سومین جشنواره فرهنگی و هنری حیدربابای شهریار با حضور پرشور علاقهمندان به شعر و فرهنگ و هنر ایران و آذربایجان، در روستای خشکناب زادگاه استاد شهریار برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز آذربایجان شرقی، همزمان با برگزاری این جشنواره نمایشگاههای متعدد در زمینههای صنایع دستی، تولیدات روستایی برگزار شد.
سرپرست استانداری آذربایجان شرقی در این مراسم با اشاره به جایگاه والای استاد شهریار در اعتلای فرهنگ و هنر ایرانی و اسلامی گفت: استاد شهریار شاعر انقلابی و دینی بود که اشعارش دارای مضامین عالی عرفانی، دینی و مرمداری بود و نکوداشت و بزرگداشت این استاد سخن، برای زنده نگهداشتن این مسیر ضروری است.
تراب محمدی ادامه داد: تعیین روز درگذشت شهریار به عنوان یک شاعر ملی به روز ملی شعر و ادب فارسی زیبنده این شاعر گرانقدر است زیرا از دانش آموز هشت ساله تا پیرمرد ۸۰ ساله حداقل ۲ شعر «علی ای همای رحمت» و «آمدی جانم به قربانت» این شاعر را شنیده و در یاد دارد.
وی اظهار کرد: شهریار، پیشروی جریان شعرای مذهبی است و اشعار دقیق حاوی مضامین بالا و آرایههای ادبی نشاندهنده ریشه قوی دینی در این شاعر است. راز محبوبیت شهریار، مردم داری، وارستگی بی نظیر شخصیتی و به خصوص تسلط بر ۲ زبان فارسی و ترکی است.
بلاغی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان شرقی هم در این نمایشگاه بیش از ۲۰۰ اثر در زمینههای شعر، مقاله و خوشنویسی از هنرمندان مختلف در بیش از ۱۹ استان کشور به دبیرخانه جشنواره ارسال شده بود که در این جشنواره از آثار برتر هر سه بخش تجلیل شد.
با برگزاری این جشنواره هفته برنامههای شعر و ادب فارسی در استان و کشور و برخی کشورهای خارجی نیز آغاز شد.
قرار است در هفته شعرو ادب فارسی بیش از ۱۲۰ برنامه مختلف در نقاط مختلف کشور و رایزنیهای فرهنگی در کشورهای مختلف برگزار شود.
روستای «خشکناب» شهرستان بستان آباد خاطرات شیرینی از کودکیهای «سیدمحمدحسین بهحت تبریزی» (شهریار) دارد و هنوز هم صدای اشعارش در میان تپهها و کوههای اطراف این روستا به گوش میرسد.
شهریار در سال ۱۲۸۵ شمسی در روستای خشکناب بستان آباد به دنیا آمد و دوران کودکی خود را در این روستا و خانه پدریاش گذارند.
وی در سرودن گونههای شعر مانند قصیده، مثنوی، غزل، قطعه، رباعی و شعر نیمایی چیرهدست بود، اما بیشتر از دیگر گونهها در غزل شهره بود و از جمله غزلهای معروف او میتوان به «علیای همای رحمت» و «آمدی جانم به قربانت» اشاره کرد.
شهریار به امیرالمومنین علی بن ابیطالب (علیه السلام) ارادتی ویژه داشت و همچنین شیفتگی بسیاری به حافظ و فردوسی نشان می داد. شور و علاقه وی به انقلاب اسلامی، امام راحل، دفاع مقدس و همچنین به رهبر معظم انقلاب در شعرهایش موج می زند. مهمترین آثار شهریار به زبان ترکی منظومهٔ «حیدربابایه سلام» و منظومه «سهندیه» است که از معروفترین آثار ادبیات ترکی آذربایجانی بهشمار میروند و شاعر در آنها از اصالت و زیباییهای روستای دوران کودکیش و کوه سهند یاد کردهاست.
شهریار ملک سخن ایران زمین سرانجام در ۲۷ شهریور ۱۳۶۷ پس از یک دوره بیماری، رخ در نقاب خاک کشید و پیکر وی با حضور جمع زیادی از مردم، مسئولان و شیفتگان شعر و ادب در مقبره الشعرای تبریز به خاک سپرده شد. سالروز خاموشی او در تقویم کشورمان به روز ملی شعر و ادب فارسی نامگذاری شده است.