نشست علنی مجلس با دستور کار بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم از صبح امروز آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، پزشکیان،رئیس جمهور که صبح امروز برای دفاع از برنامههای وزرای پیشنهادی خود در صحن مجلس حضور یافته بود گفت : دولتی که امروز به مجلس معرفی شده دولت وفاق ملی است.دولت وفاق ملی دولت همۀ مردم ایران است و ملتزم به رعایت قانون اساسی و حقوق همه مردم ایران و تحقق برنامه هفتم توسعه است.
رئیس جمهور افزود : ایران باید به کشوری توسعهیافته و به جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه با هویت اسلامی و انقلابی تبدیل شود و این هدف محقق نمی شود مگر اینکه با تمام وجود این چشمانداز را باور داشته باشیم.
پزشکیان با اشاره به اینکه بیمیلی مردم در حضور پرشورتر در انتخابات نشانهای از دلسردی بود، گفت :مردم نشان دادند به کشور و انقلاب شان علاقه مندند واگر صدای مردم به موقع شنیده نشود سرخوردگیها و ناامیدیهای فزاینده شکل میگیرد که نتیجۀ آن نابودی اعتماد و سرمایه است و اقدام مشترک و همدلانه قوا برای حل مشکلات نیاز ضروری امروز کشور است .
کشور در شرایط خطیر و مردم در وضعیت سخت اقتصادی قرار دارد
رئیسجمهور در ادامه با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب افزود : ایشان به صراحت اعلام داشتند که توفیق دولت، موفقیت نظام است. چه توفیقی بالاتر از کم کردن تهدیدها و مخاطرات برای کشور و کاستن از رنجهای معیشت مردم و حفاظت از امید خلق شده در میان قشرهای مختلف مردم است.چاره کار فهم مشترک این وضعیت و اقدام مشترک و همدلانه همه قوا برای پاسخگویی به خواسته مردم است.
وی گفت : کشور در شرایط خطیر و مردم در وضعیت سختی قرار دارند. بیعدالتی و ناترازی در بخشهای قالب اقتصادی، اجتماعی، محیط زیستی، آموزشی و فرهنگی همه را در بر گرفته است.مسائل جامعه مزمن شده و تدابیر و رویههای جاری قادر به حل مسائل نیستند. مردم احساس نارضایتی دارند، ما را پاسخگوی نیازهای خود نمیبینند و بی میلی آنان برای مشارکت در انتخابات نشانهای از دلسردیهاست اما مردم نشان دادند که به کشورشان علاقه دارند و اگر رویه اثربخشی برای حل مشکلات به کار گرفته شود با تمام وجود در صحنه حاضر خواهند شد.
رئیس جمهور افزود: رسالت دولت چهاردهم، تأمین آموزش عادلانه و با کیفیت برای همه مردم، صرف نظر از جنسیت، قومیت، مذهب و منطقهای که در آن زندگی میکنند، توسعه زیرساختها، تحصیل و تامین منابع لازم برای تحقق اهداف، تنظیمگری و وضع مقررات ضروری، تأمین امنیت و تقویت اقتدار ملی است.
وی تاکید کرد: برقراری و تنظیم مناسبات بینالمللی با رعایت اصل عزت، حکمت و مصلحت، مبارزه با دشمنان عزت، اقتدار و استقلال کشور، آبادانی سرزمین و توسعه رفاه اجتماعی و ایجاد محیط اجتماعی برای رشد فضایل از دیگر رسالتهای دولت چهاردهم است.
رئیس جمهور با بیان این که اصول و ارزشهایی که ما به آن معتقدیم، رسالت ما و چشمانداز ماست، افزود: براساس فرمایش حضرت علی (ع) مبنای درستی یک حکومت، چیزی که مردم پشت آن حکومت و قدرت میگویند، است.
پزشکیان ادامه داد: وظیفه حاکمیت، عمل صالح، یعنی رضایت مردم است؛ این اصلیست که ما با تمام وجود به آن معتقدیم. آنچه باعث میشود، هوای مردم را نداشته باشیم، هوای نفس است. قرآن میفرماید خدا بالاتر است، تو با این مردم امتحان میشوی، و بعد بیان میکند خودت را در مقابل جنگ با خدا قرار نده، نارضایتی مردم جنگ با خدا ونارضایتی مردم نارضایتی خداست.
رئیس جمهور افزود:رسالت و وظیفهما ایجاد رضایت و آرامش در ملت و جامعه است. اگر مردم بدانند ما با باور و اعتقاد و تمام وجودمان در پی حل مشکلات آنها هستیم و بر اساس عدالت بدون توجه به اینکه چه کسی کجا و در چه منطقهای زندگی می کند با آنها برخورد کنیم، بدون اینکه تبعیض نژادی، جنسی، مذهبی و قومی و ناحیهای برای آنها قائل شویم.اگر منصفانه با آنها برخورد کنیم این مردم پایبند و معتقد و محکم پشت این حکومت خواهند ایستاد ما این کار را نکردیم و این جزو با وفاق و همدلی و همراهی امکانپذیر نیست.
وی افزود: هیچ وقت، وقتی عفو کردی، احساس پشیمانی و ندامت نکن، هر وقت می خواهی برخورد کنی، سعی کن قبل از اینکه برخورد سخت کنی، راههای ملایمتآمیز و برخوردهای نرم را پیش بگیری. نگو من رئیسم، من حاکمم، نگو من امیر هستم و دستور خواهم داد و مردم باید اطاعت کنند، من بارها گفتهام این ادبیاتی که ما دستور میدهیم و دیگران باید اطاعت کنند این ادبیات ۳ مفسده دارد؛ قلب را سیاه میکند، دین را سست میکند و تغییرات و دگرگونیها و انقلابها را نزدیک میکند، شاخص اولیه کار ما رضایت مردم است.
پزشکیان گفت:باید با هدف همگرایی و توافق سازی با تمام دستگاه ها و قوا، تعامل مثبت داشته باشیم ، انسجام داخلی را تقویت کنیم و منافع ملی را بر منافع دستگاهی و جناحی مقدم شماریم.ارتقای نظام حکمرانی، تقویت قابلیت دولت برای حل مسائل و بحران های چند بُعدی و پیچیده پیش رو از طرق مختلف از جمله حکمرانی شاهد محور، حکمرانی شبکه ای، شایسته سالاری، یادگیری تجربیات جهانی و داخلی و پاسخگویی مبتنی بر برنامه ریزی و تقویت مؤلفه های قدرت هوشمند ملی اعم از قدرت نرم و سخت، انعکاس صدای بی صدایان، بی پناهان، محرومان و گوش فرادادن به فراموش شدگان، طرد شدگان؛ حاشیه نشینان و کسانی که تریبونی برای بیان خواسته های خود ندارند. است.
رئیس جمهور افزود : باید سیاست گذاری ها و تصمیم گیریها مبتنی بر شواهد و محاسبات و اتخاذ رویکرد علمی و کارشناسی و حل مسائل به جای اتکا به نظرات شخصی و سلایق و هیجانات ، بر مبنای عقلانیت و خرد جمعی شایستگان و کارشناسان باشد.
وی با اشاره به اینکه فساد ستیزی یکی از مهمترین ارزشهایی که به آن اعتقاد داریم، گفت: با قدرت آنرا پیگیری خواهیم کرد، احترام به آزادی بیان، انتقاد و گفتوگو ، گذر از دولت متصدی و تنظیمگر، بازگرداندن فعالیتهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به مردم و فراهم آوردن زمینه مشارکت بخش خصوصی و انحصارزدایی و رفع مداخلات از مهمترین برنامههای ماست.
پزشکیان در ادامه با طرح این سوال که ما چه تهدیدهایی داریم؟ گفت :آمریکا در رأس این تهدیدهاست، آمریکا تحریم می کند ولی اگر ما با هم باشیم، شاید بتوانیم تمام این تهدیدها را کمرنگ کنیم. در منطقه تنش و جنگ و خونریزیست،ارتباطمان با همسایگانمان ضعیف است، سرمایه اجتماعیمان کم، انسجام داخلیمان ضعیف و اعتبار دولت در قبال ملت کاهش پیدا کرده است ؛ اینها نقاط ضعفی است که داریم.
رئیس جمهور با اشاره به نقاط قوت کشور نیز افزود: مقام معظم رهبری با رویکرد عدالتخواهانه و فسادستیز که با سند چشمانداز و ابلاغ سیاستهای کلی، مسیر تحقق چشمانداز و مبنای مشترک همگان را فراهم آورده و همواره حامی دولتها بودند.هماهنگی ایجاد شده بین قوا، نقطه قوت بالاییست و طبیعتاً در هماهنگی با مجلس، عمیقتر، دوستانهتر و مهربانانهتر خواهد بود.همچنین برخورداری از حمایت و همکاری نهادهای تحت فرمان رهبری که ایشان به این نهادها فرمودند که حتماً ما در رسیدن به اهداف و چشمانداز کمک کنند.
وی با اشاره به اینکه کشورما از نظر جغرافیای سیاسی در حیاتیترین نقطه کره زمین قرار دارد ، گفت :داشتن مرزهای آبی و دسترسی به دریاهای آزاد که رؤیای بسیاری از کشورهاست، داشتن نیروی جوان و متخص، باسواد و باانگیزه برای کارها، رتبه سوم در علوم مهندسی دنیا، رتبه ۱۵ تولید علم دردنیا و دولت بالقوه ثروتمند و در اختیار داشتن داراییهایی با ارزش چون نفت، گاز و معادن را از دیگر نقاط قوت کشور است.
پزشکیان افزود: پس از انقلاب، تحولات عظیمی در شاخصهای زیرساختی ایجاد شداما، با همه اینها همچنان مسائل بنیادی و ریشهای ما حل نشده و سطح رضایت عمومی مردم پایین است . آسیبهای اجتماعی فزونی پیدا کرده و مهاجرت نیروهای کارآمد شتاب گرفته و امید به آینده روشن کمرنگ شده و وضعیت فقر و محرومیت، زیبنده جامعه ایرانی نیست. ما مشکل داریم؛ فساد و مناسبات رانتجویانه و معیوب رواج دارد. ناترازیهای بزرگ در بودجه و انرژی و مخاطرات عظیمی در مقوله آب، محیط زیست و صندوقهای بازنشستگی، کشور را تهدید میکند.
رئیس جمهور گفت : تاخیر طولانی در کریدورهای شمالی ،جنوبی ،شرقی وغربی یعنی خارج شدن از چرخه و از دست دادن مزیتهایی که داریم. در نوسازی و بازسازی حمل و نقل عمومی تاخیر داریم ،در صنعت، ماشینها و ابزارهای ما قدیمی و فرسوده اند ، تولید غیررقابتی است و با قیمت بالا و کیفیت پایین انجام میدهیم. جانمایی نادرست بنگاههای تولیدی و شهرکهای صنعتی از منظر علمی و اقتصادی و بهرهوری ،پراکندگی در ارائه خدمات آنها را با مشکل مواجه میکند، کاهش سرمایه اجتماعی و بی عدالتی متناسب با منطقه و قومیت و جنسیت و مذهب همه نقاط ضعف ماست.
وی با اشاره به اینکه در مرکز راهبردی انرژی جهان هستیم که ۷۱ درصد ذخایر نفت و ۶۹ درصد ذخایر گاز در این منطقه است ،افزود: به بازارهای صادراتی در این منطقه و امکان ترانزیت گسترده دسترسی داریم. در گروه بینالملل بریکس و شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و تفاهمات بلندمدتی با چین و روسیه داریم که فرصت بی بدیلی است.
پزشکیان گفت: با داشتن ۷۰ نوع ماده معدنی و در اختیار داشتن هفت درصد ذخایر معدنی جهان، ۶۰ میلیارد تن ذخایر معدنی داریم که فقط از هشت دهم درصد آن در سال استفاده می کنیم. دومین کشور در ذخایر گاز و سومین کشور در ذخایر نفت هستیم. مرزهای طولانی دریایی در شمال و جنوب و با ۱۵ کشور مرز مشترک داریم، از سویی دیگر در کانون ارتباطی ۲۵ کشور جهان قرار داریم، حدود ۷۴۴ میلیون نفر در منطقه ما حضور دارند که میتوانیم برای حضور دربازار و تجارت با آنها برنامه داشته باشیم.اما بسیاری از مسائل ما حل نشده است؛ چون به یک تفاهم مشترک در فهم مسأله نرسیدیم یا در اجرا همدل و هم صدا نبوده ایم.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه مهمترین سؤالی که باید به آن پاسخ دهیم اینست که چرا با توجه به کسب موفقیت های بسیار و تلاش های صادقانه در طی سال های بسیار، مسائل مهمی از قبیل عدالت، انصاف، افزایش سطح رفاه اجتماعی، پیشرفت کشور، رفع بیکاری، فقر، رشد پایدار اقتصادی و در یک کلمه اهداف امیدبخش و شوق آفرین چشم انداز محقق نشده است؟ گفت : اینکه الان کجاییم؟ چرا اینجاییم؟ چگونه می توانیم از اینجا به اهداف متعالی و چشم اندازی که دنبالش بودیم، برسیم؟ تا نتوانیم به این سؤالات پاسخ و با همین روشی که مسیر را طی کردیم، ادامه دهیم، تصور اینکه به جایی برسیم، دیوانگی است و امکان ندارد.
وی گفت : رهبر معظم انقلاب، قوا و نهادهای حاکمیتی را ملزم به این امر کردند؛ دولت وفاق ملی هم بر این اساس معرفی شده است؛ حال نوبت نمایندگان مجلس است تا نقش تاریخی خود را در عمل به این تدبیر و افق گشایی برای کشور ایفا کنند.اکنون زمان مفاهمه است نه مقابله و مناظره؛ مسائل مزمن و پایدار کشور جز در پرتو وفاق ملی حل نخواهد شد؛ مفهوم وفاق ملی یک رابطه دوطرفه است؛ همه اصحاب و ارکان تصمیم گیر باید در کنار یکدیگر برای حل و فصل مسائل قرار گیرند.بسیاری از مسائل ما حل نشده است؛ زیرا یا نتوانسته ایم به یک تفاهم مشترک در فهم مسأله برسیم یا در اجرا همدل و همصدا نبوده ایم؛ دولت من دست تفاهم به سوی فعالان عرصه خدمت گشوده ام و می خواهم در پرتو بسیج همگانی برای حل مسائل اقدام کنم. انتظار دارم که مجلس به عنوان عصاره ملت در این رویکرد راهگشا باشد؛ ضرورت بنیادی برای تغییر رویه های معیوب و ناکارآمد که می تواند راهگشا و امیدبخش باشد و ما را در حل مسائل یاری کند. داشتن نگرش نظام مند و پیوسته مربوط به همه مسائل کشور است.
۹ راهکار رئیسجمهور برای حل مشکلات اقتصادی کشور
پزشکیان در ادامه هدف دولت چهاردهم را تامین منافع ملی و برون رفت از وضعیت موجود دانست و افزود: درباره اصلاحات اقتصادی و سیاسی نیاز به اجماعسازی در داخل داریم. همه با اولویت حق و عدالت ، ایران برای همه ایرانیان ،دولتی که نماینده گروههای سیاسی و اقوام و گرایشها باشد و استفاده از روشهای علمی و استفاده از کارشناسان موافقیم و این نقطه شروع همگراییست.باید هدفمان تامین منافع ملی، منافع مردم و برون رفت از وضعیت کنونی باشد. نباید مصلحتهای بلندمدت مردم را فدای رضایتمندی کوتاه مدت خود کنیم.
رئیس جمهور افزود: تیم اقتصادی خود را موظف کردم که به صورت پیوسته با عموم مردم، نمایندگان آنها و نخبگان برای رسیدن به اهداف چشمانداز و سیاستهای کلی نظام صحبت کنند.باید بتوانیم در کنار وفاق به عنوان پیش شرط اصلی هر موفقیت به اصلاح ساختار، برنامه، مدیریت، و نظام اجرایی بپردازیم، همچنین برنامهریزی بر مبنای عملکرد، مدیریت بر مبنای مشارطه، مراقبه و محاسبه و اصلاح ساختار، رواج پاسخگویی، ارزیابی مبتنی بر نتیجه و حصول اطمینان از حرکت در مسیر هدف، نگرش نظامند به همه مسائل، شایستهسالاری و مبتنی کردن تصمیمات بر حقایق و شواهداز پیش شرط های اصلی از مختصات رویکرد ما به نظام اجرایی کشور است.
وی مقابله موثر با فسادرا ضرورت بسیار مهم کشور دانست و گفت :نیازمند عزم و اراده و همکاری برای اجرای قانون هستیم؛ ظرفیتی که از کد ملی، کد پستی، کد زمین و ماده ۱۶۹ مکرر مالیاتها و سپس پیوند دادن این دادهها ایجاد میشود، مناسب ترین روش برای ایجاد شفافیت و مقابله با فساد است.
پزشکیان گفت: مقام معظم رهبری در مراسم تنفیذ اولویت نخست کشور را بهبود وضعیت اقتصادی اعلام کردند. نظرسنجیها هم نشان میدهد اولویت نخست مردم حلی مسائل اقتصادیست،محور برنامههای من نیز بر اساس این خواست مردم و دستور مقام معظم رهبری تحول در وضعیت اقتصادی خواهد بود. اصلی ترین شاخص نشاندهنده قدرت کشور و کیفیت زندگی یک جامعه در بعد اقتصادی تولید است و توان تولید کشور است که تعیین کننده اصلی قدرت ملیست.
رئیس جمهور اقتصاد را محور اصلی مسائل کشور خواند و افزود : تفکیک اقتصاد از سایر حوزه ها و تقلیل آن به مسائل متعارف اقتصادی خطای بزرگی است، امروز اصلاحات همزمان در روابط بین الملل و اصلاحات داخلی تنها راه خروج از شرایط فعلیست .این مهم جز با نگاه یکپارچه به مسائل اقتصادی و سیاسی داخلی و خارجی و نگاه یکپارچه و درک مشترک از مسائل روز کشور که نیازمند همراهی و همدلی قوای سه گانه تحت زعامت مقام معظم رهبری است،محقق نمی شود.
وی ادامه داد: پرسش اصلی این است، چرا چند دهه بعد از انقلاب هنوز نتوانستهایم مشکلات اقتصادی را حل کنیم تا جایی که رهبر انقلاب در بیانیه گام دوم به صراحت بیان فرمودند عمکردهای ضعیف اقتصادی کشور را از درون و بیرون دچار چالش ساخته است.چالش بیرونی تحریم و وسوسههای دشمن است که در صورت اصلاح مشکل درونی کماثر و حتی بیاثر خواهد شد. چالش درونی عبارت است از عیوب ساختاری و ضعفهای مدیریتی. در سالهای اخیر به طور متوالی ایشان حل مشکلات اقتصادی را به عنوان شعار اصلی سال تعیین کردهاند
پزشکیان گفت: برای تدوین برنامه دولت چهاردهم برنامه های اقتصادی ارائه شده توسط سه دولت اخیر را هنگام معرفی وزرا به مجلس شورای اسلامی بررسی کردهام. مساله این نیست که در مشکلات اقتصادی راهحل ها را نمی شناسیم ممکن است اختلافنظرهایی درباره ریشههای مشکلات مانند تورم و فقر و رشد اقتصادی پایین بین کارشناسان وجود داشته باشد اما با صراحت میگویم که ریشه اصلی مشکلات اقتصادی نبود ساز و کارهای لازم برای اجماعسازی روی سیاستهاست.در حوزههای سیاست خارجی و داخلی اصلاحات اقتصادی و آثار مهم اجتماعی نباید بدون اجماعسازی در مورد آنها دست به عمل زد با این همه اختلاف نظر سیاست میان و گفت و گو نکردن برای حل اختلافات، اجرای موفق برنامه اصلاحات اقتصادی ناممکن است نبود اجماع ملی مانع هرگونه اصلاحات ساختاری و اقتصادی و اجتماعی است.
رئیس جمهور تصریح کرد: در حوزه سیاست خارجی، بخشی از مشکل پایین بودن نرخ رشد اقتصادی و پرنوسان بودن آن ریشه در تنشهای موجود در روابط خارجی و خصوصا تحریمهای اقتصادی و ظالمانه دارد. در کشوری زندگی میکنیم که شهروندان آن طبق آمارهای رسمی در سال گذشته ۱۵۰ میلیار دلار صادرات و واردات داشتهایم . با این حال به خاطر تحریمها حتی امکان داشتن یک حساب بینالمللی را نداریم. این مسیر را قطعا باید تغییر دهیم .اختلافات درونی و فشارهای بیرونی فضای سیاستگذاری را برای رفع مشکلات اقتصادی محدود کرده است و هر دو را باید به کمک هم حل کنیم.
وزرا را بر اساس شعار وفاق انتخاب کردهام، میثاق همه ما چشمانداز، سیاستهای کلی و اجرای قانون اساسی است
وی تأکید کرد : اقتصاد محور اصلی مسائل کشور است؛ اما تفکیک اقتصاد از سایر حوزهها و تقلیل آن به مسائل متعارف اقتصادی خطای بزرگی است.
پزشکیان افزود: تیمی که به مجلس معرفی کردیم تیمی است که در تصور ما و بر اساس کار کارشناسی که در بضاعت ما بود، نمادی از وفاق و همبستگی است؛ سعی کردیم مجموعه افرادی که برای این مملکت و انقلاب زحمت کشیدند از دولت شهید رئیسی، روحانی و احمدینژادرا در کنار هم قرار دهیم.
میثاق مشترک ما چشمانداز و قانون برنامه و سیاستهای کلیست. همه افراد مصمم به اجرای این موارد هستند. من به هیچ وجه مسائلی را که مشکلزاست یا اینکه در ذهن بیگانگان تصوری از ضعف در جامعه ایجاد کند به زبان نیاوردم. از وحدت و انسجام داخلی گفتم. هیچ کدام از عیبهایی را که داشتیم بزرگ نکردم و وزرا را بر اساس این نگاه معرفی کردم .
رئیس جمهور گفت : کاری کنیم دنیا بداند ما یکصدا با هم پشت سر مقام معظم رهبری برای رسیدن به چشماندازها حرکت میکنیم ، هیچ یک از ما معصوم نیستیم،مطمئن باشید من عیب دارم هنر این نیست که عیوب هم را بزرگ کنیم، هنر اینست که عیوب هم را بپوشانیم.