پژوهشگران مشهدی پلیمری ساختند که که وقتی کنار دی.ان.ای قرار بگیرد، نانو ذراتی را تشکیل می دهد که به راحتی به وسیله مکانیزم های خاص سلول به داخل سلول منتقل می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، پژوهشگران گروه بیوتکنولوژی دارویی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد موفق به تهیه ساختارهای پلیمری شدند که فرآیند انتقال ژن و دارو به داخل سلولهای سرطانی را تسهیل میکند.
استاد گروه بیوتکنولوژی دارویی دانشکده داروسازی این دانشگاه روز سهشنبه افزود: پژوهش فوق در قالب پایان نامه تخصصی دانشجویی انجام شد که منجر به چاپ ۲ مقاله در مجلات معتبر شد.
دکتر محمد رمضانی افزود: به طور کلی ژن ها مولکول های بزرگ و بار منفی هستند و به طور معمول وارد سلول نمی شوند و نیاز به یک عامل کمکی دارند که در این پژوهش ساختارهای پلیمری دارای بار مثبت ساخته شد که وقتی کنار دی.ان.ای ها قرار می گیرند متراکم می شوند و نانو ذراتی را تشکیل می دهند که وقتی در کنار سلول قرار می گیرند، می توانند به راحتی به وسیله مکانیزم های خاص سلول به داخل سلول منتقل شوند.
وی ادامه داد: سپس این پلیمرها را هدفمند کردیم که ژن را به سلول های خاص بیشتر وارد کنند و اثرات جانبی کمتری داشته باشند که برای این کار ژن درمانی روی سلول های سرطان انجام شد.
استاد گروه بیوتکنولوژی دارویی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: برای اینکه فرایند کاملتر شود، کارهای پیش بالینی در موش ها انجام شد و پس از ایجاد تومور با کاشت سلول سرطانی، دارو به موشها تزریق شد و در نهایت سایز تومور، میزان زنده ماندن موش ها در طول یک بازه زمانی ۳۰ روزه مورد بررسی قرار گرفت که نشان داده شد که این ساختارها ژن را به خوبی به داخل سلول منتقل می کند و سبب حذف تومور در موش می شود.
رمضانی بیان کرد: در ساختارهای پلیمری معمولاً برای اینکه در انسان مجوز گرفته شود نیاز به مطالعات وسیع حیوانی از نظر سمیت و مطالعات بافت شناسی دارد.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد با دارا بودن بیش از ۹ هزار دانشجو و افزون بر ۲۵ هزار نیروی بهداشتی و درمانی، اکنون به عنوان قطب پزشکی شمال شرق کشور مطرح است.