح ذیل است.
استان خوزستان با خرید تضمینی گندم به میزان یک میلیون ۷۲۰ هزارتن در سال ۱۴۰۲، کردستان به میزان یک میلیون و ۱۷۳ هزارتن در سال ۱۴۰۳، استان کرمانشاه به میزان ۸۲۵ هزار تن در سال ۱۴۰۳، همدان به میزان ۷۰۶ هزارتن در سال ۱۴۰۳، استان آذربایجان غربی با خرید ۶۸۲ هزارتن در سال ۱۴۰۲، استان آذربایجان شرقی به میزان ۶۰۲ هزار تن در سال ۱۴۰۳، استان لرستان با خرید ۵۴۰ هزار تن در سال ۱۴۰۳، استان زنجان به میزان ۵۰۰ هزار تن در سال ۱۴۰۳، استان ایلام به میزان ۳۵۳ هزار تن در سال ۱۴۰۳، جنوب کرمان به میزان ۱۷۹ هزار تن در سال ۱۴۰۲، کهکیلویه و بویر احمد به میزان ۸۰ هزار تن در سال ۱۴۰۳ بیشترین میزان خرید تضمینی گندم را از ابتدای خرید تضمینی گندم کشور کسب نمودند.
سهرابی خاطرنشان کرد: با توجه به افزایش تولید و خرید تضمینی گندم سال جاری تمام نیاز گندم خبازیها و صنف و صنعت کشور از محل تولید داخل تامین خواهد شد و نیاز به واردات گندم نخواهیم داشت.
وی در مورد تولید بذر گندم نیز گفت: میزان خرید گندم بذری در طبقات پرورشی، مادری و گواهی شده از ۵۰۰ هزار تن گذشت و بالغ بر ۹۷ درصد برنامه تولید بذر سال جاری محقق شده است. عملیات بوجاری و ضدعفونی بذور گندم از مردادماه در استانها آغاز شده و بیش از ۴۰ درصد بذور تولیدی در بین کشاورزان توزیع شده است.
مهمترین دلایل افزایش تولید و خرید تضمینی گندم سال جاری به شرح ذیل میباشد.
- لطف و عنایت خداوند متعال
- شرایط دمایی و بارندگی مناسب و پراکنش خوب در فصل بهار
- تلاش، کوشش و همت بلند کشاورزان
- برنامه ریزی و سازماندهی مدیران، کارشناسان و محققین در سطوح ملی و استانی
-مصرف متعادل کودهای شیمیایی با تاکید بر مصرف کودهای فسفاته و پتاسه
- افزایش مصرف بذور لیبل دار و تنوع بخشی ارقام از طریق فعالیت موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر و موسسه تحقیقات دیم و شرکتهای خصوصی تولید بذر
-مبارزه با آفات، بیماریها و علفهای هرز از طریق مدیریت خوب سازمان حفظ نباتات و مدیران حفظ نباتات استانها
-رعایت تناوب به منظور پایداری تولید
-استفاده از ارقام جدید گندم آبی و دیم با مشورت کارشناسان مستقر در مراکز جهاد کشاورزی
- توسعه کشتهای مکانیزه با همکاری بسیار خوب سازندگان دستگاههای خطی کار و سایر ادوات دنباله بند و تلاش مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع تبدیلی و روسای ادارات فناوریهای مکانیزه استانها
- توسعه سامانههای نوین آبیاری
- اجرای طرح جهش تولید دیمزارها که برای چهارمین سال اجرایی کردید و از سطح ۵.۲ میلیون هکتاری سال جاری ۳.۵۵۰ میلیون هکتار مرتبط با گندم بوده و بیشترین بهره مندی را از این طرح محصول گندم استفاده کرده است
-اجرای کشاورزی حفاظتی با رعایت سه اصل کلیدی آن
- آموزش کشاورزان
- ایجاد بیش از ۱۰۰۰ مزرعه انتخاب مشارکتی ارقام، تغذیه و تراکم بوته (pvs) و pnt و (pdt)
- ایجاد ۲۰۰ مزرعه اصلی و ۵۰۰۰ مزرعه تابعی پتانسیل خلاء عملکرد با همکاری دفتر گندم و موسسه آموزش و ترویج کشاورزی.
براساس آخرین گزارش دریافتی از استانها مجموع سطح زیر کشت گندم آبی و دیم استانها به یک و نیم میلیون هکتار رسیده است بدیهی است با توجه به پرداخت وجوه گندمکاران و پیش بینی سازمان هواشناسی درخصوص وقوع بارش در دو هفته آینده برآورد میشود عملیات کاشت محصول گندم در اقالیم سرد و معتدل سرعت پیدا کند.
مجری طرح خودکفایی گندم در پایان چند توصیه فنی به کشاورزان گندمکار داشتند:
- استفاده از بذور اصلاح شده گواهی شده ارقام جدید گندم آبی و دیم
- رعایت تاریخ کاشت، تراکم بوته و عمق کاشت براساس توصیههای مراکز تحقیقاتی
- مصرف متعادل کودهای ازته، فسفاته و پتاسه
- استفاده از بذرکارهای مجهز به کودکار در اراضی آبی و دیم
- اجرای کشاورزی حفاظتی با رعایت اصول سه گانه