متخصص روانشناسی بالینی در خوزستان راهکارهایی برای تشخیص و مداخله زودهنگام اختلالات روان در محیط کار ارائه داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، دکتر قدسیه حکیم زاده با بیان اینکه تشخیص زودهنگام نشانههای بروز اختلالات روان شامل شناسایی علائم اولیه مانند تغییرات در خواب، اشتها و رفتار است که میتواند به فرد کمک کند تا به موقع به متخصص مراجعه کند، گفت: تشخیص زودهنگام اختلالات روانی با شناسایی علائم اولیه مانند تغییرات رفتار، ظاهر، ارتباطات و ... در محیط کار میتواند به بهبود سلامت روان کارکنان و افزایش بهره وری سازمانها کمک کند.
وی افزود: با استفاده از ابزارهای ارزیابی مناسب و معتبر، مدیران میتوانند علائم استرس، اضطراب و افسردگی را شناسایی کنند و مداخلات لازم را در راستای رفع مشکلات موجود ارائه دهند، مداخلات شامل ارائه مشاوره، برنامههای آموزشی و تقویت حمایتهای اجتماعی است.
دکتر حکیم زاده با بیان اینکه غربالگری و تشخیص زودهنگام اختلالات روانی به بهبود سلامت روان کمک شایانی کرده و این فرآیند با شناسایی افراد در معرض خطر و ارجاع به سوی درمانهای مناسب، از بروز مشکلات جدی جلوگیری میکند، ادامه داد: تشخیص به موقع موجب کاهش مزمن شدن سیر بیماریهای روانی، کاهش عوارض دارودرمانیهای گسترده، کاهش میزان بستری شدن بیماران و دریافت خدمات بیمارستانی، کاهش صرف هزینههای هنگفت و بسیاری زیانهای دیگر که از قبل عدم تشخیص به موقع قابل پیش بینی است. تشخیص زودهنگام نه تنها به نفع تک تک کارکنان است، بلکه عملکرد و روحیه سازمانی را نیز افزایش میدهد.
متخصص روانشناسی بالینی در خوزستان اضافه کرد: در تبیین اهمیت تشخیص زودهنگام اختلالات روانی در محیط کار اهمیت میتوان اذعان داشت که این اختلالات میتوانند منجر به کاهش کارایی، افزایش غیبت و بروز تعارضات بین فردی شوند که در نهایت بر روحیه افراد، امنیت محیط کار و بهره وری کلی مجموعه تأثیر گذار خواهد بود. از سوی دیگر شناسایی سریع و یا به هنگام اختلالات روانی به کارفرمایان این امکان را میدهد تا با ارائه حمایتهای لازم، از بروز بحرانهای جدی در محیط کار جلوگیری کنند. محیطی که در آن سلامت روان کارکنان محورتوجه قرار گیرد، نه تنها به بهبود کیفیت زندگی آنان کمک میکند، بلکه میتواند به افزایش بهره وری سازمانی نیز منجر شود.
وی میگوید: ایجاد فضایی امن برای کارکنان یک مجموعه سازمانی و تسهیل بیان مشکلات توسط آنان و تشویق به ارتباطات سازنده نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و نتیجه بلافصل آن پیامدی به جز تامین، حفظ و ارتقاء سلامت روان کارکنان و بالطبع بهرهوری کلی سازمان نخواهد بود.
دکتر حکیم زاده گفت: غربالگری اختلالات روانی به تشخیص زودهنگام این اختلالات کمک میکند و میتواند تأثیرات مثبتی بر درمان و مدیریت بیماری داشته باشد تشخیص زودهنگام اختلالات روانی و پیشگیری از آنها نقش مهمی در سلامت سازمانی و همچنین در حفظ سلامت روان دارد. خوشبختانه ارزیابی و غربالگری این مهم در قالب سوالاتی مختصر و مصاحبهای کوتاه در کلیه مراکز خدمات جامع سلامت فراهم میباشد و هر سال یکبار برای افراد انجام میشود. در صورت مشاهده نشانهای از بروز اختلال اقدامات پیشگیرانه، درمانی و همزمان توانمندسازی مهارتی توسط کارشناسان سلامت روان شاغل در این مراکز صورت میگیرد.
به گفته وی؛ تشخیص زودهنگام اختلالات روانی در محیط کار، در زمینه توجه به نکات ذیل حائز اهمیت است:
۱. تشخیص زودهنگام، * مداخله بموقع *را تسهیل میکند، که این امر میتواند از تشدید مشکلات روانی اجتماعی افراد جلوگیری کند و در نهایت منجر به نتایج بهتر برای کارکنان و کاهش غیبت مکرر توسط آنان گردد.
۲. شناسایی زودهنگام امکان، *حمایت هدفمند* و درمان، بهبود رفاه و بهره وری کلی کارکنان را به دنبال دارد.
۳. رسیدگی فوری به نگرانیهای مربوط به سلامت روان میتواند * انگ * را کاهش دهد و محیط کاری سالمتری را فراهم کند که در آن کارکنان احساس امنیت و انگیزهی کاری بالایی جهت ایفای نقشهای موثر خود داشته باشند.
دکتر حکیم زاده در پایان تاکید کرد: بدانیم، غربالگری به عنوان یک ابزار مهم در تشخیص زودهنگام بیماریها عمل میکند. این فرآیند شامل استفاده از ابزارهای استاندارد مانند نمونه گیریهای روانشناختی و مصاحبههای بالینی است که به شناسایی مشکلات پنهان یا نشانگرهای خطر کمک میکند. با انجام غربالگری، کادر درمانی میتوانند اختلالات را شناسایی کرده و اقدامات پیشگیرانه لازم را به کار گیرند و تاثیرات مثبتی بر درمان و مدیریت بیماری داشته باشند و برنامههای درمانی مناسبتری را طراحی کنند.