مدیر کل امور فرهنگی ایرانیانِ خارج از کشور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: اندیشکده ایرانیانِ خارج از کشور در تهران، با همکاری جمعی از سفرا و رایزنان فرهنگی سابق کشورمان راه اندازی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرتضی صبوری دستیار رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و مدیر کل امور فرهنگی ایرانیان خارج از کشور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود: این اداره کل هم از منظر ذاتی وظایف سازمانی خودش و هم از منظر عضویت در شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور که ریاست آن با رئیس محترم جمهور و دبیری آن با وزیر محترم امور خارجه است؛ در کارگروه فرهنگ و رسانه عضویت دارد و با کارگروه ها و دستگاه های ذیربط در وظایفی که مربوط به حمایت و پشتیبانی از حقوق و درخواست ها و نیازهای ایرانیان خارج از کشور است همکاری می کند و برنامه های مصوب سالانه سازمان و شورای عالی ایرانیان را مورد پیگیری و اقدام قرار می دهد.
مدیر کل امور فرهنگی ایرانیان خارج از کشور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: این اداره همه فعالیت های آن با رویکرد فرهنگی و رسانه ای است و اقداماتی را برای حمایت از هموطنان ایرانی خارج از کشور در دستور کار دارد. رویکرد محوری این فعالیت ها، حفاظت و تقویت هویت ملی و دینی هموطنان در خارج از کشور است.
صبوری افزود: هموطنی که مهاجرت او دائمی باشد و در آنجا تشکیل زندگی و خانواده بدهد به تدریج هویت ملی اش با توجه به شرایط محیطی کم رنگ می شود. به ویژه در حوزه فرزندان، ما با چالش هویتی جدی مواجه می شویم. این فرزندان، زبان فارسی بلد نیستند و نمی توانند بخوانند و بنویسند و حتی اگر صحبت بشود متوجه نمی شوند. با اینکه خانواده های ایرانی اصرار دارند تا آنجا که امکان پذیر است نگذارند فاصله جغرافیایی باعث شود فرزندانشان، هویت ملی و تاریخی خودشان را از دست بدهند. ولی این نتیجه طبیعی حضور در سرزمین غیرمادری است و حسب طول زمانی که در آن کشور سکونت دارند عارضه تضعیف هویت، خودش را به تدریج نشان می دهد.
وی گفت: برگزاری دوره های زبان فارسی و ایران شناسی جهت معرفی فرهنگ و تاریخ ایران، دوره های ویژه فرزندان ایرانی برای آشنایی با آداب و سنن آباء و اجدادی، در قالب جشنواره ها و فستیوال های مختلف به همت نمایندگی فرهنگی این سازمان اجرا می شود.
مدیر کل امور فرهنگی ایرانیان خارج از کشور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود: با اعزام متخصصان و مشاوران و همچنین برگزاری دوره های تخصصی سعی کردیم فرهنگ ایرانی -اسلامی را در بحث زندگی و خانواده، در جمع ایرانیان خارج از کشور داشته باشیم و با استقبال بسیار خوب هموطنان هم همراه است و خودشان متقاضی هستند که این دوره ها و اعزام ها بیشتر شود.
صبوری گفت: سیاست راهبردی در حوزه ایرانیان از منظر فرهنگی حفظ و تقویت هویت ملی ایرانیان است و هویت دینی آنها نیز ذیل هویت ملی تعریف و دنبال می شود.
وی افزود: مقام معظم رهبری در سال 1376 صحبتی درباره بحث مدیریت و برنامه ریزی برای ایرانیان خارج از کشور داشتند و خط مشی و مسیر راه، برای رسیدگی و همکاری و تعامل با هموطنان ایرانی در خارج از کشور است. ایشان می فرمایند: «به نظر من ما در مورد اتباع ایرانی مقیم کشورهای دیگر کوتاه می آییم. یعنی آن حساسیت لازم را به خرج نمی دهیم . این مساله آبروی ماست باید در این زمینه بنشینید و برنامه ریزی کنید کاری هم نداشته باشید که انقلابی است یا نیست فرقی نمی کند. ایرانی است.»
صبوری گفت: این فرمایش را باید سرلوحه کار خود قرار دهیم و بسیاری از چالش ها در حوزه ایرانیان خارج از کشور قابل رفع است.
وی افزود: پدیده مهاجرت و حضور هموطنان در خارج از کشور یک فرصت است و هموطنان خارج از کشور پل ارتباطی ما با جهان خارج و بازوان قوی دستگاه دیپلماسی فرهنگی کشور، جهت پیشبرد اهداف فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور هستند و می توانند در معرفی ایران به مخاطبان خارجی و خنثی سازی ایران هراسی و معرفی ایران واقعی به مخاطبان خارج از کشور نقشی مهم ایفا کنند.
مدیر کل امور فرهنگی ایرانیان خارج از کشور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: در جاهای متعددی، حضور پررنگ ایرانیان را داریم در برگزاری رویدادهای فرهنگی و هنری که مستقل از دولت عمل می کنند. برگزاری رویدادهای فرهنگی و دینی مانند گرامیداشت نوروز و شب یلدا ، پاسداشت شعائر اسلامی مانند ماه مبارک رمضان و ماه محرم ، ایام الله ولادت و شهادت ائمه معصومین (ع) باعث آشنایی مخاطبان خارجی با ظرفیت های فرهنگی تاریخی ایران می شود.
صبوری افزود: ما طرحی را در دستور کار داریم به اسم «طرح گردشگری فرزندان ایران»، بچه های ایرانی که تابحال ایران نیامده اند و ذهنیت مبهمی از کشورشان دارند بتوانند به ایران بیایند و سیاحتی داشته باشند و از نزدیک با سرزمین آباء و اجدادی خودشان، آشنا شوند.
وی گفت: طرحی داریم در زمینه «گرامیداشت و پاسداشت مفاخر ایرانی» که در خارج هستند و چهره های بین المللی و شاخص هستند.
مدیر کل امور فرهنگی ایرانیان خارج از کشور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود: برنامه دیگر در جهت «حمایت از فعالیت ها و تاسیس انجمن ها و مراکزی که مختص خود ایرانیان است» تا بتوانند فعالیت های فرهنگی و اقدامات جدی برای معرفی ایران داشته باشند.
صبوری گفت: «اندیشکده ایرانیان خارج از کشور در تهران» را با همکاری جمعی از نخبگان ایرانی که از خارج آمده اند تاسیس کرده ایم. جمعی از سفرا و رایزنان فرهنگی سابق کشورمان که جمعی فرهیخته و آشنا و مجرب در حوزه ایرانیان خارج از کشور هستند شکل گرفته است.
وی افزود: اندیشکده ایرانیان، پیشرفت خیلی خوبی داشته است و ما می توانیم به آینده این اندیشکده بسیار امیدوار باشیم. طرح های قابل توجهی را برای تعامل گسترده تر هموطنان خارج از کشور داشته باشیم و این نوید را می توانیم بدهیم که از درون این سازوکارها که بخشی دولتی است و بخش مهمتر آن خصوصی است بتوانیم شاهد اتفاقات خوبی در عرصه تعامل و همکاری بین هموطنان ایرانی خارج کشور و داخل باشیم.