دکتر بدرالزمان قریب مشهور به بانوی واژهها، نخستین کرسی زبان سُغدی را تأسیس کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اراک؛ دکتر بدرالزمان قریب یا بانوی واژهها اصالتا اهل روستای گرکان و بزرگی از خاندان بزرگ قریب است.
او در یکم شهریور سال ۱۳۰۸ به دنیا آمد. مدرک کارشناسی را از دانشگاه تهران، ارشد را از دانشگاه پنسیلوانیا و دکترای خود را ازدانشگاه بروکلی کالیفرنیا گرفت و پس از بازگشت به ایران استادیار دانشگاه شیراز و بعد استاد دانشگاه تهران شد.
قریب نخستین کرسی زبان سُغدی را تأسیس کرد و فرهنگنامه زبان سغدی را در ۱۰ سال به زبانهای سغدی و فارسی و انگلیسی به رشته تحریر درآورد.
دکتر بدرالزمان قریب علت علاقه اش به زبان سغدی را ورود بیشترین لغت از زبان سغدی به زبان فارسی است.
دکتر ژاله آموزگار زبان شناس و پژوهشگر، در بزرگداشت دکتر بدرالزمان قریب میگوید: این راه را با دانش و تلاش خود باز کرد. خوب درس خواند، نمرههای خوب گرفت، رتبه اول شد تا این موقعیت را بدست آورد.
وی در رابطه با فرهنگنامه دکتر قریب اینگونه میگوید:زمانی که اثر ارزنده و ماندنی فرهنگ سغدی خانم دکتر قریب منتشر گشت و بعنوان کتاب سال برگزیده شد ما همگی به خود بالیدیم، چون این رویداد نشان درخشنده از فرهنگ ریشه دار این سرزمین بود.
دکتر بدرالزمان قریب حدود ۳۰ سال از عمر خود را صرف به آموزش زبانهای ایران باستان کرد و با این کار هویت ایرانی را به نسلهای بعد انتقال داد.