معاون مالی، حقوقی و مجلس وزارت نیرو گفت: سیستان و بلوچستان ظرفیت بینظیری در تولید انرژی بویژه انرژی تجدید پذیر دارد که میتوان با ایجاد نیروگاه از این ظرفیتها نهایت استفاده را برد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیمای مرکز سیستان وبلوچستان، مجتبی توانگر در جلسه شورای انسجام بخشی مدیران صنعت آب و برق سیستان و بلوچستان گفت: با توجه به چشم انداز در نظر گرفته شده برای هاب انرژی شدن ایران در منطقه، این استان ظرفیت بی نظیری در تولید انرژی دارد.
وی ادامه داد: نمایندگان مردم سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی، نقش مهمی در برنامه ریزی برای اجرای این اقدام دارند.
معاون مالی، حقوقی و مجلس وزارت نیرو تصریح کرد: با توجه به اینکه سیستان و بلوچستان در بخش دریا، خورشید و باد ،ظرفیت بینظیر دارد، استفاده از این ظرفیتها در بخش تولید انرژی بسیار مهم است.
وی خاطرنشان کرد: شورای انسجام بخشی وزارت نیرو سیستان و بلوچستان از شوراهای برتر کشور در بخش تعامل و همراهی بخشهای وزارت نیرو است.
توانگر گفت: انتخاب نیروی جوان و مستعد در سمت جدید این شورا باعث تعامل و همراهی بیش از پیش شرکتهای تابعه وزارت نیرو سیستان و بلوچستان خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان هم در این مراسم گفت: طرحهای آبی استان با همراهی جدی بین دستگاههای تابعه وزارت نیرو در حال انجام است که مهمترین این طرحها، تکمیل طرح اضطراری آبرسانی به زاهدان و سیستان بود.
علیرضا قاسمی ادامه داد: عملیات اجرایی این طرح در مدت کمتر از یکسال با ۶۰ هزار میلیارد ریال اعتبار انجام شد که در این مدت زمان یک رکورد محسوب میشود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان با بیان اینکه این استان به لحاظ اقلیمی، استانی گرم و خشک است، افزود: متوسط بارندگی در سال در این خطه حدود ۱۰۰ تا ۱۴۰ میلیمتر است که وقتی با متوسط کشوری که حدود ۲۵۰ میلیمتر اعلام شده، مقایسه میکنیم، تقریبا ۴۰ درصد میانگین کشوری در این استان بارش داریم.
وی افزود: با توجه به پهناوری سیستان و بلوچستان و شرایط خشکسالی منطقه در دهههای اخیر، وضعیت متفاوتی را در این خطه شاهد هستیم که بر تامین منابع آبی تاثیرگذار است، در سالهای گذشته استان در بسیاری از بخشها محروم مانده و نتوانستیم طرح های را به صورت کامل اجرا کنیم.
قاسمی تصریح کرد: به لحاظ توپوگرافی، وضعیت نگهداری آب در سیستان و بلوچستان مناسب نیست، در این خطه رودخانه مرزی هیرمند را داریم که به کشور همسایه وابسته هستیم، در بخش شرقی نیز سه نقطه آبخوان وجود دارد، جنوب دریا و غرب استان هم که هامون جازموریان واقع شده، آب حاصل از بارشها به این نقاط سرازیر میشود و آبخوانها به خوبی تغذیه نمیشود.
وی تاکید کرد: این وضعیت باعث شده که سیستان و بلوچستان به لحاظ منابع آبی دچار فقر جدی باشد، در بیشتر شهرها آب مورد نیاز از نقاط دور تامین میشود، در سیستان نزدیک به دوهزار کیلومتر شبکه توزیع و خطوط انتقال وجود دارد که از چاه نیمهها تامین و بین هفت شهر و ۹۴۰ آبادی تقسیم میشود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان ادامه داد: در زاهدان نیز ۲۰۰ کیلومتر خط انتقال از سیستان داریم و ۱۳۰ تا ۴۰ کیلومتر خط انتقال نیز از تهلاب در دست اجراست، سفره آبی این شهرستان خیلی غنی نیست، در خاش هم دو نقطه تامین آب داریم که هرکدام ۴۰ تا ۵۰ کیلیومتر فاصله دارند، با توجه به این که وضعیت متفاوتی نسبت به دیگر استانها در این خطه شاهد هستیم، باید برای رفع مشکلات نیز، نسخه خاص خودش را داشته باشد.
وی گفت: از پنج هزار و ۵۹۴ آبادی سیستان و بلوچستان سه هزار و ۲۴۴ روستا دارای تأسیسات آب سانی هستند و حدود ۹۰۰ روستای فاقد یا دچار تنش آبی نیز به صورت سیار و با تانکر آبرسانی انجام میشود که سهمیه هر نفر در روز ۱۵ لیتر است.
قاسمی اظهار کرد: در بخش روستایی به استناد بند ج تصره ۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ آبرسانی به تعداد ۱۶۰۰ روستای فاقد یا دچار تنش آبی برای الحاق به طرح ملی روستایی برآورد و پیگیر تصویب آن در مراجع ذیصلاح هستیم.
وی بیان کرد: با برنامه مدون چهارساله میتوان شاخص بهرهمندی روستاهای استان از آب پایدار را به بالای ۹۶ درصد رساند که برای تحقق این مهم به حدود ۲۷ همت اعتبار نیاز است، اجرایی شدن برنامههای بخش فاضلاب نیز به حدود ۹ همت اعتبار نیاز دارد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان با بیان این که فقط پنج شهرستان استان دارای تاسیسات فاضلاب هستند، ادامه داد: در این حوزه نیز فاصله معنی داری را با متوسط کشوری شاهد هستیم، بنابراین میطلبد که با توجه به وضعیت کم آبی استان در این زمینه اقدام جدی صورت گیرد تا بتوان از پساب، در بخش کشاورزی و صنعت استفاده کرد.