پژوهشگران نخبه دانشگاه صنعتی ارومیه موفق به ساخت مدار قرائتگر برای حسگرهای شتاب سنج خازنی شدند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی، عضو هیئت علمی گروه مهندسی برق دانشگاه صنعتی ارومیه دراین خصوص گفت: مدارهای مجتمع از گوشی تلفن همراه تا ادوات پزشکی و نظامی و صنعتی، نقش بسزایی در زندگی روزمره ما دارند زندگی روزمره ما با الکترونیک و محصولات الکترونیکی و در قلب آنها تراشههای الکترونیکی عجین شده است.
دکتر اسماعیلی که تمامی دوران تحصیلات خود را دررشته الکترونیک و مخصوصاً میکروالکترونیک سپری کرده است افزود: مطالعات و طرحهای خود را بعد از فارغ التحصیلی در دانشگاه صنعتی ارومیه در همین زمینه ادامه داده ام همچنین طرحهای متعددی را در زمینههای مختلف ساخت تراشه انجام داده ام که از مهمترین آنها میتوان به ساخت تراشه مبدل آنالوگ به دیجیتال ۱۲ بیتی با نرخ نمونه برداری ۱۰۰MS/s، تراشه ۱۶Gbps transceiver، تراشه مبدل دیجیتال به آنالوگ ۱۴ بیتی با سرعت ۲۵۰MHz و ساخت مبدل آنالوگ به دیجیتال ۱۶ بیتی با نرخ نمونه برداری ۲۵۰S/s نام برد.
وی عنوان کرد: البته مدارهای مجتمع دیگری نیز که شامل بلوکهای دیجیتال بوده اند نیز مورد مطالعه و طراحی قرار گرفته اند این مطالعاتها غالباً به صورت طرحهای صنعتی بوده اند و نتایج آنها در مجلات معتبر به چاپ رسیده است.
اسماعیلی گفت: آخرین تراشه ای که موفق به ساخت آن شدم یک مدار قرائتگر برای حسگرهای شتاب سنج خازنی بود ساخت یک تراشه الکترونیکی دارای چند مرحله است در مرحله اول باید مدار طراحی شده توسط نرم افزارهای تخصصی شبیه سازی شود تا جواب مطلوب حاصل شود که بعد از نهایی شدن مدار، یک طرح قابل ساخت که به اصطلاح به آن layout گفته می شود از مدار مورد نظر تهیه می شود و به کارخانه سازنده تراشه ارسال می گردد تا به صورت فیزیکی ساخته شود .
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی ارومیه افزود: طراحی و ساخت قرائتگر شتاب سنج خازنی که انجام شد بنده به همراه دکتر حدیثه بابازاده و تعدادی از دانشجویان کارشناسی و دکتری توانستیم که تراشه مورد نظر را ساخته و ارزیابی کنیم.
اسماعیلی گفت: شتاب سنج ها کاربردهای گسترده ای درابزارهای الکترونیک مصارف خانگی، ادوات پزشکی، کاربردهای فضایی و نظامی دارند شتاب سنج های الکترونیکی از دو قسمت عمده میکروماشینی و میکروالکترونیکی تشکیل شده اند ساخت حسگر شتاب سنج توسط پروسه های میکروماشینی و با تکنیک های خاصی صورت می گیرد که خوشبختانه در داخل کشور در چندین مرکز امکانات و علم لازم برای طراحی و ساخت انواع آنها وجود دارد.
وی گفت: اما ساخت قسمت الکترونیکی آن در داخل کشور توسط دانشمندان داخلی با وجود مقالات زیاد منتشر شده در این زمینه تاکنون به وقوع نپیوسته بود خوشبختانه دانشگاه صنعتی ارومیه در طرح مشترکی با همکاری مرکز میکروماشین ارومیه توانست به این مهم دست یابد.
اسماعیلی افزود : پس از حدود سه سال مطالعه و شبیه سازیهای مختلف و ارایه ساختار مناسب برای سنسور طراحی شده گروه طراحی موفق شد پس از طراحی مدارات لازم و ساخت این تراشه و انجام تست ها و آزمایشهای مربوطه به نتیجه مطلوب دست یابد.
وی در پایان تصریح کرد: با ادامه این طرح و ارایه طراحی های بهتر محصول بدست آمده در یکی از شرکتهای فناوریهای نوین مستقر در مرکز رشد دانشگاه صنعتی ارومیه وارد مرحله تجاری سازی می شود .