بزرگداشت هفتادمین سال تأسیس دانشکده ادبیات، بهویژه بخش زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز، همزمان با هفته بزرگداشت حافظ برگزار میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز فارس،رئیس مرکز پژوهشهای زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز گفت:بزرگداشت هفتادمین سال تأسیس بخش زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز، روز پنجشنبه ۱۹ مهرماه از ساعت ۸ در سالن سینما فرهنگ مرکز اسناد فارس برگزار میشود.
این بزرگداشت بهعنوان یکی از مهمترین و برجستهترین رویدادهای ادبی - فرهنگی سال ۱۴۰۳ در شهر شیراز، همزمان با هفته بزرگداشت حافظ برگزار میشود.
دکتر زهرا ریاحیزمین، افزود: دانشکدة ادبیات و بخش زبان و ادبیات فارسی از قدیمیترین دانشکدهها و بخشهایی است که در دانشگاههای کشور تأسیس شده است. موقعیت ادبی و فرهنگی شیراز بهعنوان شهری که از دیرباز مهد ادیبان بزرگ بوده و فرهیختگان فراوانی را در حوزههای علمی- ادبی و فرهنگی پرورش داده است، باعث شد مردم و مسؤولین وقت نیاز شدید شهر شیراز به داشتن دانشکده ادبیات و بخش زبان و ادبیات فارسی را بیشتر احساس کنند و برای ترویج و توسعة زبان ملی خود اقدام کنند. پیرو همین احساس نیاز و با پیگیریهای مداوم، این دانشکده و بخش در سال ۱۳۳۳ شمسی تأسیس شد.
استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز بیان کرد: در ۷۰ سال گذشته، بخش زبان و ادبیات فارسی دانشکدة ادبیات، خدمات علمی- فرهنگی و ادبی متعدد و متنوعی را انجام داده و هزاران ادیب تربیت کرده که هرکدام موقعیتهای اجتماعی و علمی خوبی را حایز شدهاند.
او افزود: موقعیت مکانی بخش زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز در دنیا نادر و منحصربهفرد است. همسایگی و همجواری این بخش با آرامگاه حافظ بزرگ و نزدیکی آن با آرامگاه سعدی شیرینسخن با هویت علمی و ادبی آن بسیار متناسب و معنادار است.
دکتر ریاحیزمین با بیان اینکه همة ظرفیتها و توانمندیهای بخش زبان و ادبیات فارسی، لزوم پاسداشت هفتاد سال تلاش بزرگان این بخش را ایجاب کرد، گفت: از ابتدای سال ۱۴۰۳، برگزاری مراسم بزرگداشت هفتادمین سال تأسیس بخش زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز در دستور کار مرکز پژوهشهای زبان و ادبیات فارسی قرار گرفت و براساس تصمیمگیریهای صورتگرفته، این رویداد روز پنجشنبه ۱۹ مهرماه ۱۴۰۳، از ساعت ۸ تا ۱۲ صبح در سالن سینما فرهنگ مرکز اسناد فارس (واقع در چهارراه حافظیه) با حضور جمعی از مسؤولان، استادان، ادبدوستان و دانشآموختگان این بخش طی هفتادسال گذشته برگزار خواهد شد.
رئیس مرکز پژوهشهای زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز در ادامه به برخی از ویژهبرنامههای این رویداد پرداخت و گفت: از جمله این میتوان به پخش مستند کوتاه تاریخچه و معرفی بخش زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز، نمایشگاه آثار مکتوب استادان بخش در طی ۷۰ سال تحقیق و پژوهش، نمایشگاه تصویری چگونگی شکلگیری دانشکدة ادبیات و اخبار و گزارشهای ۷۰ سال حیات بخش زبان و ادبیات فارسی، سخنرانی استادان دانشگاه شیراز با موضوع معرفی بنیانگذاران بخش زبان و ادبیات فارسی، سخنرانی استادان برجستة کشوری دربارة بخش زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز و استادان این بخش، رونمایی از طرح کتاب هفتاد برگ زرین که به همین مناسبت تهیه شده است، اجرای زنده موسیقی سنتی عرفانی توسط گروه راز شیراز و تقدیر از چندتن از استادان فرهیخته اشاره کرد.
دانشکدة ادبیات و بخش زبان و ادبیات فارسی پس از پیگیریهای چندساله در سال ۱۳۳۳ به ریاست دکتر لطفعلی صورتگر در ساختمانی واقع در خیابان منوچهری شیراز آغاز بهکار کرد و در سال ۱۳۳۸ به ساختمان اصلی و ابدی خود در کنار آرامگاه خواجة شیراز منتقل شد. نخستین گروه دانشآموختگان این دانشکده در رشتة زبان و ادبیات فارسی در سال ۱۳۳۸-۱۳۳۹ به عنوان اولین لیسانسیههای دانشکدة ادبیات فارغالتحصیل شدند و نفرات برتر موفق شدند «مدال طلای حکمت» و «مدال نقرة حکمت» را که به ابتکار استاد علیاصغر حکمت بنیاد نهاده شدهبود، دریافت کنند. همزمان با تحصیل نخستین گروه از دانشجویان، در سال ۱۳۳۵ نهاد دانشگاه شیراز (دانشگاه پهلوی) به ریاست دکتر ذبیحالله قربان تأسیس شد و دانشکدة ادبیات شیراز به همراه دانشکدههای پزشکی و کشاورزی -که پیش از این تاریخ، بنیان نهاده شده بودند- به این دانشگاه ملحق شدند و هسته اولیه دانشگاه را تشکیل دادند.