معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: والدین باید به تغذیه فرزندان به ویژه در طول سال تحصیلی توجه ویژه داشته باشند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، دکتر پژمان بختیارینیا گفت: تغذیه بر رشد و نمو دوران کودکی و نوجوانی تأثیر میگذارد و هرگونه اختلال در نحوه تغذیه، ممکن است کودک و نوجوان را به سرعت در معرض خطر سوء تغذیه قرار دهد، بنابراین باید توجه داشت که تا ۴۵٪ از رشد اسکلتی و ۱۵ تا ۲۵٪ از قد بزرگسالی در مرحله نوجوانی اتفاق میافتد.
وی افزود: درحال حاضر مصرف زیاد غذاهای چرب و سرخ شده، فست فودها و نمک همراه با کم تحرکی از جمله مشکلاتی است که در الگوی مصرف غذایی و سبک زندگی دانش آموزان وجود دارد و لازم است والدین و دانش آموزان به توصیههای کارشناسان تغذیه، مراقبان سلامت، بهورزان و مربیان بهداشت توجه ویژه داشته باشند.
دکتر بختیاری نیا ادامه داد: توصیه میشود دانش آموزان حتی الامکان تنوع غذایی داشته باشند و در برنامه غذایی روزانه از گروههای غذای اصلی شامل نان و غلات، میوهها، سبزیها، شیر و لبنیات، گوشت و تخم مرغ، حبوبات و مغزها استفاده کنند. صبحانه وعده غذایی بسیار مهمی است که همراه با خواب به موقع و کافی شبانه به دانش آموز کمک میکند تا فعال و متمرکز بماند؛ بنابراین تاکید میشود برای صبحانه مقوی دانش آموز، از انواع نان بویژه نانهای تیره و سبوس دار در کنار مواد غذایی حاوی پروتئین مانند پنیر و تخم مرغ استفاده شود. همراه کردن این اقلام غذایی با شیر و مغز دانههایی مثل گردو به تأمین مواد مغذی مورد نیاز بدن دانش آموزان کمک خواهد کرد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز میگوید: دانش آموزان علاوه بر سه وعده غذایی اصلی، به میان وعده نیز نیاز دارند. بهترین میان وعدهها برای دانش آموزان عبارتند از: لقمه نان و پنیر و گردو، انواع میوهها (سیب، پرتقال، نارنگی، موز، هلو، زردآلو، لیمو شیرین) و سبزیجات تازه (مانند هویج، کاهو، خیار)، میوههای خشک (ماننده برگه میوهها، کشمش، انجیر خشک، مویز، توت خشک)، مغزدانهها (مانند گردو، فندق، پسته و بادام)، شیر و بیسکویتهای سبوس دار.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان با تاکید بر استفاده از ساندویچهای خانگی که در تهیه آنها نمک و روغن کمتری بکار رفته تاکید و اضافه کرد: مصرف آبمیوههای صنعتی به عنوان میان وعده، یکی از الگویهای نادرست تغذیهای دانش آموزان است، زیرا این نوشیدنیها حاوی شکر زیاد هستند و یکی از دلایل اضافه وزن و چاقی دانش آموزان در همه دنیا مصرف بیرویه آبمیوههای صنعتی است. بهتر است به جای آبمیوههای صنعتی و نوشابهها، دانش آموزان را به نوشیدن شیر پاستوریزه تشویق کرد که بهترین نوشیدنی برای سلامت و رشد آنان محسوب میشود، در صورتیکه دانش آموز آب آشامیدنی به همراه خود میبرد، ظرف آب را باید روزانه قبل از پر کردن شست و شو داد.
وی گفت: یکی از نکات بسیار مهم در وعده غذایی ناهار دانش آموزان، زمان مصرف آن است که نباید خیلی به تأخیر بیفتد. توصیه میشود دانش آموزان شیفت بعد از ظهر، وعده غذایی ناهار خود را قبل از حضور در مدرسه مصرف کنند و این وعده به بعد از تعطیل شدن مدرسه موکول نشود.