نخستین اَبَر ماه امسال که به «اَبرَ ماه آبی» نیز خوانده میشود، امشب در آسمان خودنمایی و سپهر تاریک شب را نورانی میکند.
اَبَر ماهی که امشب در آسمان پدیدار میشود درواقع به رنگ آبی نیست بلکه این نام برای آن انتخاب شده است؛ به گفته کارشناسان زمانی که در یک فصل، چهار بار ماه کامل داشته باشیم، به سومین ماه آن فصل «آبی» گفته میشود.
کارشناس و مدرس مرکز نجوم ادیب اصفهان گفت: امسال برای چهار بار شاهد پدیده اَبَر ماه در آسمان شب خواهیم بود که امشب، نخستین مورد آن است و موارد دیگر در ماههای شهریور، مهر و آبان اتفاق میافتد.
حسام لطفی، وقوع این پدیده را سه تا پنج مرتبه در سال برشمرد و افزود: مدار گردش قمر ماه به دور سیاره زمین به شکل بیضی است و زمین در یکی از ۲ کانون این مدار بیضی قرار دارد.
وی ادامه داد: با توجه به بیضی شکل بودن مدار چرخشی ماه به دور زمین، این قمر در برخی مواقع دورتر یا نزدیکتر است و زمانی که در فاصله نزدیک قرار میگیرد به آن «حضیض مداری» گفته میشود.
این کارشناس نجوم افزود: زمانی که ماه بصورت کامل (بدر) بوده و در حالت حضیض مداری و نزدیکترین فاصله به زمین قرار داشته باشد به آن «اَبَر ماه» گفته و درمقایسه با شبهای دیگر از دید ناظر زمینی مقداری درخشانتر و بزرگتر دیده میشود.
لطفی تاکید کرد: ابر ماه خیلی بزرگتر از ماه کامل عادی دیده نمیشود و مردم انتظار نداشته باشند که یک ماه بسیار بزرگ را نسبت به دیگر مواقع ببینند.
وی، اَبَر ماه امشب را پس از غروب خورشید در آسمان قابل رویت دانست و گفت: نام «اَبَر ماه آبی» ارتباطی به رنگ ماه ندارد بلکه فقط یک نامگذاری بدون مبنای علمی است.
وی اضافه کرد: در پدیده مورد نظر، این قمر نسبت به زمانی که در فاصله دورتری از زمین قرار دارد تا ۳۰ درصد پرنورتر دیده میشود.
به گفته وی، از بین چهار پدیده اَبَر ماه امسال، اَبَر ماهی که در مهر دیده میشود از دیگر موارد نزدیکتر به زمین خواهد بود.
لطفی به علاقهمندان به عکاسی از این پدیده نجومی توصیه کرد که با توجه به نور زیاد ماه در این شب هنگام تصویربرداری، میزان نوردهی دوربین را کاهش دهند و بزرگنمایی بیشتری روی آن داشته باشند.
وی افزود: عکاسی از اَبَر ماه با پس زمینه یکی از عوارض زمینی مانند آثار تاریخی، کوه و درخت تصاویر زیبایی را خلق میکند.