متخصصان یک شرکت دانش بنیان موفق شدند، طرح نرم افزار تلفن همراه با قابلیت تشخیص سرطان پروستات را با استفاده از هوش مصنوعی تهیه کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، طرح نرم افزار تلفن همراه با قابلیت تشخیص سرطان پروستات توسط هوش مصنوعی تهیه شد. برنامه تشخیص سرطان پروستات بر اساس امآرآی مولتی پارامتریک و فاکتورهای بالینی و پاتولوژیک با استفاده از یادگیری عمیق» عنوان طرح پژوهشی علیاصغر صفائی است که با حمایت بنیاد ملی علم ایران به پایان رسانده است.
صفایی، دانش آموخته دکتری تخصصی مهندسی کامپیوتر، سامانه های نرمافزاری از دانشگاه علم و صنعت ایران درباره این طرح توضیح داد: سرطان پروستات سالانه با بیش از یک میلیون مبتلا یکی از شایعترین بیماریها و مهمترین عوامل مرگ در بین مردان است.
وی افزود: تشخیص بههنگام این بیماری و درمان آن میتواند باعث کاهش تعداد مرگومیر بیماران شود.
تاکنون این بیماری برحسب سطح آنتیژن اختصاصی پروستات و بررسی موارد مشکوک با نمونهبرداری تشخیص داده شده است. بهتازگی نیز از امآرآی مولتیپارامتریک برای این کار استفاده میشود.
این محقق در ادامه بیان کرد: سرطانهای بدون علائم محرز معمولاً در نمونهبرداریها بهراحتی شناخته نمیشوند، زیرا یک نمونهبرداری عادی تمام قسمتهای پروستات را پوشش نمیدهد در نتیجه توصیفکننده تمام قسمتهای این غده نیست. در این طرح برای تشخیص بهموقع و افزایش دقت از تلفیق روشهای تصویربرداری، پاتولوژیک و اطلاعات بالینی بیمار استفاده شده است. زیرا اضافه کردن اطلاعات ام آر آی میتواند به تشخیص وضعیت کلی بافتهای نرم نظیر پروستات کمک کند.
به گفته او، برای بهرهگیری از شاخههای هوش مصنوعی در CAD یا تشخیص پزشکی بهوسیله کامپیوتر، تکنیکهای یادگیری ماشین و یادگیری عمیق استفاده میشوند. بدین منظور، دادههای مورد بررسی باید به دو دسته آموزش و آزمون تقسیم شوند که دادههای آموزش دارای برچسب بوده و یادگیری شیوه/الگو/گونه تشخیص از روی آنها انجام میشود. دادههای آزمون نیز برای ارزیابی دقت شیوه هوش مصنوعی ساختهشده مورد استفاده قرار میگیرند. در این طرح، تهیه دادههای بومی از چند مرکز رادیولوژی مجهز به امآرآی مولتی پارامتریک به انجام رسیده است.
صفائی خاطر نشان کرد: کمک به تشخیص بههنگام سرطان پروستات، انتخاب روش درمان صحیح و جلوگیری از درمانهای بیمورد و تشخیص درجه بیماری بر اساس الگوهای حاکم بر دادههای بومی با استفاده از دانش بهروز یادگیری عمیق از جمله اهداف انجام این طرح بود. برنامک تهیه شده از این شیوه تشخیص سرطان پروستات بهوسیله هوش مصنوعی میتواند در قالب برنامه تلفن همراه یا ارایه خدمت برخط تحت وب در اختیار شهروندان قرار گیرد و بهعنوان غربالگری به سلامت مردان در کشور کمک کند.