سیلوی ۸۰ ساله مشهد در فهرست میراث صنعتی کشور ثبت شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، رییس اداره ثبت حرایم آثار تاریخی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی گفت: سیلوی قدیم مشهد به شماره ۳۴۱۷۷ در فهرست میراث صنعتی ملی کشور ثبت و به استان ابلاغ شد.
محمود طغرایی افزود: میراث صنعتی سیلو سازی و اهمیت توجه به برنامهریزی کلان و همچنین کیفیت بسیار عالی شرکت سازنده و از طرف دیگر نحوه صحیح بهرهبرداری و نگهداری مهندسان و کاربران فنی، پدیدهای منحصر بهفرد در این مجموعه بهجای گذاشته که همچنان و پس از ۸۰ سال بهره برداری مداوم مورد استفاده است. وی گفت: اگر چه در مدت ۸۰ سال گذشته بخشی از تاسیسات و دستگاههای این سیلو تعمیر یا تعویض شده، اما کلیات این اثر دست نخورده و اصیل باقی مانده است.
رییس اداره ثبت حرایم آثار تاریخی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی افزود:این مجموعه از حدود ۸۰ سال قبل تاکنون و به فراخور نیاز، توسعه یافته است و هم اکنون حدود ۹ هکتار وسعت دارد. طغرایی گفت: براساس نقشهها و عکس هوایی قدیمی، قسمت قدیمیتر این مجموعه که شامل سیلوی قدیمی ۱۶ هزار تنی و ساختمانهای اداری و پشتیبانی آن میشود از سال ۱۳۱۸ هجری شمسی مد نظر مهندسان بوده و هم اکنون در داخل مجموعه، شامل ساختمان محل تخلیه از ماشینهای حمل گندم، ساختمان بتنی مخزنی گندم ۱۶هزار تنی و بخش تاسیسات و تولید برق است.وی افزود: این ساختمان مخزن بتنی با ۵۲ متر ارتفاع، ۱۶۰ متر طول و ۴۰ متر عرض شامل ۱۱ کندو یا مخزن استوانهای در سه ردیف است که در قدیم و در ابتدای ورود کامیونهای گندم، یک ساختمان محل تخلیه به سیلو قرار داشته که با تخلیه گندمهای وارده در قیفهای بزرگ بتنی، گندمها با ورود به فضای بزرگ تونل به سمت فضای زیر مخزن بتنی منتقل میشود.
رییس اداره ثبت حرایم آثار تاریخی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی گفت: در بخش شرقی این مجموعه مخازن بتی، ساختمان انتقال گندمها قرار دارد که از بخش تخلیه به این بخش منتقل و از این بخش در چند مرحله بهوسیله ماشینآلات مخصوص، بوجاری، شنگیری و پاک سازی و در انتها، از طریق منافذ دریچهای ۳۳ سلول یا کندوهای بتنی، بهوسیله سه سری نقاله، به مسیر تخلیه برای انتقال به کارخانه آرد بار گیری میشود طغرایی افزود: همه مراحل ورود، نگهداری و خروج محموله در سالن تحتانی زیر کندوها از طریق یک اتاق فرمان قابل کنترل و مدیریت است.وی گفت: در بخش شرقی مجموعه وجود راه پلههای بتنی و نردههای آهنی پرچی و دستههای چوبی آن جالب توجه است که در این بخش و از زمان ساخت سیلو تاکنون یک آسانسور همچنان کار میکند.
رییس اداره ثبت حرایم آثار تاریخی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی افزود: همه ماشینآلات در هر قسمت، همچنان همان وسایل اولیه و سازه اصلی این ساختمان از بتن مصلح یکپارچه است.
هم اکنون ۲ هزار و ۷۰۰ اثر تاریخی و فرهنگی خراسان رضوی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.