عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: بایستی با موضوع شهادت اسماعیل هنیه در سطح بازدارندگی لازم برخورد کنیم مثل همان روشی که در وعده صادق داشتیم و باید وعده صادق دو را داشته باشیم.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، برنامه گفتگوی ویژه خبری سیما با حضور آقای ابراهیم متقی کارشناس ارشد مسائل بین الملل و آقای ابوالفضل ظهره وند عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی واکنشهای بین المللی را به ترور شهید اسماعیل هنیه بررسی کردند.
مشروح گفتگوهای این برنامه را در ادامه ببینید:
سؤال: آقای متقی اولین نکته اینکه به درخواست جمهوری اسلامی ایران جلسه اضطراری شورای امنیت برگزار شد و به عنوان نقض امنیت و صلح در حوزه بین الملل، دستور جلسهای بود که در شورای امنیت مطرح شد و غیر از آن حامیان همیشگی رژیم صهیونیستی، اکثر کشورها این اقدام را محکوم کرده اند.
ارزیابی شما از این اتفاق چه است و آیا این محکومیتها میتواند به یک اجماع سازی علیه رژیم صهیونیستی منجر شود یا خیر در سطح فقط بیانیه و محکومیت و یک اعلام واکنش است؟
متقی: واقعیت این است که سیاست بین الملل در چارچوب ساختاری باید تحمیل شود. وقتی که متن مذاکرات نمایندههای امریکا و انگلیس را ما در شورای امنیت بررسی میکنیم، دیگر نمیتوانیم امید داشته باشیم که نظام جهانی میتواند در فضای امنیت، صلح، ثبات و یا موازنه قرار بگیرد.
حمایتهای امریکا و انگلیس کاملاً مستقیم در رابطه با اسرائیل بود و از طرف دیگر ادبیاتی به کار گرفته شد که آن ادبیات نشان میداد که ایران مقصر اصلی یکسری بحرانها است. وقتی که این ادبیات به کار گرفته شود، به معنای این است که اقدامی که اسرائیل انجام داده است، یک اقدام امنیتی است و یک واکنشی است نسبت به الگوی رفتاری ایران است.
بنابراین اگرچه این ضرورت وجود داشت که جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل برقرار شود و اگرچه این ضرورت وجود داشت که ما بتوانیم نسبت به حقوق امنیتی و راهبردی خودمان طرح دعوی و اقامه دعوی داشته باشیم، اما واقعیت این است که نوع طرح مسئله و دفاع از حقانیت جمهوری اسلامی ایران، به صورت ضعیفی انجام گرفته و ما نتوانستیم آن بهره برداری لازم را برای اینکه یک متجاوز و یک آتش بیار معرکه در فضای منطقهای اقدامات تهاجمی ضد امنیتی علیه ایران انجام داده است با آن مقابله کنیم.
سؤال: شما اشاره کردید به اینکه یک ضعفی وجود دارد و ما توانستیم آن بهره لازم را از این جلسه اضطراری شورای امنیت ببریم. شما این را از آن ساختار نظام بین الملل میدانید؟
متقی: وقتی که ساختار نظام بین الملل ظالمانه باشد، وقتی که مبتنی بر حقانیت قوی به معنای ظالم باشد، من و شما و کشورهای ضعیف باید قابلیتهای کنش دیپلماتیک و راهبردی خودمان را به گونهای ارتقاء بدهیم که منجر به تغییر در فضای ادراکی شورای امنیت، نظام بین الملل و تمامی نمایندگان موجود در سازمان ملل شود.
وقتی که نتیجه مطلوب برای محکومیت اسرائیل توسط بازیگران اصلی و شورا خواسته نمیشود، به معنای این است که هم ساختار یک نقش فرادستی به نوعی تقلیل گرایانه در ارتباط با درخواست ایران دارد و هم اینکه ما نتوانسته ایم آن فضای لازم و رایزنی لازم و ادبیات لازم را تولید کنیم برای اینکه یک حقانیتی را بتوانیم از آن دفاع کنیم.
سؤال: یعنی شما معتقد هستید فراتر از این محکومیتها میتوانست اتفاقات منطقهای بیفتد؟
متقی: بله یعنی باید فضایی به وجود بیاید که اگر در آینده زمینه برای انجام اقدامات انتقامی از سوی هم بازیگری و جبهه مقاومت خواسته شود، در آن شرایط این ذهنیت به وجود نیاید که اقدامی که شکل گرفته است، ماهیت آفندی دارد.
این مسئله حاصل شود که دفاع از خود بوده است، اقدام متقابل بوده است و براساس همان غالبهای منشور ملل متحد یک نوع چالش امنیتی برای ایران در آینده از سوی قدرتهای بزرگ و همین شورای امنیت سازمان ملل به ویژه اعضای اصلی آن و اعضای دائمی آن به وجود نیاید.
سؤال: آقای ظهره وند، پس از اینکه رهبر معظم انقلاب قول این را دادند که به خونخواهی مهمان جمهوری اسلامی ایران اقدام متناسب انجام خواهد شد، امروز هم آقای نصرالله باز این خبر را داد که هر کسی که پشت این ماجرا بوده است دشمن و کسانی که حامی او بودند حتماً منتظر این واکنش خواهند بود.
پیش بینی شما از این واکنش چه است، فکر میکنید که جبهه مقاومت چه واکنش و عکس العملی نسبت به این اقدام خواهد داشت که هم بازدارنده باشد و اثربخش باشد؟
ظهره وند: شرایط الان در محیط بین الملل دستخوش یک نوع دگردیسی است یعنی الان ما مواجه هستیم با تلاشهایی که دارد صورت میگیرند برای اینکه از یک طرف امریکا آن مناسبات گذشته خودش را تحت عنان هژمانی و سلطه حفظ کند و در طرف مقابل هم باید قدرتهای اثرگذاری مثل روسیه، چین و ایران به عنوان یک بازیگر تعیین کننده در منطقه، در صورت بندی جدید سهم و نقش میگیریم و حتی حوزه مقاومت تأثیرش در این صورت بندی بسیار بسیار متغن شده است؛ لذا فضای ادراکی که آقای دکتر اشاره میکنند، اساساً از دست رفته است او از یک زاویه میبیند و ما در میدان از حقوق مسلم خودمان .
سؤال: یعنی شما معتقد هستید از نهایت ظرفیتی که پیشروی ما بوده است در حوزه بین الملل توانسته ایم استفاده کنیم؟
ظهره وند: تا حدی اجازه میدهد، من میخواهم بگویم که وزارت خارجه هم دارد کار دیپلماتیک را انجام میدهد، اما واقعیت این است که شما در محیطی قرار گرفته اید و میگیرید که طرف دارد حرف خودش را میزند. نمونه اش را بگویم، چند قطعنامه را امریکاییها وتو کردند برای جلوگیری از قتل عام مردم در غزه، اینها خودش مسئله است.
دیوان دادگستری لاهه میآید و هم مسئله نسل کشی را تأیید میکند و هم مسئله جنایتکار بودن آقای نتانیاهو و گالانت را. اما امریکاییها به راحتی از مسئله میگذرند. یا نتانیاهو به واشنگتن میرود و طی آن مدتی که دارد صحبت میکند به طور متوسط هر یک دقیقه بخش عمدهای از کنگرهای ها؟ میایستند و ایشان تشویق میکند و این درحالی است که در بیرون از کنگره یکپارچه مردم ایستاده اند و دارند تظاهرات میکنند و پرچم امریکا را به آتش میکشند.
یعنی اساساً در یک پارادایم متفاوت و متحجرانه خودشان قرار گرفته اند و اصلاً قادر نیستند و حاضر نیستند که تغییرات در محیط بین الملل را بپذیرند.
سؤال: یعنی شما معتقد هستید که میشد کارهای اثرگذارتری در حوزه بین الملل انجام شد؟
متقی: ببینید این واقعیت است، در ساختار دارد شکافی ایجاد میشود ولی در عرصه تصمیم گیری در داخل خود کنگره است. درست است که در فضای بیرونی زمینه وجود دارد برای اینکه اعتراض ایجاد شود.
درست است که برای اولین بار ۱۲۵ نماینده کنگره امریکا از مجلس نمایندگان و مجلس سنا در این جلسه حضور به هم نرساندند و درست است که بایدن در روند پذیرایی از نتانیاهو آن را در فضای مربوط به رینگهای کاخ سفید راه نداد، اما یک واقعیت وجود دارد اینکه ۳۰ میلیارد دلار در سال گذشته امریکاییها کمک نظامی به اسرائیل داشتند.
نکته دوم اینکه فضای امنیتی که به وجود آمده است در منطقه، بدون غالبهای حمایتی امریکا و انگلیس و فرانسه ادامه پیدا نمیکند. بحثی که وجود دارد اینکه نقطه نظر من این است که همانطور که یکسری از کشورها، یکسری از افراد، یکسری از گروه ها، توانستند موج مقاومت را در ارتباط با نسل کشی در غزه گسترش بدهند و دیوان دادگستری بین المللی قطعنامههایی را در این ارتباط صادر کرد، چرا ما نتوانیم، در فضای مربوط به اینکه درخواست یک نوع جلسه فوق العاده را برقرار کردیم، بتوانیم به گونهای از حقانیت دفاع کنیم، دیتاهایی بدهیم و فضای ذهنی شورای امنیت را به گونهای شکل بدهیم که بتواند تأثیرگذار باشد.
سؤال: آقای ظهره وند، شما قبول دارید؟
ظهره وند: فضای شورای امنیت به نظر من به ویژه با این جنگ دو ساله در اوکراین و به طور مشخصتر در حوزه غزه که دیگر یک فاجعه است و این از دست رفته است.
الان صورت بندی که در داخل شورای امنیت است، ایران، روسیه و چین به عنوان تهدید معتبر از طرف امریکا، ناتو دارد انگشت اشاره دارند و شناسایی میشود.
قاعدتاً دو رکن اساسی از آن سه رکنی که عضو دائم هستند، ببینید الان در روبروی هم ایستاده اند و سربازان چینی الان در بیلروس دارند مانور میدهند و آماده هستند.
بحث اینکه احتمال دارد که هر زمان جنگ جهانی سوم اتفاق بیفتد. این را از یک سمت نگاه کنید، از سمت دیگر به صحنه غزه میآییم، ۳۶۰ کیلومتر، ۱۰ ماه است که تمام قد امریکا، انگلیس و آلمان وارد صحنه شده اند، کمک نظامی و لجستیکی و مالی و حتی سرباز در صحنه وارد کرده اند برای سرکوب ملتی که حقوق حقه خودشان را میخواهند.
در یک چنین فضایی توسل و یا امید بستن به محیط داخلی شورای امنیت قطعاً بی جواب میماند و جواب نمیدهد. آنچه که در صحنه اصلی میتواند تعیین کننده باشد، میدان است و میدان مقاومت، این را باید نگاه کنند.
سؤال: آقای ظهره وند، چون شما صحبت از میدان کردید، از بحث هم فاصله نگیریم، پیش بینی شما برای تحقق این وعده چه است؟
ظهره وند: پیش بینی من این بود و است که الان ما بهترین فضا را داریم اولاً تا قبل از شهادت آقای هنیه، اینکه هنوز یک نوع خلأ قدرت و تصمیم گیری در امریکا دارد شکل میگیرد، الان اراده خاصی نیست، از یک طرف ترامپ دارد خودش را آماده میکند، بایدن هم یک تا هفته قبل میگفت کماکان هستم و خانم هریس آمده است و صد روز دیگر رسماً انتخابات شروع میشود، خود این فضا است.
نکته بعدی اینکه آقای نتانیاهو که ۱۰ ماه ایستاده بود و میخواست حماس را از صحنه حذف کند، مصمم بود که گروگانها را آزاد میکند و به تمام نرمها و تمام توصیهها و تلاشهای دیپلماتیک و ... پاسخ منفی داد.
عملاً نتانیاهو در سه محوری که تعیین کرده بود برای عملیات در غزه، شکست خورده است. در امریکا هم که رفت، آنجا هم با موجی از اعتراضات مواجه شد و همین صد و خوردهای کنگره منی که آقای دکتر اشاره کردند، خودداری کردند از حضور در کنگره و اجتناب کردن از نشستن پای سخنان نتانیاهو، این هم یک چیز جدیدی بود که عنوان کردند ما هیچگاه جامعه امریکا را اینطور دوقطبی ندیده بودیم و در این مقطع این دو قطبی و این شکاف در درون ساختار هم ایجاد شده است و اتفاقاتی که بیرون افتاد؛ بنابراین بحثی را که خیلی جدی بود اینکه قرار است منطقه وارد یک درگیری جدید شود و نگران هم بودند از مسئله ورود حزب الله به درگیری مستقیم از جبهههایی که در طرفین الان آماده است.
به اعتقاد من اینها برای اینکه ایران را منفعل نگه دارند، نتانیاهو هم گفت من باید صبر کنم تا ببینم نتیجه انتخابات چه میشود، چون آقای بایدن تأکید داشت روی آن طرح پنج شش مادهای خودش برای اینکه به نوعی با حماس به صلح برسند.
اما ایشان این را هم نپذیرفت و رفت به سمت اینکه ببیند میتواند زمان بخرد و به عبارتی همین سیاست شکست خورده خودش را ادامه بدهد که شاید مثلاً ترامپ بیاید و یا شاید وضعیت تغییر کند.
بعد میبینیم که به یک جمع بندی با امریکاییها میرسند که خروجی این جمع بندی میشود حمله به یک پایگاه حزب الله و شهادت هم یک مستشار ایرانی و هم آقای فؤاد شکر، این یک نکته، همزمان عملیات امریکاییها است به صورت هوایی به پایگاههای حشدالشعبی و چند ساعت بعد هم عبور از خط قرمزهای پذیرفته شده بین المللی و همچنین حاکمیت ایران، نقض حاکمیت ایران در به شهادت رساندن آقای اسماعیل هنیه، آن هم در شرایطی که یک همایش بین المللی در ایران بود، بیش از هشتاد کشور در ایران حضور داشتند، مقامات مختلف، هفت سازمان بین المللی بودند، دهها نهادها و سازمانهای مردم نهاد در اینجا بودند، خبرنگارها بودند.
یک کار بسیار حماقت آمیزی بود که با هدف منفعل کردن ایران و خریدن زمان این اتفاق فتاد و بعد هم دیدیم که امریکاییها الان دارند در وین تلاش میکنند، اروپایی دارند تلاش میکنند، آقای مورا، نماینده و بعبارتی میشود گفت معاون ژوزف بورن در تهران همین الان دارد تلاش میکند که بیایید و اوضاع را آرام نگه داریم و بخشی از شاید جریانهای داخلی هم هستند که دارند طبل صلح را میزنند.
اینها نشان میدهد که یک سناریو است در راستای همان چیزی که نتانیاهو میخواهد، یعنی خریدن زمان. الان بهترین موقعیت بود و این اتفاقی هم که افتاد هم تزاحم با غیرت و با آداب ایرانی جماعت و تمام نرمهای پذیرفته شده بین المللی و با آن ارتباطی که الان وجود دارد، آن هویت مشترکی که در فضای مقاومت بین گروهها و منطقهای به وجود آمده است.
باید یک تنبیه جدی صورت بگیرد و الان همه منطقه هم بعد از فرمایشات آقا منتظر این وعده صادق ۲ هستند. به اعتقاد من این است که معادلات رژیم صهیونیستی را کاملاً به هم ریخته است، امریکاییها را همینطور. دو ناوگان جنگی امریکا و انگلیس خودشان را الان رسانده اند به بخش شرقی مدیترانه، نزدیک به لبنان، یعنی خود اینها محاسبه نمیکردند که فاجعه کار به این حد باشد و شرایط رژیم صهیونیستی را با وخامت مواجه کند.
سؤال: آقای متقی، برخی معتقد هستند که پیش از این جمهوری اسلامی ایران، همانطور که آقای ظهره وند هم اشاره کردند، اینکه بخواهد حاکمیت جمهوری اسلامی ایران، سیادت اش، تمامیت ارزی، وارد خدشه بخواهد بشود، این جزء خطوط قرمز ایران است و رژیم صهیونیستی هم این را میداند. اینکه الان از این خطر قرمز عبور کرده است.
سوال: که ایران را به یک جنگ بکشانند شما چه قدر با این تحلیل موافق هستید؟
متقی: من فکر میکنم که یک حادثه تراژیک شکل گرفته باید با حادثه تراژیک واقعی درباره اش صحبت کرد این که بگوییم بحثهای کلی یا شعاری داشته باشیم به هیچ وجه نه مخاطب حرفهای ما را گوش میدهد و نه مشکلی را برای نظام سیاسی حل میکند.
نکته اول این است که این اقدام و عملیات از داخل کشور شکل گرفته وقتی که از داخل کشور یک اقدامی شکل میگیرد درست است که از نظر ما این اقدام توسط اسراییل و هیچ بازیگر دیگری شکل نگرفته و این کنش در چهارچوب یک نوع تبادل راهبردی با سرویسهای امنیتی آمریکا انجام شده درست است که بلینکن گفته ما اطلاعی نداریم ممکن است وزارت خارجه اطلاعی نداشته باشد، اما سرویسهای راهبردی و اطلاعاتی و امنیتی آمریکا تبعا به گونه اجتناب ناپذیر هم در فضای آگاهی قرار گرفتند و هم با این موضوع موافقت داشتند بنابراین این اقدام و این تهاجم علیه امنیت ملی ما شکل گرفته.
حالا سوالی که وجود دارد این است که آیا وقتی که این اقدام از داخل کشور انجام میگیرد.
سوال: حالا این که از داخل شما تاکید دارید چه قدر اثبات شده است؟
متقی: من تمامی بحثهایی را که طی این دو روز گذشته دارم پیگیری میکنم هیچ نشانهای وجود نداشته که خواسته باشه هواپیمایی وارد کشور شده باشد و یا اینکه این موشک از یک منطقهای مثلا از یکی از این کشورهای همسایه شلیک شده باشد نوع موشک، میزان تخریب نشان دهنده این هست که کاربرد تاکتیکی داشته یا یک موشک کوچک ضد زره بوده و یا اینکه از طریق این پرندههایی که کنش تهاجمی دارند و بمب را یعنی این کواد کوپترهای تهاجمی طراحی شده این مساله نشان میدهد که در ترتیب نوع نگاه ما با انگارهای که با وعده صادق شکل گرفت متفاوت خواهد بود.
بنابراین نوع انتقام هم متفاوت است نوع انتقام متفاوت است یعنی چی، یعنی این که رهبر حماس، رییس دفتر سیاسی حماس در این فضای سوقصد قرار گرفته ما البته میزبان بودیم و باید امنیت را تامین میکردیم حالا تامین امنیت باید در وضعیت نامتقارن انجام بشود مشکلی که ما داریم این است که احساس نمیکنیم در فضای تهدیدات راهبردی پر شدت قرار داریم آن وضعیتی که در سوریه شکل گرفت و در یک ساختمان ۵ و ۶ نفر حضور داشتند از مستشاران ایرانی این وضعیتی که در فضای امنیتی هنیه قرار دارد و باید اسکانش و محیطش در فضای رسمی واقع نباشد یا اگر در جایی میخواهد مستقر بشود باید در لحظات آخر تغییر مسیر بدهد ما یک بحثی داریم به نام حفاظت، یک بحثی داریم به نام حفاظت شخصیت.
سوال: آن چیزی که کارشناسان دیشب در همین برنامه مطرح کردند معتقد بودند که یکی از اصول حفاظتی از سوی تیم خود آقای هنیه که همراه ایشان وارد کشور شدند از سمت آنها رعایت نشده بود؟
متقی: بحثی که وجود دارد این است که مسئول حفاظت ما هست که باید برای آن مسیر ایجاد کند یا به عبارت دیگر در یک فضای کنش تعاملی قرار بگیرند یعنی همان جوری که یک زمینهای هست که پروتکلهای دیپلماتیک تنظیم شود پروتکلهای امنیتی، پروتکلهای حفاظتی هم باید حاصل شود.
سوال: این که قطعا وجود دارد؟
متقی: دو رویکرد وجود دارد، بنابراین نکتهای که باید بهش توجه بکنیم این است که چه باید کرد بحث اصلی این است که در این فضایی که هنوز تفسیر دقیقی بعد از این حادثه ارائه نشده یعنی حدود مثلا چهل و چهار پنج ساعت شاید دارد سپری میشود.
ولی ما هیچ تفسیر دقیقی راهبردی در این ارتباط نداریم و طبیعی است که اگر موشکی شلیک میشد یا هواپیمایی وارد میشد طبیعی است که پدافند ما برخورد میکرد و مقابله میکرد و یا حداقل ثبت میکرد.
نکته اول که ما داریم این هست که وقتی ما میگوییم حفاظت شخصیت، آن هم شخصیتی که در فضای استراتژیکی اسراییل قرار دارد و آن هم در یک شرایطی که ما در یک وضعیت مربوط به مراسم مثلا تحلیفی که نمایندگان خیلی از کشورها وارد کشورمان شدند و این احساس امنیت را ایجاد کنیم در آن شرایط ما باید تلاش بیشتری بکنیم در شکل بندیهای حفاظتی مان در برنامه ریزیهای اسکانمان، در جابه جاییهای که شکل گرفت.
سوال: به نظر شما چه میزان، نکاتی که آقای متقی مطرحی میکنند از لحاظ پروتکلها و اصولی که باید رعایت شود؟
ظهره وند: ما صورت مساله را داریم به نظرم رفتیم به حاشیه، بحث این است که ترور اتفاق افتاده مسئولیتش را هم پذیرفتند و مشخص بوده که چه اتفاقی شکل گرفته حالا میخواهد بیرون از مرز باشد میخواهد از آسمان باشد؟
متقی: هیچ کس نپذیرفته؟
ظهره وند: خود اسراییلیها پذیرفتند، ضمن اینکه این مشخص است شما رفتی و شلیک کردی و زدی در محلی که آقای هنیه و محافظش آنجا بودند ولی الان اینکه بخواهید این را ببرید زیر سوال.
ولی این که میآییم مدیریت محافظت را میخواهیم بررسی کنیم که چطور بوده قوی بوده، ضعیف بوده، چه کسی مقصر است، آن یک بحث جداگانه است.
بحث این است که اسراییل در این موضوع مداخله کرده و آمده ترور انجام داده است این برای ما قابل قبول نیست همان طوری که میآید در سوریه و نرمهای دیپلماتیک را رد میکند مستشار ما را که موقعیت و مسئولیت دیپلماتیک دارد بر خلاف کنوانسیونهای پذیرفته شده بین المللی ترور انجام میدهد همین کاری که الان رفته در لبنان انجام داده و فرمانده اصلی حزب الله را ترور کرده، ترور که خیلی روشن است این اتفاق باید برخورد شود، چون نقض حاکمیت زیرپا گذاشتن نرمها و کنوانسیونهای بین المللی است این اصلا چیز قابل قبولی نیست کسی جرات بکند همچین غلطی انجام دهد و از این زاویه است که قطعا باید برخورد کرد، آن یک موضع دیگر است که آیا از بیرون بوده از آسمان بوده.
سوال: بحث این است که بعضی میگویند یک تلهای میخواهد ایران را وارد یک مناقشهای بکند این را بفرمایید؟
ظهره وند: نه اصلا این چنین نیست ما الان در مناقشه هستیم تله چیه؟ الان ۱۰ ماه است ایستادیم ایران به عنوان محور مقاومت پشتیبانی کرده یمن ۱۰ ماه پیش را با الان مقایسه کنید مگر آمریکاییها نیامدند و کلی عملیات نکردند و ناوگان نیاوردند این رشد مقاومت را نشان می دهد از آن سمت شما حشد الشعبی را میبینید از آن طرف خود حزب الله را میبینید در پنج سال پیش، دو سال پیش کسی تصور نمیکرد که بتواند جلوی اسراییل بایستد و فشار بیاورد رویش الان میبینیم چند ۱۰ ماه است که حزب الله تمام قد ایستاده است و اصلا مناطق شمالی اسراییل خالی شده است و این نشان میدهد که مقاومت رشد کرده و ما اگر مقاومت را به عنوان یک مولفه کلیدی در موقعیت ژئو پلوتیکی خودمان بپذیریم، قبول داشته باشیم هست، منافع امنیت ملی ما در همین صحنه دارد تعریف میشود.
ظهره وند: اما یک وقت هست شما میدان را از دیپلماسی جدا میخواهی تعریف کنی مثل کاری که در دوره آقای روحانی هم عنوان میکردند که دیپلماسی قربانی میدان شد این را شما قبول داشته باشید بله بنابراین سطح تحلیل این میشود که مقاومت راه خودش را میرود ما هم یک اتفاقی افتاده و یک کمکی هم حالا مثلا به مقاومت میکنیم.
نه، مساله امنیت دسته جمعی ماست مساله حفظ یکپارچگی و بقای ژئوپلوتیکی منطقه است، بحث این است که اینها آمده اند تا معادلات را به ضرر ما و به ضرر منطقه تغییر دهند ضمن اینکه ما به عنوان یک ابر قدرت منطقهای و حتی جهانی به علت ظرفیت بالایی که داریم و دنیا هم دارد اذعان میکند این را باید از این زاویه نگاه کنیم ما امروز یک بازیگریم اگر نخواهیم ظرفیت خودمان را به عنوان یک بازیگر جهانی و منطقهای ببینیم.
بنابراین باید برویم به سمت دیپلماسی گذشته، ایجاد موازنه با شرق و غرب و عملا وضعیتی که در سال ۱۳۲۰ هم داشتیم، هر کاری کردند هم کردند.
ما هم اینجا بالاخره فقط سعی میکنیم خودمان را حفظ کنیم در این وسط نه ما یک بازیگریم یک قدرتیم در صورت بندی جدید ایستادیم ۴۵ سال و امروز داریم نتیجه اش را میگیریم و این نتیجه را باید قویا رویش بایستیم و به طرف مقابلمان که آمریکا هم باید تنها اسراییل نیست این کار هماهنگ بود با آمریکاییها بهشان بفهمانیم که حوزه مقاومت، عرصه بازیگری شما نیست و برپایی بازدارندگی و ادبیات قدرت باهاشون.
سوال: نکاتی که جناب آقای متقی مطرح کردند راجع به نوع اتفاقاتی که در تهران افتاد و ابعاد مختلف آن نکاتی است که نظرات شخصی جناب آقای متقی است که در این برنامه مطرح میشود و ما در رد و تایید آن نمیتوانیم اظهار نظری بکنیم به دلیل آن که در آن مبحث کارشناسان مرتبط اظهار نظر کنند.
اما آقای متقی فکر میکنید که الان به لحاظ نظامات حقوق بین الملل چه قدر دست جمهوری اسلامی ایران باز هست که پاسخ متقابل بدهد و بتواند درصدد این خونخواهی بربیاید؟
متقی: من یک توضیحی بدهم که کاملا نظر شخصی من است من که به قول معروف نه مثل آقای ظهره وند نماینده مجلس هستم نه مسئولیت اجرایی دارم نه اطلاعات محرمانه دارم، اما صحبتهایی که آقای ظهره وند دارند بحثهای به نظر من عمدتا خارج از دستور و شعاری است من یاد صحبتهای سعید الصحاف به نوعی میافتم وزیر خارجه عراق نگاه کنید ما یک بحثی داریم یک حادثه شکل گرفته، یک حادثه تراژیک است، چالش امنیتی برای ما ایجاد کرده ما باید بدانیم که اول از همه این که در چه وضعیتی قرار داریم من به عنوان یک کارشناس به عنوان یک معلم به عنوان فردی که بحثها را دارد پیگیری میکند اصلا این را من به دست نیاوردم که اسراییل مسئولیت این اقدام را پذیرفته مگر اسراییل احمق است اسراییلی که یک عملیات ویژهای را به انجام میرساند مگر احمق است که خواسته باشد خودش را در معرض تهدید قرار بدهد.
این که ما باید اقدام متقابل انجام دهیم، این که آن چه که مقام معظم رهبری در ارتباط با ضرورت مقابله با تهدید و خون خواهی یک مهمانی که نماد مقاومت است باید اقدامی انجام بشود آن یک بحث جدی است.
ولی نکتهای که وجود دارد این است که ما عنوان جمهوری اسلامی یک نظام سیاسی است با تمامی شکل بندیهای سیاسی اش چه باید بکنیم که هزینههای کمتری داشته باشیم و اثر بخشی که بتواند آن پشیمانی را به وجود بیاورد.
سوال: آقای ظهره وند جمع بندی بفرمایید؟
ظهره وند: جمع بندی که آقای هم اشاره فرمودند یک مقدار سطح اطلاعاتمان نمیخواند و به نظر من در یک برنامه مستقل تری راجع به این موضوع صحبت شود به عنوان مثلا من دسترسی اگر دارم به اطلاعات شاید نتیجه اش میشود این تحلیل و اگر ما خواسته باشیم فقط براساس اطلاعات بیرونی ارزیابی کنیم خوب آقای دکتر هم به عنوان یک استاد دانشگاه و تحیلگر این دیدگاه را دارند و ما الان شکاف تحلیلی و دیدگاهی داریم نسبت به موضوع که امروز امنیت ملی ما را مورد تهدید قرار داده است و بایستی با این موضوع در سطح بازدارندگی لازم برخورد کنیم مثل همان روشی که ما در وعده صادق داشتیم و وعده صادق دو را داشته باشیم.