به گفته استاندار کردستان ظرف یک ماه آینده ۷۰۰ هکتار دیگر به مجموع ۲ هزار و ۷۰۰ هکتار زمینهای آبی پایاب سد گاران اضافه و از فشار آبی به دریاچه زریبار کاسته میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز کردستان، اسماعیل زارعی کوشا در جلسه استانی ساماندهی تالاب زریبار مریوان اظهار کرد: تالاب زریبار ظرفیتی برای استان و شهرستان مریوان است و سیمای بصری دریاچه از بهم ریختگی ناشی از دستفروشان باید سامان داده شود.
وی افزود: آسیبشناسی مدیریت مجموعه گردشگری زریبار الزامی و نیاز به یک ساماندهی همهجانبه با ورود همه دستگاههای اجرایی و نظارتی است.
وی افزود: طرح جامع گردشگری در کنار طرح جامع زیست محیطی زریبار لازم است تا به الگویی ارزنده تبدیل شود و کاری کرد که سرمایه گذاران برای ورود به این حوزه مشتاق شوند.
استاندار کردستان با بیان اینکه تقویت رشتههای ورزشی آبی و هوایی خود کمک شایانی برای توسعه گردشگری در منطقه است، اضافه کرد: فضایی باید ایجاد شود تا کردشگری به عنوان رکن اصلی اقتصاد استان حفظ و تقویت شود.
زارعی کوشا یادآور شد: تا سال ۱۴۰۱، فاضلاب ۱۱ روستا به دریاچه وارد میشد که در کمترین زمان این مشکل برطرف شد.
وی تاکید کرد: بهترین دوره مدیریت زریبار در سه سال اخیر بوده که یاس و ناامیدی را نسبت به نابودی این تالاب با انتقال ۲۰۰ تا ۴۰۰ مترمکعب آب از سد گاران، برطرف کرد.
استاندار کردستان با بیان اینکه این ظرفیت باید برای استان ماندگار شود، افزود: جمعیت گردشگران مریوان از ۱۵۰ هرار نفر به چهار میلیون نفر در تعطبلات عید نوروز تا عید فطر امسال رسید.
زارعی کوشا اربعین را مهمترین بستر تبلیغ رایگان برای گردشگری مریوان دانست و بر لزوم تشویق سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در این تالاب تاکید کرد.
وی به این هم اشاره کرد که کشت برنج در حاشیه زریبار بشدت کاهشی شده و شهرداری هم باید میزان برداشت برای فضای سبز را کاهش دهد.
استاندار کردستان ادامه داد: نبود کمربندی موضوع حیاتی مریوان و بسیار نگران کننده است که روزانه صدها وسیله سنگین ترانزیتی در ان تردد دارند و خبلی وقت پیش باید انجام میشد.
زارعی کوشا با بیان اینکه در صدد بودیم تا از طریق مصوبات سفر رییس جمهور این کمربندی احداث شود، افزود: ۵۰۰ میلیارد ریال از محل ستاد اربعین برای کنارگذر شرقی مریوان اختصاص یافته که عملیات اجرایی آن به زودی آغاز میشود.
وی یادآور شد: ۲۵ هکتار تملک اراضی برای توسعه پایانه مرزی باشماق با قرارداد پنج هزار میلیارد ریالی به پیمان رفته که کاری ماندگار خواهد بود.
زارعی کوشا تاکید کرد: سند صیانت و حفاظت از تالاب زریبار مصوب شود و شهردار طرحی را فراهم کند تا مدیریت جامع گردشگری با همکاری محیط زیست انجام و تا پایان سال مجموعه نمونه گردشگری زریلار را شاهد باشیم.
مدیرکل دیوان محاسبات کردستان هم گفت: گفته میشود که شهرداری ۲۰ سال است در تالاب زریبار هزینه میکند، اما در قبال این هزینه، درآمد نیز کسب کرده و یک ریال هم به محیط زیست پرداخت نکرده است.
مجتبی مقیاسی افزود: شهرداری باید بابت قرارداد سه ساله قبلی چهار میلیارد ریال به حساب خزانه واریز میکرد که بعد از پایان قرارداد، آنهم به اجبار واریز کرد.
وی یادآور شد: موافق برگزاری مزایده و واگذاری مجموعه گردشگری تالاب به شهرداری، اما بر اساس قیمت کارشناسی هستیم.
مدیرکل دیوان محاسبات کردستان از انجام ساخت وساز غیرمجاز توسط شهرداری در محوطه این تالاب و بدون اخذ مجوز از محیط زیست انتقاد کرد و افزود: متولی تالاب طبق قانون محیط زیست است و باید هر نوع ساخت وساز با مجوز این اداره باشد.
مقیاسی تاکید کرد: تالاب زریبار ظرفیت این دارد که از لحاظ درآمدی کل استان را تامین کند، اما مدیریت در حوزه گردشگری ضعیف است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان مریوان هم گفت: پارسال تمام انرژی کارکنان این اداره، روی اطفای آتش سوزی در تالاب بود.
حبیبالله دبستانی تاکید کرد: باید همواره آب سد گاران به تالاب زریبار انتقال یابد تا از خشک شدن نیزارها و آتش سوزی در این دریاچه ممانعت شود.
در این جلسه وضعیت و تعیین تکلیف گنارگذر غربی شهر مریوان که از غرب تالاب بینالمللی زریبار میگذرد بررسی شد تا مطابق مصوبات کنوانسیون بینالمللی رامسر باشد.
همچنین از هویت بصری تالاب بین المللی زریبار رونمایی و تفاهم نامه سند جامع مدیریت این تالاب امضا شد.
دریاچه زریوار یکی از بزرگترین دریاچههای آب شیرین دنیا و محبوبترین جاذبه گردشگری کردستان بشمار میرود.
دریاچه زریوار به عنوان صد و دومین اثر، در فهرست ملی میراث طبیعی ایران ثبت شده است.