در حالی که بافت تاریخی یزد سالهاست در فهرست یونسکو جهانی شده، اما نقص قانون برای احیای خانههای تاریخی، آن را دچار تهدید جدی کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، بافت تاریخی یزد به عنوان نخستین شهر تاریخی ایران در فهرست میراث جهانی ثبت شده است. بافتی به وسعت ۷۰۰ هکتار با ۷۷ محله که قدمت آن را ۲۵۰۰ سال تخمین زده اند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد گفت: بیش از هزار و ۶۰۰ اثر تاریخی در این بافت شامل کوچه پس کوچههای آشتی کنان، خانهها و اماکن تاریخی، ساباط و بادگیر و آب انبار از شاخصههای معماری مردمان خطه کویری یزد است که آن را با خشت بنا نهاده اند.
رستگاری افزود: بافت تاریخی یزد با وجود آثار و بناهای تاریخی فراوان، تنها یک محدودهی گردشگری نیست بلکه یکی از ویژگیهای بافت تاریخی یزد، این است که زندگی در آن جریان دارد.
بافت تاریخی یزد که جهانیان را به شگفتی واداشته این روزها وضعیت خوبی ندارد و بخشی از بافت در حال تخریب تدریجی است، این را میتوان در قدم زدن در کوچه پس کوچههای بافت تاریخی یزد مشاهده کرد.
معاون میراث فرهنگی استان یزد میگوید: طرحی برای احیا و مرمت خانههای تاریخی چند سالی است که شروع شده و خانههای تاریخی زیر نظر کارشناسان زبده میراث و معماران پیشکسوت یزدی در حال مرمت است.
شاکری شمسی افزود: هم اکنون ۱۳۰ طرح مرمتی در قالب طرحهای امانی و برخی در قالب واگذاری، با اعتبار ۵۸ میلیارد تومان در استان در حال اجراست.
معاون میراث فرهنگی استان یزد به مشکلات موجود در بافت تاریخی یزد اشاره کرد و گفت: تخریب یا رسیدگی نشدن برای مرمت از سوی صاحبان خانههای تاریخی به دلیل فوت صاحب اصلی و قرار گرفتن ملک در ارث و ورثه یا مالکیت چند نفر بر یک بنا باعث شده است تا تعداد مالکان یک بنا زیاد شود و آن بنا رها شود.
شاکری شمسی ادامه داد: برای این دسته از بناهای تاریخی، امکان سلب مالکیت از نظر قانونی برای میراث فرهنگی وجود ندارد و بدین شکل به مرور زمان دچار ویرانی میشوند و در پی آن بناهای مجاور خود را نیز دچار آسیب میکنند.
وی افزود: وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، پیگیریهای خود را انجام داده است و در این زمینه مجلس شورای اسلامی، باید تدبیر لازم را بیندیشد.