رئیس جهاد دانشگاهی با بیان اینکه ۴ طرح مهم این مرکز در روزهای آینده افتتاح میشود گفت: دستاورد اصلی ما مرکز ملی تحقیقات روی مغز است که تاآخر سال به پایان میرسد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، در برنامه تلویزیونی صف اول شبکه خبر سیما آقای حسن مسلمی نایینی رئیس جهاد دانشگاهی به بررسی عملکرد جهاد دانشگاه پرداخت.
مشروح گفتگوهای این برنامه را در ادامه می بینید:
سوال: سالگرد تاسیس جهاد دانشگاهی را تبریک میگوییم، ۱۶ مرداد ۱۳۵۹ با چه هدفی این مجموعه و این نهاد شکل گرفت؟
مسلمی نائینی: آدم باید تصور کند ۴۴ سال پیش را، انقلابی شکل گرفته که واقعا دنیا تحمل یک انقلاب اسلامی را نداشت به همین جهت تمام دنیا دست به دست داده بودند که یک طوری محدود کنند فضا را و حتی ساقط کنند این انقلاب را و امام با آن هوشمندی که داشتند.
همانطور که در حوزههای نظامی گفتند همه باید ۲۰ میلیون بسیج شوند در حوزههای علمی هم گفتند باید کسانی را داشته باشیم که خوشبختانه با نظر امام، ستاد انقلاب فرهنگی نهادی را شکل داد که جهاد گونه و عالمانه کار کند به همین جهت جهاد دانشگاهی اسم آن را گذاشتند که واقعا یک عده جوان مخلص، واقعا جوانانی که بدون هیچ چشمداشت و با آن نیت خالصشان و با آن امیدی که داشتند و آن اعتقادی به این که ما میتوانیم شروع کردند و در ابتدا میدانید دو ماه بعد از این که جهاد دانشگاهی تشکیل شد جنگ آغاز شد، جنگی که ما هیچ چیز نداشتیم در مقابل دشمنی که تا دندان مسلح بود و خیلی مسائل و مشکلات داشتیم.
سوال: یعنی علاوه بر حوزه علمی جهاد دانشگاهی در حوزه نظامی هم وارد شد؟
مسلمی نائینی: بله، هم نیرو اعزام میکرد، هم پزشک اعزام میکرد، هم آموزش میداد، هم در تجهیزات کار تجهیزات نظامی قطعاتی بودند که یک زمانی مثلا جهاد دانشگاهی دانشگاه شریف یا جهادهای دانشگاهی ما خودمان آن زمان در جهاد دانشگاهی صنعتی اصفهان بودیم که کار میکردند و مشکلاتی بود در قطعات، حتی ما سیم خاردار هم اجازه ورود نداشتیم برای جنگ و بسیاری از حتی هواپیماهای ما روی زمین مانده بودند به علت آن قطعاتی که آمریکاییها نمیدادند و خوشبختانه آمدند شهید ستاری از جهاد خواست و خوشبختانه جهاد دانشگاهی با آن همتی که داشتند توانستند آن قطعات را بسازند و هواپیماها را به پرواز در آورند.
سوال: تفکر جهادی از ویژگیهای انقلاب اسلامی مردم ایران است این تفکر جهادی در حوزه علمی و جهاد دانشگاهی، چطور خودش را نشان داده است؟
مسلمی نائینی: آن زمان نیاز به قطعاتی بود که نیاز علمی داشت یعنی واقعا باید کسانی به میدان میآمدند که اطلاعات علمی داشته باشند اصولا از دانشجویان، از فارغ التحصیلان دانشگاهها بودند که آمدند با همتی که داشتند، خستگی ناپذیر بودند و تلاش علمی که داشتند بر اساس آن زمینه علمی که داشتند آمدند و بسیاری از مشکلاتی که در کشور خودش را نشان داد به ویژه در دوره دفاع مقدس و در همین مراحل که همانطور میآییم تا همین الان مشکلاتی که بوده مثلا یک زمان در دهه ۶۰ مشکل ناباروری در کشور واقعا اذیت میکرد ملت را و مجبور بودند خانوادهها به خارج از کشور بروند برای این که این بحث ناباروری شان را حل کنند، خوشبختانه جهاد دانشگاهی آمد وسط میدان، زنده یاد کاظمی آشتیانی و دوستان یک عده جوان با امکانات کم ولی همت والا و خلاقیت والا این مسائل را حل کرد.
سوال: الان حالت عکس اتفاق افتاده از کشورهای دیگر برای درمان میآیند.
مسلمی نائینی: بله و همین الان هم بیش از ۵۰ هزار بچه متولد شده که بعضی از این بچهها الان مهندس و دکتر هستند و در زمینههای پزشکی و در زمینههای مهندسی و در زمینههای کشاورزی.
سوال: یعنی نقطه قوت جهاد دانشگاهی را باید بگوییم در زمینه پزشکی است؟
مسلمی نائینی: در مهندسی هم هست در کشاورزی و شیلات.
سوال: محدود به یک عرصه و یک رشته نیست؟
مسلمی نائینی: خیر.
جهاد دانشگاهی یک نهاد نیست یک فرهنگ است
سوال: از ۱۶ مرداد ۵۹ که جهاد دانشگاهی شکل گرفت تا ۱۶ مرداد ۱۴۰۳ از کجا به کجا رسیدیم؟
مسلمی نائینی: به قول رهبر معظم انقلاب از یک گلخانه به یک درخت تنومندی رسیدیم و یک فرهنگی را ایجاد کردیم، حضرت آقا میفرمایند که جهاد دانشگاهی یک نهاد نیست یک فرهنگ است، یک فرهنگ یک سمت گیری است که ما باید این را اشاعه و گسترش بدهیم اگر میخواهیم مشکلات کشور حل بشود باید این فرهنگ را گسترش بدهیم.
اگر یادتان باشد هفته پیش هم خدمت جناب آقای پزشکیان که تنفیذ بود آقا مجددا تاکید کردند که اگر میخواهید کاری انجام بدهید اگر میخواهید موانعی که، چون کوه است از جلوی خودتان دولتیها بردارید باید یک کار جهادی بکنید واقعا یک نمونه و یک مدل در کشور الان جهاد دانشگاهی میتواند باشد و واقعا میتواند خیلیها بعنوان یک نمونه از آن استفاده کنند.
سوال: جنابعالی چه مدت است که در این مسئولیت ریاست جهاد دانشگاهی قرار دارید؟
مسلمی نائینی: من حدود یک سال تقریبا، یک سال و ده ماهی هست که در خدمت هستم، تقریبا از سال ۶۳ تا ۶۹ هم افتخار داشتیم عضو جهاد دانشگاهی بودیم.
سوال: در سالهای ابتدایی؟
مسلمی نائینی: بله
بودجه جهاد کم بود و هست
سوال: اگر خودتان بخواهید یک ارزیابی داشته باشید در این قریب به دو سال دوره مسئولیتی که داشتید چه اقدامات شاخص و به تعبیر دیگر امیدآفرینی در جهاد دانشگاهی اتفاق افتاد و به اجرا در آمد؟
مسلمی نائینی: یکی از مسائلی که بود، میدانید که ما در حوزههای بودجه، بودجه جهاد کم بود و هست، همین الان هم من شرمنده جهادگران عزیز هستم، فراموش هم کردیم باید به آنها تبریک عرض میکردیم.
سوال: ما به نمایندگی به شما تبریک گفتیم.
مسلمی نائینی: لطف کردید، ما گاهی وقتها در پرداخت کامل حقوقشان هم عاجزیم، یکی از کارهایی که ما شروع کردیم پروژههای ناتمام زیادی داشتیم ما حدود ۶۴۰ نوع علم توسط پیشینیان من که اصلا مدیران سابق، کارشناس و مهندسان اینها علم تولید شده و اینها هنوز به محصول نرسیده و نمیشود از آنها کسب ثروت کرد، ما در فکر بودیم که چه کارهایی بکنیم.
از توان مردم داریم استفاده میکنیم
سوال: یعنی طرحهای جدید آغاز نکردید، هر چه را از قبل مانده بود تلاش کردید به سرانجام برسانید.
مسلمی نائینی: دوستان طرحهای جدید دارند در واحدهای مختلف انجام میدهند، ۴-۵ تا طرح هم هست که عرض میکنم ولی اصلیترین چیز ما این بحث مسائل مالی است و خوشبختانه سال هم که سال جهش تولید با مشارکت مردم است ما آمدیم از توان مردم داریم استفاده میکنیم.
ما الان یکی از بهترین شرکتهای تولید کننده، تولید داروهای گیاهی با بخش خصوصی که فردا صبح افتتاح میشود و تولید در داخل و خارج از کشور ما خواهیم داشت، یک مرکز تولید پروتئینهای نوترکیب را که همین امروز ما موافقت آن را بین معاونت علمی ریاست جمهوری و جهاد دانشگاهی و بخش خصوصی و واقعا از بخش خصوصی داریم استفاده میکنیم این را امیدواریم هر چه زودتر شروع شود و اگر افتتاح شود در پروتئین نوترکیب و خیلی موثر خواهد بود.
سوال: از آن پروژههایی که از قبل مانده بود گفتید چند تا به سرانجام رسید؟
مسلمی نائینی: تعداد زیادی از آن هست و داریم یکی یکی اینها را بعضی هایش را ممکن است، چون پیشرفت آن خوب نبوده ما مجبور هستیم آنها را کنار بگذاریم ولی تعداد زیادی از آنها را داریم.
سوال: چه تعدادی مشکل تامین اعتبار داشتند و چه تعداد سایر موانع برایشان بود؟
مسلمی نائینی: در همین کاری که داریم میکنیم و ۶۴۹ طرحی که انجام شده واقعا همه هم مورد نیاز است در قضیه ریلی ما موتورترکشن قطار را برای اولین بار داخل کشور تولید کردیم، اینها در همین امسال نهایی شد، دکل حفاری را برای اولین بار جهاد دانشگاهی نهایی کرد که همین امسال ما سومین و آخرین دکل را هم تحویل دادیم، موتورهای درون چاهی است آنتن فایو جی در حوزههای مخابراتی است به عنوان پیشرفتهترین آنتنهایی که هست و همین طور موتورهای قطارهای برون شهری که احتمالا تا چند روز دیگر شما خواهید دید که توسط جهاد اینها تولید شده و استفاده از آن صورت میگیرد.
سوال: یعنی به تولید انبوه رسیدند یا قرار است برسند؟
مسلمی نائینی: به تولید تکی رسیدند.
سوال: مثالهایی که زدید به تولید انبوه رسیدند و کاملا به عرصه عمومی قرار گرفتند و به تعبیری میتوانیم بگوییم که جلوی خروج ارز را گرفتند؟
مسلمی نائینی: بله، بسیار میتوانند. فقط دوستان که نیاز دارند و دولت و سازمان که واقعا باید روی بیاورند به جهاد، مثلا اگر شما واگن میخواهید بیایید با جهاد قرارداد ببندند من فکر کنم هم یک فناوری داخلی خواهد بود و هم کیفیت آن هم یقینا از کیفیت خارجیها بهتر است، چون ما آمدیم آزمایش کردیم، آزمایشی که ناظر خارجی آمده و خودش تایید کرده که این کیفیت از کیفیت خارجی هم بهتر است.
جهاد دانشگاهی باید به حدی برسد که خودش سرمایه گذاری کند
سوال: چرا نیامدند سراغ شما ؟پیگیری کردید؟
مسلمی نائینی: این را باید واقعا دید ما داریم پیگیری میکنیم رایزنیهایی میکنیم مثلا با شهرداری که ما الان یکی از نیازهایمان ایاب و ذهاب داخل شهر که متروی شهری است، ما به آنها گفتیم، به علت شاید مشکلات متعددی که هست در این که خارجیها خودشان هم میآیند سرمایه گذاری میکنند.
واقعا جهاد دانشگاهی باید به حدی برسد که خودش بیاید سرمایه گذاری کند و بگوید من این خط مترو را به طور کامل خودم میآیم، در ۱۰ سال هم خودم از آن استفاده میبرم، در این فکر هستیم که اینچنین کارهایی را انجام بدهیم.
از دستاوردهای اصلی ما یک مرکز ملی تحقیقات روی مغز است
سوال: دستاوردهای جدیدی که اشاره کردید، به مناسبت سالگرد تاسیس جهاد دانشگاهی قرار است رونمایی شود، هر کدام را جداگانه توضیح میفرمایید که چه دستاوردهایی هستند و چه خدماتی ارائه خواهند داد؟
مسلمی نائینی: یکی از دستاوردهای اصلی ما یک مرکز ملی تحقیقات روی مغز است که برای اولین بار در کشور و حتی در دنیا هم جزء ۱۰ تا مرکز هست که ما هم دارای آن مرکز خواهیم شد، تا آخر سال که برای امراض و مشکلاتی که در سالمندی پیش میآید و یک مرکزی میشود برای جذب محققین در حوزههای هوش مصنوعی، در حوزههای هوش طبیعی، در حوزههای علوم شناختی، رباتیک.
بعضی از متخصصین ایرانی بودند که مقیم آمریکا بودند، وقتی دیدند این دارد ساخته میشود خودشان آمدند در جهاد دانشگاهی جلساتی ما با آنها داشتیم و میگفتند ما میآییم ایران یعنی واقعا یک مهاجرت معکوسی هم خواهد بود برای محققین چه ایرانی و چه خارجی که بیایند در این مرکزی که ساخته میشود کار تحقیقاتی آن را انجام بدهند.
علاوه بر این یکسری مجموعه پروژهای است که از جمله پروژههایی که فردا رونمایی خواهد شد، طرح فناوری دستیابی و تکمیل دانش فنی ۹ سایز مته حفاری دندانه دار، این مته حفاری متهای است که میتواند دو هزار متر شاید بیشتر حفاری کند و واقعا برای اولین بار جهاد دانشگاهی موفق شد این کار را انجام بدهد.
سوال: در کدام بخشها استفاده خواهد شد؟
مسلمی نائینی: صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، برای حفاری، طرح فناوری بومی سازی تولید نیمه صنعتی کیتهای سنتز، کیتهایی که برای شناخت امراض مختلف میتوانند استفاده کنند، طرح فناوری تولید آزمایشگاه جنین در تکثیر گاومیشهای با خصوصیات برتر ژنتیکی، ما اهمیت غذایی مان الان مشکل داریم ما اگر نژاد خوبی را بتوانیم تولید کنیم که این کار دارد انجام میشود و موفقیت آمیز هم بوده الان ما چند تا از آن را فروختیم به جاهای مختلف و حتی خارج از کشور هم الان درخواست دارند روی این زمینه.
دستیابی به دانش فنی و تولید نیمه صنعتی مکملهای ورزشی پرمصرف، الان میبینیم مکملهای قلابی که جوانان بعضا دارند استفاده میکنند، ما آمدیم مکملهای گیاهی که شیمیایی هم نیستند این را برای آینده نزدیک به کشور عرضه میشود و همچنین طرح شناسایی موقعیت و مصادیق تعارض منافع یکی از مشکلاتی که ما در کشور در سازمانهای دولتی و غیر دولتی داریم تعارض منافع است که واقعا فسادآور شده اینها دارند روی آن کار میکنند که بعنوان یک طرح تحقیقاتی برای احتمالا سازمان بازرسی کشور هم هست، دارد انجام می شود.
سوال: یعنی چه؟ یعنی چه کار کنیم؟
مسلمی نائینی: در این بحث بیایند باید شناخت پیدا کنند از عواملی که باعث تعارض منافع میشود اینها کنترل شود و جلوی آن گرفته شود
سوال: در چه قالبی قرار است این کار را انجام بدهید یعنی به چه قرار است برسیم؟
مسلمی نائینی: یکسری تئوریها، یکسری پیشنهادها، یکسری سیاستهای، بستههای سیاستی است که سازمانها استفاده کنند که این معضل تعارض منافع برایشان پیش نیاید که همانطور که گفتم باعث فساد در آن دستگاهها بشود.
سوال: یعنی مثلا یک نرم افزاری ایجاد بشود که این اطلاعات در آن نرم افزار وارد شود و بعد این موارد با هم مقایسه بشوند و بررسی بشوند؟
مسلمی نائینی: هم نرم افزار است و هم خود سیاست است و هم خود پیشنهادهایی که میتوانند به مدیران دستگاههای مختلف بدهند برای جلوگیری از این مسئله
سوال: این از طرف خودتان پیشنهاد شده و بعنوان یک مسیر جدیدی که خودتان میخواهید ایجاد کنید یا نه، از جهاد دانشگاهی خواسته شده که در این مسیر وارد شود؟
مسلمی نائینی: فکر میکنم سازمان بازرسی کشور این را درخواست کرده، ما پژوهشکدههای علوم انسانی قوی داریم و همچنین مراکز علوم انسانی در کل استانها که اینها دارند کار میکنند در این زمینه.
سوال: یعنی باید الزاما یک شرکت دانش بنیانی را ایجاد کرده باشند و بعد در این مسیر قرار بگیرند و مورد حمایت قرار بگیرند.
مسلمی نائینی: بله، آنجا هم آموزش شان میدهد آموزشهای تجاری سازی و هم این که چطور بتوانند این ایده خودشان را بپرورانند و تبدیل به محصول کنند هم کمکهای مالی به آنها میکنند و هم فضا به آنها داده میشود و هم آن چیزهایی که به همه پارکها داده میشود و خوشبختانه اینقدر این پارک ملی است تقریبا.
سوال: در کجاست؟
مسلمی نائینی: در تهران در دانشگاه علم و فرهنگ این پارک هست، حتی اگر مدنظرتان باشد در چند روز پیش هم در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد که به عنوان شهرک علوم و فناوری نرم و صنایع فرهنگی جهاد دانشگاهی با وزارت ارشاد و وزارت گردشگری با هم بیایند اینها در کشور تاسیس کنند.
سوال: چون در مورد دانش بنیانها صحبت کردیم، دستاوردها تمام شد؟
مسلمی نائینی: فکر کنم این ۴ تا چیزی است که میتوانیم ما رونمایی کنیم.
سوال: در حوزه علوم مختلف در دانش بنیانها و الگوسازیهایی که جهاد دانشگاهی داشته، به صورت مصداقی باز میتوانید بفرمایید که در کدام حوزهها بیشتر توانستید وارد بشوید و به نوعی با الگوسازی موثری که داشتید کمک کنید به پیشرفتهای دانش بنیان در کشور؟
مسلمی نائینی: در زمینههای مختلفی کار شده، هم پزشکی، هم مهندسی، علوم انسانی و کشاورزی، همه اینها کار شده است یکی از کارهای زیبا و واقعا یکی از کارهای ارزشمندی که جهاد دانشگاهی انجام میدهد سعی میکند که از برون سپاری هم انجام دهد شرکتهای دانش بنیان میآیند در جهاد با کمک جهاد با همدیگر بسیاری ازاین کارهای صنعتی، کارهای غیر صنعتی که انجام شده با کمک شرکتهای دیگر بوده و توانسته واقعا در زمینههای مختلف کارهای جدید کارهایی که انجام داده، کارهای نو، کارهای خلاقانه بوده بسیاری از اینها میتواند الگو بشود، بعضی ازاینها در حدی بوده در حوزه ژنتیک که اصلا بسیاری از متخصصین داخل قبول نمیکردند.
حضرت آقا میگویند که وقتی زنده یاد کاظمی آشتیانی و دوستان شان میآمدند برای من راجع به سلولهای بنیادی میگفتند وقتی من در جمع پزشکان و متخصصین میگفتند اینها آرمانی است و اینها امکانپذیر نیست ولی رساندند سلولهای بنیادی را کار کردند کارهای متعددی در این زمینه انجام دادند در همان ناباروری موفق شدند که الان واقعا کشور ما جزو پژوهشگاه رویان که تاسیس کردند جزو ۱۰ پژوهشگاههای برتر در دنیا است که دارد کار انجام میدهد.
سوال: یکی از دستاوردهای حوزه پزشکی بود و رویانی که خیلی در صحبت هایتان اشاره کردید درباره زخمهای دیابتی و درمانی که صورت گرفته و مشخصا بخش پوستی رویان و محصولاتی که دارند نکته تکمیلی دارید بفرمایید.
مسلمی نائینی: اصولا با روشهای سلول درمانی میتوانند از پوسته قسمت دیگر بیایند و استفاده کنند یا حتی از افراد دیگر میتوانند استفاده کنند و این ضایعه پوستی یک نفر را ترمیم کنند.
یک کاری است که فکر کنم در این حوزه انجام میدهند ضمن این که کارهای متعدد دیگری هم در حوزههای دیگر پزشکی انجام میدهند مثلا سلولهای ایمنی انسان به مرور زمان همانطور که سن بالا میرود، این ضعیفتر میشود و سلولهای سرطانی رشد میکنند.
بچهها در پژوهشگاه معتمد فکر میکنم این کار را میکنند، به عنوان پژوهشگاه سرطان است که رتبه اول هم کسب کرده در کشور، این میآیند کاری که میکنند این سلول ایمنی را دوباره تقویت میکنند و وارد بدن میکنند که بتواند برود و سلولها وقتی فرد جوان است میتواند سلول سرطانی را نابود کند دوباره همان کار را انجام میدهد و سلول سرطانی را میتواند نابود کند در این کاری که انجام میگیرد.
۴۰ درصد تخفیف داریم برای تمام خدمات درمانی
سوال: هزینههای درمانی که در مجموعههای تحت پوشش جهاد دانشگاهی به ویژه رویان هست، نحوه هزینه کرد مردم چگونه است میزان حمایتها چگونه است؟
مسلمی نائینی: ما به عنوان یک نهاد عمومی غیر دولتی هستیم و لذا ۴۰ درصد تخفیف داریم برای تمام خدمات درمانی، اگر یک نفر باید برود بیرون مثلا بحث ناباروری را با ۲۲-۲۳ میلیون شاید هم بیشتر عمل کند باید در جهاد با ۴۰ درصد با ۱۳-۱۴ میلیون تومان میتواند این کار را بکند در عین حال که بحثهای بیمهای هم هست که استفاده کنند.
سوال: در حوزههای مختلف در بخشهای مختلف کشور، اقتصادی، صنعتی، کشاورزی، مهندسی که اشاره کردید محورها و روشهای مختلفی که جهاد الان صاحب توانمندی هست، چقدر در کشور استفاده میشود از این توان جهاد دانشگاهی؟
مسلمی نائینی: من فکر کنم خیلی استفاده نمیشود و واقعا حیف است یک چنین نهادی که میتواند الگو باشد، یک فرهنگ جهادی ما الان واقعا در کشورمان نیاز به یک فرهنگ جهادی داریم برای این که بخواهیم مشکلات مان حل شود خیلی استفاده نمیشود و ما باید واقعا به این سمت برویم .
سوال: چه باید کرد؟
مسلمی نائینی: یکی از مسائلی که واقعا وقتی ما داریم موتور ترکشن واگن قطار میگویند قلب قطار است یعنی حرکت آن، کنترل آن، ارتعاشات آن، شتاب آن همه با آن است جالب است که در آزمونی که انجام دادند قطارهای چینی در پیچ باید سرعت را به ۴۰ تا بیاورند ولی قطاری که ساخته شده توسط جهاد دانشگاهی با همان سرعت ۸۰ تا میتواند سریع حرکت کند و دولت باید جلوی این که وقتی ما در داخل میتوانیم این را بسازیم حداقل جلوگیری کند از انبوه ورود، شاید ما نتوانیم تمام نیازها را سریع جواب بدهیم ولی ما میتوانیم کار بکنیم و من فکر کنم.
اگر به این سمت بیایند به سمت جهاد و واقعا حمایت کنند از جهاد حمایتهای مادی و معنوی بیشتری انجام بشود، بسیاری از مشکلات مثل همین در بحثهای ریلی و راه آهن ما میتوانیم مشکلات را حل کنیم.
سوال: الزام قانونی میشود ایجاد کرد برای استفاده از توان جهاد دانشگاهی؟
مسلمی نائینی: خیلی عجیب است، هست در قانون کشور ولی من نمیدانم چرا در اجرای آن مشکل است ما قانون داریم اگر یک چیز در داخل کشور میتواند تولید شود.
سوال: نه، مشخصا از توان جهاد دانشگاهی بخواهد استفاده شود قانون ما داریم؟
مسلمی نائینی: ما یکسری ماموریتهایی، میدانید جهاد دانشگاهی زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی است شورای عالی انقلاب فرهنگی هم نقش جامع علمی کشور را تدوین کرده و یکسری ماموریتهایی به جهاد داده که مثلا آقای جهاد شما در انتقال فناوری، جهاد دانشگاهی باید اقدام کند این یک کار خیلی مهمی است و واقعا ما یکسری تجهیزاتی از خارج میآیند.
اگر ما بتوانیم علم آنها را در داخل داشته باشیم بومی سازی میکنیم در آینده ما نیاز نداریم مجددا اینها را، همانطور که جهاد دانشگاهی موظف کرده به این ماموریت من فکر کنم باید کلیه دستگاههای مربوطه را هم موظف شان کند که دستگاهها بتوانند ببینند که ما آب شیرین کنها را به طور کامل در داخل کشور درست کردیم الان هر چه آب شیرین کن دارد وارد میشود از خارج است، قطعات از خارج است، ما آب شیرین کن را با شرکتهای دانش بنیان داخلی، تمام قطعات آن در جهاد دانشگاهی، دانشگاه شریف درست شده کامل و آماده است، اگر یک حمایتی بشود ما میتوانیم آب شیرین کنهای داخل را هر چه نیاز دارند تامین کنیم.
سوال: شاید بشود گفت تقریبا همان دغدغهای که بر و بچههای دانش بنیان هم دارند که از توان شان استفاده شود در جهاد دانشگاهی هم هست.
مسلمی نائینی: بله، فکر کنم ما باید خودمان را بالا بیاوریم، ما باید در این زمینه غنی بشویم و بیاییم خودمان بگوییم ما گذشتگان داراییهای فیزیکی، داراییهای علمی خوبی هم برای ما گذاشتند که باید تشکر ویژه از پیشکسوتان جهاد کرد و دست مریزاد به ایشان گفت کارهای بزرگی انجام دادند.
ما اگر بتوانیم خودمان را غنی کنیم، مولد کنیم اینها را و خودمان در اختیار بگیریم، همانطور که خارجیها میآیند و به طور کامل میگویند مثلا چاه، ما خودمان بیاییم پالایشگاه بزنیم، ما خودمان بیاییم فرودگاه بزنیم، چون ما توانستیم خیلی از قطعات لازم در فرودگاهها را تامین کنیم، از آن چراغ آن که یک چراغ مهم است و قطعات مهم آن حتی قطعات برقی و قطعات دیگر، ما بیاییم و در اختیار بگیریم کاش خود دولت در اختیار.
مثلا میگفت این ۱۰ تا چاه برای شما، این منطقه این پهنه برای شما، شما بیایید روی حفاری آن کار کنید و روی پالایشگاه. ولی وقتی در اختیار ما گذاشته و گفته پولش را خودتان تامین کنید اصلا اینها پولهای کلان میخواهد یا حتی در مولد کردن معادن ما میتوانیم کمک کنیم کمکهای بزرگی میتوانیم بکنیم، علم هایش الان آماده است.
ما علم آماده داریم که ما میتوانیم الان هپاتیت خیلی زیاد در کشور داریم ولی مگنتیت ما نیاز داریم ما گفتیم میتوانیم این کار را انجام بدهیم شرکتهای فولاد نیاز دارند.
مسلمی نائینی: باید یک حمایت خاصی از جهاد دانشگاهی اگر انجام شود بسیاری از معضلات و مشکلات در حوزههای مختلف، در حوزه علوم انسانی تا هنر تا کشاورزی تا صنعتی تا جهاد کشاورزی تا پزشکی دارد که اینها را تامین کند.
سوال: به نظر میرسد که دستگاههای مختلف باید دور هم جمع شوند و این حلقه وصل را بالاخره ایجاد کنند که بخش علمی و بخش صنعتی و بخش بازار ما به هم متصل شوند تا از این توان علمی استفاده کنند؟
مسلمی نائینی: صد در صد، شما ببینید در برنامه ششم نوشتند برای یکی از وظایفی که برای جهاد تعیین کردند آب شیرین کن هاست، حالا من نبودم ولی برای مدتی دوستان هرچه قدر رفتند وزارت نیرو باید بیاید حمایت کند وقتی در برنامه نوشته شده آب شیرین کنها جهاد دانشگاهی باید دستگاه هایش را بسازد باید حمایت میکرد تا این عمل شود و خود جهاد شاید نمیتوانست و وقتی ما دیدیم نمیتوانیم.
سوال: یعنی نام جهاد دانشگاهی را مشخصا آوردند برای این کار از توان جهان استفاده شود، اما نمیشود؟
مسلمی نائینی: در برنامه ششم، در برنامه هفتم هم است که ما پیگیری میکنیم.
سوال: در هفتم هم تکرار شده؟
مسلمی نائینی: بله.
سوال: در ششم چند درصد اجرایی شد؟
مسلمی نائینی: در جهاد دانشگاهی همان طوری که خود برنامه عمل شد ۳۷، ۳۸ درصد در جهاد هم عمل شد شاید یک مقداری بیشتر از این چیزهایی که در حوزههای آموزش ما محول کردیم و واقعا خیلی خوب انجام داده بودند.
سوال: در برنامه هفتم هم این نگاه تقویت شده؟
مسلمی نائینی: بله، جهاد دانشگاهی نام برده شده و ما امیدواریم در این جا آن را محقق کنیم اهدافی که در برنامه هست.
سوال: برنامهای که در جهاد دانشگاهی دنبال کردید توانسته در عرصه کادرسازی برای نظام جمهوری اسلامی موثر باشد کدام است؟
مسلمی نائینی: واقعا یاد و خاطره شهدای جهاد من باید این جا زنده کنم و گرامی بداریم، چون بعضی هایشان ما واقعا با هم بودیم در بعضی از این کارهای صنعتی بچهها با دست خالی واقعا کار بزرگی انجام دادند در همان حوزه دفاع مقدس واقعا کارهای بزرگی که گفتم انجام شد بعضی از بچهها به شهادت رسیدند، بچههایی که با هم بودیم، بچههای کارشناسی صنعتی اصفهان بودند که با هم در منطقه بودیم و با هم کار میکردیم.
یکی از کارهای قشنگی که جهاد دانشگاهی کرد روی مینهای هوایی کار کرد بالنهای هیدروژنی را اولین نهادی که کار کرد جهاد دانشگاهی بود که این بالنها را بالای پالایشگاهها بالای مکانهای حساس کشور، حتی یکی از این بالنها باعث شد که هواپیما سقوط کند در پالایشگاه اصفهان فکر میکنم یکی از این بالنها بود، چون میدانید ما تجهیزات ضد هوایی نداشتیم آن زمان ولی جهاد دانشگاهی آمد این ابتکار را عمل کرد یک ابتکار خیلی جالبی بود و جلوگیری میکرد از شیرجه زدن هواپیما و بمباران کردن مکانهای حساس.
سوال: کدام هواپیما سقوط کرد؟
مسلمی نائینی: یکی از هواپیماهای جنگنده عراقی در پالایشگاه اصفهان که آمده بود برای بمباران.
سوال: جلوی تخریب را گرفت؟
مسلمی نائینی: این هیدروژن است اگر جلوی هیدروژن برخورد کند و جالب است خود خلبانها میگفتند اگر به نخ این بالن هم ما برخورد کنیم ما تعادلمان را از دست میدهیم چه برسد به خود بالن هیدروژنی که این خیلی مهم بود و کاری که میکرد این کاربری خوبی داشت در این زمینه برای جلوگیری از شیرجه و بمباران مکانهای حساس کشور.
جهاد دانشگاهی به حق توانسته نیروهای مورد نیاز دولتی را واقعا تربیت کند
سوال: جهاد دانشگاهی با این روندی که دنبال کرده در این چهل و چهار سال و به نوعی مشخصا اثبات کرده روحیه خود باوری را در داخل و توانسته تثبیت کند در حوزه کادر سازی برای نظام چه تاثیری داشته و چه قدر مثمر ثمر باشد؟
مسلمی نائینی: بسیاری از مدیران کشور میآیند به من میگویند که من خودم هم مدتی در جهاد بودم و آمدم بیرون رفتم دانشگاه و دوباره برگشتم، من واقعا هر کاری که در دانشگاه و یا در هر سازمانی بودم از آن اطلاعاتی بود که در دوره کارشناسی در دوره جهاد یا تجربه جهاد بود واقعا بسیاری از مدیران، بسیاری از مسئولین حتی، رئیس جمهوری آقای پزشکیان هم از ایشان بپرسید میگوید من یک مدتی در جهاد بودم و واقعا هم در جهاد دانشگاه تبریز، آذربایجان شرقی بودند.
جهاد دانشگاهی به حق توانسته نیروهای مورد نیاز دولتی را واقعا تربیت کند که الان جاهای مختلف مشغولند از وزیر تا وکیل تا قسمتهای مختلف تا مدیرهای مختلف را توانسته تربیت کند و بسیاری از روسای دانشگاهها، بسیاری از مسئولین دانشگاهها اعلام میکنند که ما در جهاد دانشگاهی بودیم اصلا بعضا خودشان رییس جهاد بودند اگر الان رییس هستند از زمانی که خودشان رییس جهاد دانشگاهی بودند آن تجربه آنجا را الان دارند استفاده میکنند و با آن تجربه که الان رییس شدند یا من خودم که زمانی مدیر کل وزارت علوم بودم از همان تجربه دوره جهاد دانشگاهی که بودیم واقعا یک محل بسیار خوبی بود برای تربیت هم مدیران هم نخبگان.
بیست سال است بنیاد نخبگان تشکیل شده، حمایت میکند حمایتهای دولتی ولی تا الان من فکر نمیکنم یکی مثل کاظی آشتیانی توانسته باشد تربیت کند که واقعا جهاد دانشگاهی فقط یک نمونه اش یک نفرش، یکی از ثمرات جهاد دانشگاهی، ثمرات انسانی اش دکتر کاظمی آشتیانی است که هر بار رهبری صحبت میکنند از نخبگان اگر توجه کنید اشارهای هم به ایشان میکنند شهدا را میگویند یک اشارهای هم به ایشان میکنند حضرت آقا میگویند اگر میخواهید کار کنید باید مثل دکتر کاظمی آشتیانی کار کنید و همه را تشویق میکنند که از ایشان الگو بگیرند در نیروسازی من فکر کنم یکی از نهادهای موفق بوده که نیروهایش الان مشغولند.
سوال: برای تقویت این روند چه برنامهای را دنبال میکنید؟
مسلمی نائینی: ما همچنان با وزارت علوم صحبت کردیم، ما آمدیم پسا دکترا در مراکز خودمان راه اندازی کردیم، سازمان امور دانشجویی تقویت کردیم و رفتیم فعال کردیم که در دانشگاهها بتواند جذب کند، چون ما همه مان دانشجویی جذب شدیم آمدیم در جهاد و رشد کردیم ما واقعا دوباره باید مجددا این کار بشود به مراکز تحقیقاتی و پژوهشی مان اعلام کردیم در جذب دانشجویان برای کارآموزی مجددا فعال شوند، در سرباز ماهر در آموزش سرباز ماهر کار کردند در این که واقعا بیایند برای کارآفرینی و اشتغال دانشجویان برنامههای مختلفی داشتند هم به صورت آموزشی، هم تئوری و هم عملی که شاید همین سال گذشته ما هفتصد و پنجاه هزارتا فراگیر داشتیم در کل کشور ما به بنیاد نخبگان اعلام کردیم که ما میتوانیم نخبگان شما را توانمندترشان کنیم، که نخبگان اصولا یک مرکزی میخواهد تا ایدههای خودش را بپروراند، حدود سه تا پارک بزرگ ما داریم مثلا یک پارک داریم ما در کرمانشاه، بزرگترین برج فناوری کرمانشاه بروید داخل کرمانشاه آن را میبینید.
ما حدود بیش از صدو هفتاد تا شرکت آنجا که همه از جوانان هستند متوسط سن سی ساله در آنجا داریم حمایت میکنیم به تهران در یکسری مراکز نوآور در سراسر کشور داریم که اینها بیش از ششصد، هفتصد تا شرکتها دارند ازشان حمایت میکنند همه اینها جوانان هستند این کار همچنان دارد انجام میشود حتی ما با سازمان امور استخدامی کشور هم گفتیم ما میتوانیم مدیر هم تربیت کنیم.
سوال: دورههای آموزشی کوتاه مدت هم دارید شما؟
مسلمی نائینی: بله بیش از صد و هفتادتا دورههای مختلف، صدو هفتاد مرکز در دورههای کشور هستند ما میتوانیم حتی به صورت ویژه مدیر ما اگر سازمان امور استخدامی ما میتوانستیم برای کشور مدیر تربیت کنیم برای مناطق مختلفی که هست.
سوال: با توجه به این که ضرورت و اهمیت دارد که جهاد دانشگاهی اگر ذیل شورای فرهنگی تعریف شده و دیده میشود، اما ضرورت دارد که عضو شورا هم باشد برای باید بگوییم بازگشت جهاد شورای انقلاب فرهنگی چه برنامهای دنبال میکنید؟
مسلمی نائینی: همان طور که رهبر مقام معظم انقلاب اسلامی فرمودند جهاد دانشگاهی یک فرهنگ است و واقعا این فرهنگ هم باید گسترش پیدا کند واقعا اگر یک نهاد فرهنگی، شورای انقلاب فرهنگی نباشد من نمیدانم کی باید باشد.
سوال: البته در کمیسیونها و شوراهایی هستید؟
مسلمی نائینی: بله آنجاها هستند و به موارد خاص هم که میرسد مواردی مربوط به جهاد است و یا جهاد در آن صاحب نظر است دعوت میکنند شورای انقلاب فرهنگی ولی باید یک عضو فکر میکنم سابق شورای فرهنگی باید باشد.
تا دو سه سال پیش هم بوده یک مقداری جهاد دانشگاهی فکر میکنم تمایل به فناوری رفته در صنعت و واقعا نقش اصلی را در فرهنگ جامعه ما داریم انجام میدهیم در دانشگاهها ما داریم بحث مناظرات دانشجویی را ما راه اندازی کردیم ما یک خبرگزاری ایسنا را داریم به عنوان خبرگزاری دانشجویان ایران خبرگزاری با مخاطب بالا و در حوزههای خبر.
سوال: بعد از خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایسنا با سابقهترین است؟
مسلمی نائینی: بله، که خبرگزاری ایکنا را داریم در حوزههای قرآن و با رویدادهای مختلف که با ۲۲ زبان زنده دنیا دارد به هر حال دارد این کارهای فرهنگی ما افکار سنجی را داریم، به عنوان یکی از معتبرترین و واقعا همه اینها با بودجه کم است و واقعا وقتی آدم میبیند دستگاههای دیگر چه بودجههایی دارند و جهاد چه بودجههایی در این کارها دارد میکند در حوزههای واقعا ما دانشجوها را برای بازدید از مراکز صنعتی، برای مراکز پزشکی و کارهای متعددی که در این زمینه برای حمایت از دانشجویان میکنند در حوزههای مختلف در انتخاب پایان نامهها، انتخاب کتاب سال، مسابقات قرآنی ما مجددا مسابقات قرآنی را برگزار خواهیم کرد و در بخش دانشجویی، و همه اینها کارهای فرهنگی است که بخش اعظمی از جهاد دانشگاهی، در عین حال که بسیاری از آن کارهایی که کرده است واقعا پیوست فرهنگی دارد.
شما بروید ببینید کسی که همین سلولهای بنیادی را انجام داده آقای دکتر کاظمی آشتیانی خودش فرهنگ است یعنی واقعا کسی است که قاری قرآن بوده، در حوزههای شعر و در حوزههای قرآنی، در حوزه معارف دینی کسی که در حوزه علمی قوی و در رتبههای اول و واقعا بسیاری از بچههای جهاد دانشگاهی هم در حوزههای دینی و علمی و ایمانی، و واقعا هم علم و ایمان در جهاد دانشگاهی است و واقعا دو بالی است که باعث رشد جهاد دانشگاهی این دو تا با هم بوده و من فکر کنم که جهاد دانشگاهی یکی از اعضای موثر شورای انقلاب فرهنگی و واقعا میرویم کار میکنیم و میآییم ارائه میدهیم یعنی اگر، مثلا در شورای هنر کشور ما اگر یک موضوعی مطرح شود ما قبلش میرویم میدهیم به کارشناسانمان این طوری نیست که خودش مستقیم برود.
نظر خودم نیست میرویم میدهیم به کارشناس خودمان در حوزه هنر، کار قشنگ علمی باهاش میدهند و میببریم در شورا و واقعا استفاده باید بکنیم از توانمندی جهاد دانشگاهی در حوزههای علوم انسانی هم که ما گفتیم خیلی مجموعه قوی هستند و میتوانند کمک خوبی به شورا بکنند.
سوال: جمع بندی بفرمایید و اگر نکتهای باقی مانده درباره اهداف جهاد دانشگاهی؟
مسلمی نائینی: من یک عذرخواهی از جهادیها باید بکنم واقعا نتوانستم آن طوری که باید جبران خدمات شان را بکنم ولی طرحهای بزرگی را ما در جهاد دانشگاهی داریم انجام میدهیم، حمایت از سرمایه انسانی، سرمایه انسانی از بالاترین جز جهاد دانشگاهی که همه کارهای بزرگی که انجام شده خوب نشده این مدت ازشان حمایت کنیم ما داریم حمایتهای خاصی هم درحوزه معیشت هم در حوزه سلامتی تمام جهاد را ما، اعضای جهاد دانشگاهی امسال معاینه پزشکی خواهند شد.
گاهی بعضی از اعضا میآیند به من میرسند میبینم اینها مشکل حاد دارند اینها حمایتهای خاص مالی و رفاهی و معیشتی در خدمتشان هستیم.
سوال: علاوه بر دستاوردهایی که اشاره کردید برای یک سال آینده چه برنامهای هست که مردم خبرش را خواهند شنید؟
مسلمی نائینی: ما با کمک بخش خصوصی خیلی از واحدهای خودمان را فعال میکنیم در حوزه پزشکی، در حوزههای مهندسی، در حوزههای مختلف کشاورزی، ما در حوزه گیاهان دارویی در آینده نزدیک در بسیاری از داروخانههای کشور به دستاوردهای جدید میرسیم.