متخصصان یک شرکت دانش بنیان، با دستیابی به یک فناوری خاص، توانستند برای نخستین بار در کشور عوارض داروی آهن همچون جذب نامناسب، یبوست و طعم و بوی بد دارو را رفع کنند.
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان در گفت و گو با خبرگزاری صدا و سیما ، با بیان اینکه این فناوری ، « لیپوزومال کردن» به معنای قرار دادن مولکولهای دارویی آهن در یک غشای چربی برای جذب در روده به منظور کاهش عوارض گوارشی است، گفت : مولکولهای دارویی آهن به هنگام مصرف ، عوارض جانبی زیادی نشان میدهند و طعم و جذب مناسبی هم ندارند به همین خاطر ، متخصصان ما مولکولهای دارویی آهن را در یک غشایی از مواد مشابه چربی قرار دادند که این باعث میشود جذب آن دارو در داخل روده افزایش قابل توجهی پیدا کند و در عین حال آن طعم بد و عوارض سیاهی دندانها که مخصوصا در کودکان به وجود می آمد و پدر و مادرها با آن بسیار مشکل داشتند، مرتفع شود.
دکتر سحر بهمنی با تاکید بر اینکه این فناوری اکنون در کشورهای محدودی به مرحله اجرا در آمده و ایران جزء محدود کشورهایی است که توانسته است به این فناوری دست پیدا کند افزود : ما این فرآورده را از آمریکا به واسطه اسپانیا با قیمت نسبتا زیادی خرید میکردیم، چون تولید این فرآورده فناوری خاصی دارد مثلا اگر قیمت فرآورده آهن اصلی ۸ دلار باشد قیمت این فرآورده لیپوزومال شده، ۵۰ دلار است ، که اکنون توانستیم این دارو را با فراوانی زیاد و با قیمت یک سوم نمونه خارجی به دست مصرف کننده برسانیم.
وی گفت: ما سالهای اول فقط فرمولاسیون فرآورده نهایی را انجام میدادیم بعد توانستیم فرمالیسیون مواد اولیه را هم انجام دهیم، تعداد کشورهای کمی هستند که فناوری تولید لیپوزمال و نانولیپوزوم کردن را در دنیا دارند و گاهی فناوریهای دیگری هم مثل سوکروزومیال کردن روی این سوار میشود که جذب دارو را بهتر می کند و ارزش مضاعفی به فرآورده دارویی میدهد.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان با اشاره به شیوه نامههای کشوری مصرف آهن افزود: طبق آمار مرکز تغذیه جامعه وزارت بهداشت، ۳۰ درصد جمعیت و ۵۰ درصد بانوان به درجاتی از فقر آهن مبتلا هستند و اهمیت راهبردی مصرف دارویی مثل آهن به قدری است که طبق توصیه پزشکان ، بچهها از ماههای اول تولد باید آهن مصرف کنند.
دکتر بهمنی گفت : فقر آهن باعث مشکلات فوری در بدن افراد نمیشود، اما مشکلات طولانی مدت بسیار زیادی در بدن ایجاد میکند در خانمها به یک شکل و در افراد از همان دوران نوزادی به شکلی دیگر ، به همین خاطر طبق شیوه نامههای دارویی کشور ، مصرف این دارو از ۶ ماهگی در برنامه دارویی کشور قرار دارد.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان افزود: ذخایر آهن در بدن به صورت تدریجی بالا میرود همانطور که کمبودش نیز به یکباره اتفاق نمیافتد به همین خاطر باید یک دوره نسبتا طولانی مصرف شود و معمولا پزشکان یک دوره سه ماهه را توصیه میکنند که بر این اساس در ابتدا با مصرف روزی یک ویال آغاز میشود و با توجه به دز ( مقدار خاص از دارو ) آهن مورد توجه و جذب زیادی که داخل روده دارد ، به مرور به مصرف چند روز یکبار و هفتهای یک بار کاهش می یابد.
دکتر بهمنی گفت : متاسفانه ۷۰ تا ۸۰ درصد کسانی که آهن مصرف میکنند به خاطر عوارض شدید گوارشی نظیر یبوست ، مجبور به قطع دارو میشوند و طبق بررسیهای بالینی ما مصرف فرآوردههای آهن خوراکی لیپوزومال عوارض جانبی را به حداقل می رساند و تنها کمتر از ۵ درصد بیماران عارضه نشان میدهند و اگر افراد یک دوره سه ماهه مصرف این دارو را ادامه دهند ، ذخایر بدنی هموگولوبین را میتوانند به مقدار کافی افزایش دهند.
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان افزود: این فرآورده هم به صورت ویال یا مایع خوراکی و هم به صورت فرآورده ساشهای یا پودری ، برای کودکان و هم به صورت قرص و کپسول برای افراد بالغ تولید شده است.