معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران گفت: بیش از سه هزار اثر در نخستین دوره جشنواره ملی و بین المللی کودک و نوجوان داوری شدند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما آقای حامد محقق با بیان این مطلب گفت: این آثار شامل کتابهای تالیفی چاپ شده در سال ۱۴۰۲ هستند که در شش گروه شعر، داستان بلند وداستان کوتاه، پژوهش، کلیات و تصویرگری دسته بندی شده بودند.
معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران گفت: بنابر گزارش دبیرخانه در بخش شعر ۲۲۵ کتاب، بخش داستان کوتاه ۲۱۲۵ کتاب، بخش داستان بلند و رمان ۱۶۰ کتاب، کلیات ۵۵۶ کتاب، پژوهش ۴۰ کتاب به جشنواره ارسال شد که مجموع همین کتابها یعنی بیش از سه هزار اثر در بخش تصویرگری رقابت کردند.
وی گفت: ۷۴۶ ناشر در این دوره جشنواره کتاب داشتند که کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با هشت عنوان اثر و انتشارات مهرک با چهار کتاب بیشترین نامزدها را دارند. حضور بانوان پدیدآورنده نیز در این دوره بیشتر بوده است.
حامد محقق افزود: طی برگزاری این جشنواره چهار نشست علمی با حضور استادان و صاحب نظران حوزه ادبیات کودک داشتیم که آخرین نشست امروز در شهر مشهد برگزار میشود. همچنین تاکنون شهرهای شیراز و قم میزبان این نشستها بوده اند؛ بنابراین این جشنواره شامل بسته کاملی از آموزش، تدریس و نشستهای علمی و بین المللی است. رویداد قاصدک نیز همزمان با این جشنواره برگزار میشود که ۱۴ کارگاه دارد.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران نیز در این نشست گفت: قبلاً رشتههایی داشتیم که از کتاب سال منفک شده اند، مثل جشنواره شعر، جایزه ادبی جلال آل احمد که به حوزه داستان میپردازد و امروز هم جایزه ملی کتاب کودک و نوجوان را داریم که از کتاب سال جدا شده است و به صورت تخصصی به این مقوله میپردازد.
آقای رمضانی گفت: ما به غیر از آثاری که داوران انتخاب میکنند، آثار برگزیدهای هم به انتخاب نوجوانان خواهیم داشت. نهاد کتابخانههای عمومی کشور، کتابخانههای شهرداری تهران، اتحادیه انجمن اسلامی دانش آموزان و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، هرکدام نوجوانهایی را به ما معرفی کردند که پس از آموزش دورههای نقد، این افراد تمام آثار جشنواره را خواندند و سه جایزه به پدیدآورندگان خواهند داد.
وی افزود: ما در کنار جشنواره نشستهای پژوهشی برگزار میکنیم و همچنین گزارش تحلیلی از تولید کتاب کودک و نوجوان در ۳۱ سال گذشته منتشر خواهیم کرد، همچنین نشستهای آموزشی با حضور ۱۰۰ نفر از ادب جویان شعر و داستان کودک و نوجوان در نقاط مختلف کشور برگزار میکنیم.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران گفت: برگزیدگان این جشنواره معادل جایزه کتاب سال ۳۰۰ میلیون تومان و شایستگان تقدیر ۱۰۰ میلیون تومان دریافت میکنند. جایزه نوجوانان هم اعتبار ریالی دارد که در رتبه بعد از شایستگان تقدیر خواهد بود. در این جشنواره از چند چهره که بیشترین تولید را در حوزه کودک و نوجوان داشتند تجلیل خواهد شد.
علی رمضانی گفت: این جشنواره کمک میکند ما بهترین آثار منتشر شده کشور را در این حوزه بشناسیم و به پدر مادرها کمک میکند با آثاری که برای فرزندانشان تهیه میکنند آشنا شوند. همچنین برای دست اندرکاران حوزه کودک و نوجوان و ناشران کمبودهای این حوزه را نشان میدهد.
وی گفت: جشنواره کتاب کودک ونوجوان به صورت سالانه ملی و دوسال یکبار در حوزه بین المللی برگزار خواهد شد.
دبیر علمی جشنواره کتاب کودک و نوجوان درباره این جشنواره افزود: ما به علت رشد مخاطبان همواره نیازمند رشد ادبیات کودک هستیم هرچند افتخارات زیادی در این سالها کسب کرده ایم.
آقای محمد حمزه زاده افزود: امیدوارم این جایزه ادامه داشته باشد و بخش بینالملل آن نیز یک سال در میان برگزار شود. ما قائل به این هستیم که زبان کودکی بینالمللی است و محدود به زبانهای فارسی، انگلیسی و عربی نیست. همچنین میتوانیم محتوایی را که نویسندگان ما تولید میکنند به کشورهای مختلف بفرستیم و مخاطبانی در سراسر دنیا داشته باشیم و بازاری در این حوزه شکل بگیرد که نیازهای اقتصادی و تجاری حوزه کتاب کودک را هم پوشش دهد.
دبیر علمی جشنواره کودک و نوجوان افزود: ما باید از طریق این جشنوارهها ظرفیتهای خود را بشناسیم و راهی بازار کنیم به طوری که این آثار از مرزها خارج شود و حرف ما به تمام دنیا برسد. نویسندههای ما اصلاً کم از بهترین نویسندههای دنیا ندارند و به نظر من در حوزه ادبیات و کودک بالاتر هم هستند. امیدوارم به روزی برسیم که نویسندگی و تصویرگری برای کودکان تبدیل به یک کسب و کار و شغل پردرآمد شود تا شاهد اوضاع بهتری باشیم.
اختتامیه جشنواره کتاب کودک و نوجوان ۱۷ مرداد ساعت ۱۵ در تالار وحدت برگزار میشود.
هفته گذشته جدیدترین آمار کتابهای کودک و نوجوان در چهل سال گذشته برای جمعی از خبرنگاران ارائه شد که قرار است در جشنواره به صورت رسمی منتشر شود.