اهمیت انتخاب تغذیه مناسب برای تقویت حافظه دانش آموزان
مصرف صبحانه سالم در دانش آموزان و دانشجویان موجب افزایش قدرت یادگیری، تمرکز و تقویت حافظه میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کهگیلویه و بویراحمد، به گفته کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت دانشگاه علوم پزشکی: عوامل موثر در تقویت و سلامت حافظه، مصرف صبحانه سالم و مناسب است؛
در این زمینه خوب است بدانیم خوردن غلات مانند نان سنگک، شیر، پنیر، مغزها مانند گردو و بادام، تخم مرغ، میوه و آبمیوههای طبیعی در وعده صبحانه میتواند محرک خوبی برای فعالیتهای مغزی باشد.
همچنین مصرف میان وعدههای سالم مانند انواع مغزها نظیر پسته، بادام، فندق، گردو، بادام زمینی، کنجد، همچنین خشکبار و میوههای خشک، میوه و آبمیوههای تازه و طبیعی، شیر، نان و پنیر و گردو یا تان و کره بادام زمینی میتواند به کارایی بهتر و تمرکز دانش آموزان و دانشجویان کمک کند.
عوارض کمبود ریز مغذیها
آهن: کمبود آهن میتواند منجر به کاهش حافظه، تمرکز و احساس خستگی در دانش آموزان و دانشجویان شود؛ منابع غذایی آهن شامل انواع گوشتها (قرمز و سفید)، انواع حبوبات، انواع مغزها و خشکبار است.
کلسیم: کمبود کلسیم میتواند باعث اختلال عصبی شود؛ مواد غذایی حاوی کلسیم شامل انواع لبنیات کم چرب، انواع کلمها و مغزهایی مانند بادام و کنجد است.
فسفر: عنصر مهم در تامین انرژی سلولهای مغزی است و کمبود آن میتواند متابولیسم مغز را تحت تاثیر قرار دهد؛ مواد غذایی حاوی فسفر شامل ماهی، تخم مرغ و مغزها است.
آنتی اکسیدان ها: این ریز مغذیها به سلامت سلولهای سیستم اعصاب و مغز کمک میکند؛ عدم خون رسانی صحیح به سلولهای مغزی، موجب ضعف حافظه میشود؛ میوهها و سبزیهای تازه سرشار از آنتی اکسیدان است.
ویتامین C: یک آنتی اکسیدان قوی است که برای سلامت سلولهای مغزی اهمیت دارد. این ویتامین برای تولید «سروتونین»، «دوپامین» و «نوراپی نفرین» که انتقال دهندههای عصبی هستند، نقش مهمی دارد. میوهها و سبزیهای تازه از جمله لیمو ترش، پرتقال، توت فرنگی، کیوی، گوجه فرنگی و سبزیهای سبز تیره مانند اسفناج و جعفری غنی از ویتامین C است.
ویتامین E: این ویتامین یک آنتی اکسیدان است که مغز را از آسیب حفظ میکند. این ویتامین در روغنهای گیاهی یافت میشود.
ویتامینهای گروه B: تیامین یا ویتامین B۱ که در غلات سبوس دار، جوانه غلات، مغز دانهها وجود دارد. تمام سلولهای بدن از جمله سلولهای عصبی برای تولید انرژی نیازمند تیامین است. این ویتامین میتواند فعالیت فکری را بهبود ببخشد و حافظه را تقویت کند. نیاسین یا ویتامین B۳ در انواع گوشت قرمز و سفید و جگر وجود دارد که برای فعالیت مغز ضروری است.
ویتامین B۶ که در ساخت سروتونین و نوراپی نقش دارد، در بهبود روحیه و هیجانها نقش دارد؛ «نوراپی نفرین» کمک میکند که مغز متمرکز و هشدار پذیر باشد؛ این ویتامین در انواع گوشت ها، مغز دانهها و لبنیات وجود دارد.
ویتامین D: ویتامین D باعث ایجاد تعادل یونهای فسفر و کلسیم میشود که تعادل این یونها برای عملکرد سلولهای عصبی بسیار اهمیت دارد؛ این ویتامین در غذاهای دریایی، لبنیات و زرده تخم مرغ وجود دارد؛ همچنین پوست ما در تماس با آفتاب این ویتامین را تولید میکند.