اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت با چالشهای مالی مواجه است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، افزایش هزینههای تامین و کاشت نهال اکنون به چالشی عمده برای اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت تبدیل شده است.
درویش کارشناس محیط زیست، میگوید: براساس قانون هوای پاک دولت موظف است سالانه ۳۰۰ هزار هکتار طرحهای درختکاری و مقابله با بیابان زایی را اجرا کند.
سطح پوشش طرح کاشت یک میلیارد درخت قرار است در طول ۴ سال اجرا، یک میلیون ۴۴۰ هزار هکتاری شود.
زارع محقق و استاد دانشگاه گفت: از الان تا ۲۰ سال بعد پیش بینیها نشان میدهد که چالشهای گرم شدن زمین در مملکت ما در دهههای پیش رو خصوصا نواحی داخلی فلات ایران با چالشهای بیشتری مواجه خواهد بود.
علیجانی کارشناس منابع طبیعی گفت: درختکاری یکی از مهمترین و موثرترین اقدامات برای کاهش اثرات تغییر اقلیم است .
براساس اعلام سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، امسال میزان تولید نهال در کشور به ۱۱۶ میلیون رسیده که در مقایسه با پارسال نصف شده است.
شعبانیان معاون امور جنگل منایع طبیعی درباره میزان تولید نهال امسال میگوید:تولید نهال خوب بود ولی در مقایسه با پار سال در این زمان ما بیش از ۱۵۰ میلیون نهال تولید کرده بودیم ولی امسال یک مقدار از برنامه عقب هستیم.
مسئولان اجرای طرح کاشت یک میلیارد میگویند، علت اصلی این کاهش تولید، بودجه است
سرپرست سازمان منابع طبیعی درباره بودجهای که تاکنون اختصاص و پرداخت شده است میگوید:بخشی از اعتبارات حدود ۴۰ میلیارد تومان تامین شد.
فلسفی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: ۲۳۷ میلیارد مصوب شده و فقط ۴۶ میلیارد اختصاص داده شده است آن هم از طریق اوراق یعنی پول نبوده کاشت یک میلیارد اصله درخت ۱۸ همت پول میخواهد که این عدد پیش بینی بعمل نیامده است.
موضوعی که البته درکنار راهکارها، تجربههایی هم برای کاشت درخت و تامین مالیش وجود دارد.
پیروی کارشناس مرکز پژوهشهای مجلس گفت: موضوع تبصره ۲ و ۳ ماده ۶ قانون معادن را ۱۲ درصد حقوق دولتی و ۱۵ درصد حق الارض اکتشافی که معمولا بعد از فعالیتهای معدنی انجام میشود به سازمان منابع طبیعی اختصاص دادند در لایحه ۱۴۰۳ حدود ۵۵ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده که حقوق دولتی گرفته میشود.۱۲ درصد ان حدود ۶ هزار میلیارد
تومان هست، کل مصوبی که برای سازمان منابع طبیعی دیدند ۴۶۰ میلیارد تومان هست. موضوع بعدی اینکه اساسا این ۱۲ درصد هیچ وقت اختصاص پیدا نمیکند.
فلسفی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت:طرحهای کاشت نهال و توسعه جنگل بهمت و مشارکت مردم انجام میشود. خیلی از نهادهای خیره و مردمی ورود پیدا میکنند و منابع مالی را برای هر درخت تامین میکنند؛ که این اقدامات قاعدتا از منابع دولتی تامین پذیر نیست.
بر اساس برآوردهای سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، هزینه تولید هر نهال ۷۵ تا ۱۰۰ هزار تومان است و با توجه به تولید ۲۵۰ میلیون نهال در هرسال، تامین اعتبارات و بودجه مورد نیاز این طرح از عهد سازمان منابع طبیعی و ابخیزداری خارج است.